Máme je vesměs spojené se zdravým mlsáním. Že jsou pro naše tělo i malým zázrakem, ví málokdo. V čem se ukrývá jejich síla a proč bychom je měli jíst každý den?
Usušit ovoce je skvělý vynález, nám k tomu dnes pomáhají sušičky, které plody usuší tak, aby se nezkazily. Sušené švestky obsahují obrovské množství vitaminů, zejména K, A, B6, železo, hořčík a draslík.
Mají ale i hodně minerálů, hlavně hořčík a draslík, a vlákniny. Skvěle se tak hodí, pokud trpíte zažívacími obtížemi.
![Denně je zařaďte do svého jídelníčku.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock-2490134939.jpg)
Ochrání vaše střeva
Pro střeva jsou zázrak. Snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Obsahují totiž stravitelné vlákniny, které podporují peristaltiku střev.
Jsou v podstatě přírodní projímadlo, pravidelná konzumace zmírní problémy se zácpou i hemoroidy a s tím související riziko vzniku rakoviny konečníku nebo tlustého střeva.
![Prospívají i dětem.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock-19473343.jpg)
Prospívají kostem
Pomáhají jako prevence osteoporózy, zejména díky stopovému prvku bór, který ve zvýšené míře obsahují. Pokud ho máte nedostatek, můžete trpět na časté zlomeniny a revmatoidní záněty kloubů.
Sto gramů sušených švestek denně by mělo stačit na to, aby se odvápňování kostí zpomalilo, případně úplně zastavilo.
![Sušené švestky jsou nutriční zázrak.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock-2254637525-768x512.jpg)
Snižují riziko infarktu
Optimalizují krevní tlak a tím snižují riziko srdečního infarktu či mrtvice. Léčíte-li se s vysokým krevním tlakem, sušené švestky konzumujte pravidelně. Značné množství draslíku v nich, krevní tlak snižuje, potřebný je také pro správnou funkci srdce a svalů.
![Skvěle chutnají v kombinaci s dalším ovocem.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock-564172672-768x518.jpg)
Snižují zlý cholesterol
Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují hladinu zlého cholesterolu, pomáhají předcházet onemocněné srdce. Navíc vás zasytí, a i když jsou relativně kalorické, nezpůsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi.