Nikdy neutrpěl porážku. Vojevůdce Alexandr Suvorov, houževnatý a asketický chlapík, je přísný na sebe i na své vojáky.
„Pečujte o své zdraví,“ nabádá je. „Očišťujte žaludek. Hlad je nejlepší lék.“ On sám, i když už dosáhl vysokých vojenských poct, nikdy nepropadá hýření a rozmařilosti. Naopak. Jeho nejmilejším jídlem zůstává zelná polévka (šči) a kaše, nápojem kvas. Ostatně jeho denní režim je velmi osobitý…
Snídá černý čaj
Nesnídá a nevečeří jako ostatní. Svůj den Alexandr Suvorov (1730–1800) zahajuje velmi časně, prakticky ještě za tmy. Vylije na sebe kbelík studené vody, napije se silného černého čaje. Pak si zavolá kuchaře a objedná si oběd.
Ten se sice skládá ze čtyř až pěti chodů, ovšem podávaných jen v množství, které se vejde tak do šálku.
Nesmí tam chybět některá z ruských tradičních polévek, pelmeně (vařené taštičky z těsta, plněné mletým masem), různé kaše, vařené hovězí a někdy telecí či zvěřina.
Večeří cukrovaný citron
Před obědem, k němuž zasedá třeba o osmé ráno, si generál dopřeje štamprli kmínové vodky, k jídlu pak skleničku vína. Šampaňské jen o svátcích. Důsledně dodržuje všemožné půsty, někdy tak přísné, že pije jen čaj.
Jindy si při nich dovolí pirohy s houbami nebo štiku nadívanou křenem. Večeří také netradičně – tři lžičky zavařeniny, které zapíjí sladkým vínem, anebo tenké plátky citronu posypané cukrem. Velké jedlíky nesnáší. Jednou měl takového hosta u oběda.
„Jedl, jako by neměl žaludek.Asi jako první ocenil mého kuchaře,“ podotkl tehdy.
(Zdroj: HISTORY revue)