Neotřelé kombinace chutí, jež polaskají vaše jazýčky i fenomenální servis na špičkové úrovni, který vás přinutí po naservírovaném pokrmu dychtit ještě dříve, než se jej poprvé dotknete příborem…
zveme vás do nových restaurací, o kterých se bude bezpochyby ještě hodně mluvit.
Sakagura
LONDÝN, VELKÁ BRITÁNIE
Otevřeno: listopad 2016
Kontakt: sakaguralondon.com
V polovině listopadu prolétla londýnskou Heddon Street v Soho vůně Asie. Své dveře tu totiž otevřela restaurace Sakagura s originálním japonským konceptem.
V návaznosti na úspěch její sesterské pobočky v New Yorku, i na londýnskou Sakaguru byly kladeny velké nároky, které nakonec ještě předčila.
Perfektně servírované pokrmy připomínají miniaturní malířské palety nabízejí svým hostům zcela autentické chutě Japonska.
V Sakaguře ale neočekávejte jen tradiční sushi a sashimi, vychutnat si tu můžete i oblíbené tataráčky z různých druhů ryb i exotického ovoce, yakisoba nudle na mnoho variant či tradičního čerstvého humra.
DOPORUČUJEME…
* Skvělým řešením pro opravdové gurmety je shokado bento, neboli degustační podnos s výběrem ze sedmi jídel.
Ochutnejte například zeleninovou tempuru servírovanou s gratinovanou ředkví a dipem konbu dashi za 520 Kč nebo hovězí steak z kobe wagyu, s welšskou mořskou solí a čerstvým wasabi za 1150 Kč.
108
KODAŇ, DÁNSKO
Otevřeno: červenec 2016
Kontakt: 108.dk
Můžete čekat měsíce na stůl v kodaňském gastronomickém chrámu dvoumichelinské restaurace Noma Reného Redzepima, nebo se jednoduše objednat do nedávno otevřené 108. Ta je totiž konceptem Reného a jeho obchodního partnera a šéfkuchaře Kristiana Baumanna.
Noma je legenda, ale 108 nezůstává pozadu. Menu je v podstatě až skandinávsky jednoduché, naleznete na něm jen pár chodů, přesto jsou servírovány s nadpozemskou propracovaností.
V chutích se odráží korejské kořeny šéfkuchaře, jednotlivé části pokrmu hrají dokonalou harmonií, suroviny pak neoddiskutovatelně odkazují na hledání neotřelých kombinací. Můžeme vám zaručit, že hra barev na talíři si podmaní vaše smysly.
STOJÍ ZA TO…
* Po celý rok shromažďuje šéfkuchař ovoce, květiny, houby i ořechy, aby si uchoval to nejlepší z každé sezony. Vše pak následně fermentuje tak, aby mohl suroviny celoročně používat.
* Nechte si od šéfkuchaře vyprávět příběh chuti slano-sladké filety z dánské ryby s nádechem kyselosti.
Dozvíte se, že filé se hodinu před servírováním zasype solí ochucenou borovicovou kůrou, poté se omyje domácím celerovým octem a po upečení na smrkovém oleji se zasype nakládaným soleným angreštem.
Když pak ochutnáte první sousto, po jazyku se vám rozběhne dokonalá mnohovrstevnatá chuť. Doporučujeme ochutnat!
Bonnie Gull
LONDÝN, VELKÁ BRITÁNIE
Otevřeno: prosinec 2016
Kontakt: bonniegull.com/seafood-shack/soho/
Hledáte-li opravdu autentickou britskou atmosféru spojenou s delikátní chutí mořských plodů, pak by vašemu hledáčku neměla uniknout restaurace Bonnie Gull, jež byla otevřena na konci roku 2016 v Soho v Londýně.
Koncept sází na sezení okolo baru, který je srdcem celé restaurace a od nějž se hostům nabízí otevřený pohled do kuchyně.
Zárukou kvality je pak duo restauratérů Alex Hunter a Danny Clancy, ti totiž provozují také skvěle zaběhnutou a úspěšnou sestřinou restauraci Bonnie Gull ve Fitzrovii.
A i když vám možná připadá zvláštní dávat si mořské plody zrovna v Anglii, věřte nám, že takovou rozmanitost, jakou nabízí britské pobřeží naleznete v málokterém přímořském státě.
V Bonnie Gull vám naservírují to nejvybranější, co jen mohou rybářské lodě Velké Británie nabídnout.
NAŠE TIPY…
* Pokud si nevíte rady s výběrem, nabízí se přímá komunikace s kuchaři přes barový pult. Šéfkuchař totiž neváhá nabídnout ochutnávku čehokoli a vybrat pro vás jídlo přímo na míru.
* Chuť Británie vám bezpochyby zprostředkují grilované královské hřebenatky se zeleným jablkem, typickým černým anglickým pudinkem (obdoba našeho prejtu) a velouté z inkoustu z chobotnice za 290 Kč. Tohle prostě musíte ochutnat!