Šunkový závitek, šunková rolka s křenem, šunkový chlebíček, šunka od kosti… Koupit si šunku není jen tak. Může být vepřová, krůtí, kuřecí, ale rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou ještě i jiné.
Přísné předpisy
Výrobci šunky musí přesně dodržet požadavky na použitou surovinu i na jakost. Zároveň nesmí překročit maximální stanovený obsah tuku. Pokud je šunka vyrobena z jiného než vepřového masa, musí to být z názvu patrné (např. krůtí šunka).
Pro lepší orientaci zákazníka se vepřové šunky dělí do třech tříd jakosti podle obsahu masa.
Mnoho tváří
Tradici solit vepřové maso a tím ho konzervovat na delší dobu zavedli kdysi už Keltové. Také Římané milovali odleželou šunku. Zřejmě první u nás, kdo nechal proležet vepřovou kýtu nevykostěnou, byl v roce 1857 pražský uzenář František Zvěřina.
Zhruba od té doby známe klasickou Pražskou šunku (šunku od kosti). Dnešní šunka má mnoho podob od celých kýt s kostí, nepřeberného množství druhů tvarované dušené šunky vcelku, až po velmi jemně plátkované uzené a dušené šunky.
Zahraniční speciality
Snad nejznámější jsou různé druhy mořskou solí nasoleného a poté sušeného masa z vepřové kýty. Vyrábí se v různých variantách prakticky všude ve Středomoří a známé jsou pod názvy Pršut, Prosciutto nebo taky Parmská šunka.
Další šunky z ciziny
Holštýnská se udí velmi dlouho studeným kouřem. Jamón curado je španělská sušená vepřová kýta. Schwarzwaldská šunka voňavá německá delikatesa, která tak trochu připomíná parmskou. I ona je chráněna zeměpisným názvem. Kvalita masa musí být excelentní. Jemné plátky této šunky mají úžasnou hnědočervenou barvu a výraznou strukturu.
A co nutriční specialisté?
Kvalitní šunka do jídelníčku patří. Je vhodná pro dietní stravování, nejen pro vysoký obsah bílkovin (až 20 %), některých vitaminů skupiny B a minerálů (železa, fosforu, zinku, hořčíku).
Maso především obsahuje esenciální aminokyseliny, stavební části bílkovin, které tělo potřebuje pro správné fungování, obnovu tkání a dětský organizmus také pro růst. Dušené šunky jsou také ceněny pro nízký obsah tuků, cholesterolu a sacharidů.
(Zdroj: Paní domu)