Lifestyle

Tajemství nádivek

Tajemství nádivek

Sladké nádivky používáme v kuchyni běžně, na ty slané ale trochu zapomínáme. A to je škoda. Zkuste svou rodinu překvapit a připravte jim něco výjimečného. Třeba krůtu s kaštanovou nádivkou. A nebojte se, není to vůbec složité.

Základní druhy nádivek

Klasická – nádivku lze péci (na másle) i samostatně a podávat ji jako hlavní chod. Nejčastěji jí plníme pečené kuře a drůbež, nebo masové kapsy a rolády.

Suroviny do 1 kuřete: 2 starší rohlíky * 1–2 vejce * 60 g másla * 50 g šunky * trochu mléka * zelená petrželka * muškátový oříšek * majoránka (nemusí být) * sůl * pepř

  1. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mírně osoleným mlékem a rozšlehanými vejci a necháme vsáknout.
  2. Vše pokapeme rozpuštěným máslem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a petrželku a dobře promícháme.
  3. Nádivkou naplníme vnitřek drůbeže a pečeme jako běžné kuře.

Náš tip: Bílky lze oddělit od žloutků a ušlehat z nich sníh (přidáváme až nakonec). Nádivka získá na objemu a bude nadýchaná. Šunku lze nahradit uzeným.

Kaštanová

Kaštany při nákupu pečlivě prohlédněte, aby nebyly červivé, nebo nechytaly plíseň. Nejprve je nařízneme do kříže a pražíme asi 10 minut nasucho na pánvi. Oloupeme je a vaříme v osoleném mléce. Hotové je rozmačkáme a přidáme k nádivce.

Kaštanová nádivka se nejčastěji vkládá do krůty nebo jiné drůbeže.

Mandlová

Do základu přidáváme celé mandle, které jsme před použitím spařili a oloupali.

Závitky z drůbežího masa s mandlovou nádivkou chutnají výtečně.

Ořechová

Nejlépe se hodí vlašské ořechy, mohou být na půlky, nebo nahrubo nakrájené.

Do ořechové nádivky můžete použít i lískové oříšky vcelku nebo variaci různých ořechů.

Houbová

Nejlépe chutnají čerstvé lesní houby, podušené na sádle nebo másle. Lze je nahradit třeba sterilovanými žampiony (slijeme lák, pokrájíme a podusíme s kmínem).

Vyzkoušejte vepřovou panenku plněnou nádivkou ze sýru, cibulky, žampionů a rozinek

Masová

Do nádivky přidáme mleté maso nebo játra, hodí se i nakrájená uzenina.

(foto: Shutterstock)
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Slunce jako iluze

Lifestyle20.2.2020

Hranolky a zdravá strava? I tohle se dá skloubit!

Lifestyle19.2.2020

Po hedvábné stezce

Lifestyle18.2.2020

Tajemství nádivek

Lifestyle13.2.2020

Značky s hvězdným rodokmenem

Lifestyle11.2.2020

Zuby jako perličky, zn. Ihned!

Lifestyle7.2.2020

Dvanáct centimetrů slasti

Lifestyle4.2.2020

Potraviny, které vám zklidní trávení

Lifestyle30.1.2020

Strážci pokladu

Lifestyle28.1.2020

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies