Lifestyle

Tajemství nádivek

Tajemství nádivek

Sladké nádivky používáme v kuchyni běžně, na ty slané ale trochu zapomínáme. A to je škoda. Zkuste svou rodinu překvapit a připravte jim něco výjimečného. Třeba krůtu s kaštanovou nádivkou. A nebojte se, není to vůbec složité.

Základní druhy nádivek

Klasická – nádivku lze péci (na másle) i samostatně a podávat ji jako hlavní chod. Nejčastěji jí plníme pečené kuře a drůbež, nebo masové kapsy a rolády.

Suroviny do 1 kuřete: 2 starší rohlíky * 1–2 vejce * 60 g másla * 50 g šunky * trochu mléka * zelená petrželka * muškátový oříšek * majoránka (nemusí být) * sůl * pepř

  1. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mírně osoleným mlékem a rozšlehanými vejci a necháme vsáknout.
  2. Vše pokapeme rozpuštěným máslem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a petrželku a dobře promícháme.
  3. Nádivkou naplníme vnitřek drůbeže a pečeme jako běžné kuře.

Náš tip: Bílky lze oddělit od žloutků a ušlehat z nich sníh (přidáváme až nakonec). Nádivka získá na objemu a bude nadýchaná. Šunku lze nahradit uzeným.

Kaštanová

Kaštany při nákupu pečlivě prohlédněte, aby nebyly červivé, nebo nechytaly plíseň. Nejprve je nařízneme do kříže a pražíme asi 10 minut nasucho na pánvi. Oloupeme je a vaříme v osoleném mléce. Hotové je rozmačkáme a přidáme k nádivce.

Kaštanová nádivka se nejčastěji vkládá do krůty nebo jiné drůbeže.

Mandlová

Do základu přidáváme celé mandle, které jsme před použitím spařili a oloupali.

Závitky z drůbežího masa s mandlovou nádivkou chutnají výtečně.

Ořechová

Nejlépe se hodí vlašské ořechy, mohou být na půlky, nebo nahrubo nakrájené.

Do ořechové nádivky můžete použít i lískové oříšky vcelku nebo variaci různých ořechů.

Houbová

Nejlépe chutnají čerstvé lesní houby, podušené na sádle nebo másle. Lze je nahradit třeba sterilovanými žampiony (slijeme lák, pokrájíme a podusíme s kmínem).

Vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou nádivkou ze sýru, cibulky, žampionů a rozinek

Masová

Do nádivky přidáme mleté maso nebo játra, hodí se i nakrájená uzenina.

(foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat