Máme je vesměs spojené se zdravým mlsáním. Že jsou pro naše tělo i malým zázrakem, ví málokdo. V čem se ukrývá jejich síla a proč bychom je měli jíst každý den?
Usušit ovoce je skvělý vynález, nám k tomu dnes pomáhají sušičky, které plody usuší tak, aby se nezkazily. Sušené švestky obsahují obrovské množství vitaminů, zejména K, A, B6, železo, hořčík a draslík.
Mají ale i hodně minerálů, hlavně hořčík a draslík, a vlákniny. Skvěle se tak hodí, pokud trpíte zažívacími obtížemi.

Ochrání vaše střeva
Pro střeva jsou zázrak. Snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Obsahují totiž stravitelné vlákniny, které podporují peristaltiku střev.
Jsou v podstatě přírodní projímadlo, pravidelná konzumace zmírní problémy se zácpou i hemoroidy a s tím související riziko vzniku rakoviny konečníku nebo tlustého střeva.

Prospívají kostem
Pomáhají jako prevence osteoporózy, zejména díky stopovému prvku bór, který ve zvýšené míře obsahují. Pokud ho máte nedostatek, můžete trpět na časté zlomeniny a revmatoidní záněty kloubů.
Sto gramů sušených švestek denně by mělo stačit na to, aby se odvápňování kostí zpomalilo, případně úplně zastavilo.

Snižují riziko infarktu
Optimalizují krevní tlak a tím snižují riziko srdečního infarktu či mrtvice. Léčíte-li se s vysokým krevním tlakem, sušené švestky konzumujte pravidelně. Značné množství draslíku v nich, krevní tlak snižuje, potřebný je také pro správnou funkci srdce a svalů.

Snižují zlý cholesterol
Díky vysokému obsahu antioxidantů snižují hladinu zlého cholesterolu, pomáhají předcházet onemocněné srdce. Navíc vás zasytí, a i když jsou relativně kalorické, nezpůsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi.