Když přijde, dokáže nás klidně na celý den doslova vyřadit z provozu. Zlobí nás zažívání, hlava bolí jako střep a hlasité zvuky nám způsobují utrpení. Jak se nepříjemné kocoviny zbavit? Dejte na poslední vědecké výzkumy!
Vraťte tělu ztracené tekutiny co nejdřív
Třeští vám hlava? Máte v ústech jako na poušti? To proto, že tělo při konzumaci alkoholu ztratí spoustu tekutin. A ty je třeba doplnit. Důležité je ovšem vědět jak. Káva a černý čaj nejsou to pravé. Lepší je voda s vymačkaným citrónem.
Zkuste i zeleninový vyprošťovák. Nakrájejte půlku salátové okurky, kousek celeru a červenou papriku. Přidejte bazalku a deci rajské šťávy. Rozmixujte, opepřete a dolejte minerálkou.
Zázračný lék na kocovinu? Med!
Tenhle objev je potvrzen výzkumem vědců z britské Královské chemické společnosti. Učení páni přišli na to, že fruktóza, tedy ovocný cukr, obsažený v medu je zásadní složkou, která pomáhá tělu odbourat alkohol.
Kocovinou trpíme kvůli acetaldehydu, který se při odbourávání alkoholu v těle uvolňuje. Právě fruktóza pomůže tělu, aby jej zvládlo. Med na toastu pak účinky ještě zvýší, protože navíc dodá tělu potřebný draslík a sodík.
Chvíle, kdy tuk je váš kamarád
Aby začal opět pracovat i žaludek a alkohol se v krvi vázal na jiné látky, musíte se vydatně nasnídat. Ideální je hutný polévkový vývar. Horká polévka, dostatečně omaštěná, plná masa a řádně opepřená vás po krušné noci dokáže spolehlivě postavit zpět na nohy.
Tuk na sebe totiž ve velké míře váže alkohol, maso dodá tělu sílu a ostřejší koření zase spolehlivě tělo prokrví a probudí k životu.
Záchrana v banánech a semínkách
Dvě nezávislé medicínské studie prokázaly, že vitamin B6 je jednou z nejúčinnějších látek proti kocovině. Ideálním zdrojem této látky jsou právě banány. Snězte klidně dva až tři – ty vám zaručí přísun doporučené denní dávky zmiňovaného vitaminu.
Další věcí, kterou nutně potřebuje tělo doplnit je také hořčík. Tím nejbohatším a nejsnáze dostupným zdrojem hořčíku jsou dýňová semínka. Tak si jich pár dejte.