Sladké nádivky používáme v kuchyni běžně, na ty slané ale trochu zapomínáme. A to je škoda. Zkuste svou rodinu překvapit a připravte jim něco výjimečného. Třeba krůtu s kaštanovou nádivkou. A nebojte se, není to vůbec složité.
Základní druhy nádivek
Klasická – nádivku lze péci (na másle) i samostatně a podávat ji jako hlavní chod. Nejčastěji jí plníme pečené kuře a drůbež, nebo masové kapsy a rolády.
Suroviny do 1 kuřete: 2 starší rohlíky * 1–2 vejce * 60 g másla * 50 g šunky * trochu mléka * zelená petrželka * muškátový oříšek * majoránka (nemusí být) * sůl * pepř
Starší rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mírně osoleným mlékem a rozšlehanými vejci a necháme vsáknout.
Vše pokapeme rozpuštěným máslem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a petrželku a dobře promícháme.
Nádivkou naplníme vnitřek drůbeže a pečeme jako běžné kuře.
Náš tip: Bílky lze oddělit od žloutků a ušlehat z nich sníh (přidáváme až nakonec). Nádivka získá na objemu a bude nadýchaná. Šunku lze nahradit uzeným.
Kaštanová
Kaštany při nákupu pečlivě prohlédněte, aby nebyly červivé, nebo nechytaly plíseň. Nejprve je nařízneme do kříže a pražíme asi 10 minut nasucho na pánvi. Oloupeme je a vaříme v osoleném mléce. Hotové je rozmačkáme a přidáme k nádivce.
![Kaštanová nádivka se nejčastěji vkládá do krůty nebo jiné drůbeže.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/02/shutterstock_1540492379-768x992.jpg)
Mandlová
Do základu přidáváme celé mandle, které jsme před použitím spařili a oloupali.
![Závitky z drůbežího masa s mandlovou nádivkou chutnají výtečně.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/02/shutterstock_1456081067-768x513.jpg)
Ořechová
Nejlépe se hodí vlašské ořechy, mohou být na půlky, nebo nahrubo nakrájené.
![Do ořechové nádivky můžete použít i lískové oříšky vcelku nebo variaci různých ořechů.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/02/shutterstock_1620797611-768x511.jpg)
Houbová
Nejlépe chutnají čerstvé lesní houby, podušené na sádle nebo másle. Lze je nahradit třeba sterilovanými žampiony (slijeme lák, pokrájíme a podusíme s kmínem).
![Vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou nádivkou ze sýru, cibulky, žampionů a rozinek](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/02/shutterstock_176164436-768x510.jpg)
Masová
Do nádivky přidáme mleté maso nebo játra, hodí se i nakrájená uzenina.
(foto: Shutterstock)