Tradiční Olomoucké tvarůžky slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revoluci ve výrobě jediného původního českého sýra.
Formovací stroj dokázal vyrobit neuvěřitelných 10 000 tvarůžků za hodinu a umožnil tak tvarůžkovou pochoutku dostat k mnohem většímu množství zákazníků.
![Olomoucké tvarůžky se vyrábějí bez přídavku syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů a při jejich výrobě se nepoužívají geneticky modifikované suroviny. Foto: A. W. spol. s r. o](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/foto-1-olomoucke-tvaruzky-historicka-fotografie-klapani-tvarohu-e1717749459475-768x471.jpg)
Historie výroby tvarůžků sahá až do 16. století, kdy se formovaly ručně v malých domácích dílnách. V 19. století došlo k rozvoji průmyslové výroby a v roce 1876 Josef Wessels založil první tvarůžkárnu v Lošticích.
![První tvarůžkárnu v Lošticích založil v roce 1876 Josef Wessels. Foto: A. W. spol. s r. o](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/003366vystrizek.jpg)
„Jeho syn Alois Wessels se stal v tomto oboru průkopníkem a v roce 1897 založil firmu, která dodnes nese jeho jméno,“ popisuje vznik výroby tvarůžků v Lošticích Michal Pavelka, generální ředitel společnosti.
Dřív 10 000 tvarůžků z hodinu
Před zavedením strojů se tvarůžky formovaly ručně, pleskáním mezi dlaněmi, nebo později i pomocí klapačky. Pleskání bylo náročné a zdlouhavé, s maximální denní produkcí 6 000 tvarůžků i u té nejšikovnější pracovnice.
![Před zavedením strojů se tvarůžky formovaly ručně, pleskáním mezi dlaněmi, nebo později i pomocí klapačky. Foto: A. W. spol. s r. o](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/foto-2-olomoucke-tvaruzky-klapacka-768x510.jpg)
Na počátku 20. století sice vznikla ruční klapačka, která kapacitu mírně navýšila na 9 000 kusů denně, ale skutečným zlomem ve výrobě se stala až strojová výroba.
„Technologickým inovátorem byl, nástupce a zeť Aloise Wesselse, Karel Pivný a jeho manželka Františka, kteří v roce 1924 zakoupili v Německu první formovací stroj na výrobu tvarůžků pro loštickou továrnu. Nový stroj zvládl vyrobit až 10 000 kusů za hodinu,“ doplňuje Michal Pavelka.
![Karel Pivný a jeho manželka Františka roce 1924 zakoupili v Německu první formovací stroj na výrobu tvarůžků. . Foto: A. W. spol. s r. o](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/00147vystrizek.jpg)
Kromě dramatického nárůstu produktivity přinesla strojová výroba i další benefity. Standardizovaný tvar a velikost usnadnily balení a přepravu tvarůžků a zároveň se zlepšila i hygiena výroby.
Karel Pivný o budoucnosti strojní výroby nepochyboval a v roce 1929 investoval do dalšího strojního vybavení, takže se postupně mechanizovaly všechny fáze výrobního procesu tvarůžků od zpracování tvarohu až po sbíjení beden sloužících k jejich přepravě.
![Karel Pivný a jeho manželka Františka roce 1924 zakoupili v Německu první formovací stroj na výrobu tvarůžků. . Foto: A. W. spol. s r. o](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/14777vystrizek.jpg)
Dnes 15 tun
Současný formovací stroj je v provozu podle využitelných kapacit sušárny a jeho denní produkce je až 15 tun tvarůžků.
„Během jedné směny umíme vyrábět, po rychlé výměně formovacího ústí, všechny čtyři základní druhy Olomouckých tvarůžků – malá a velká kolečka, věnečky nebo tyčinky,“ uvádí Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti.
![Olomoucké tvarůžky dostaly své jméno podle slavných trhů – Olomouckých. Jedinými výrobci Olomouckých tvarůžků jsou dnes právě potomci Josefa Wesselse ve společnosti A. W. z Loštic.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2024/06/foto-6-olomoucke-tvaruzky-trhy-olomouc-e1717749396981-768x516.jpg)