Historie

Vytáhli biskupové do boje s čokoládou?

Vytáhli biskupové do boje s čokoládou?

Tmavý kouř stoupá k nebi. Angličtí korzáři se právě zmocnili další španělské galeony, plující z Nového světa. Nad nákladem zlata zajásali, podivné nahnědlé koule pálí. Co jiného s nimi?! Španělé se chytají za hlavu. Takové bohatství! Jen oni zatím vědí, jaký poklad se skrývá v plodech kakaovníku…

Španělský princ a budoucí král Filip II. (1527–1598) zvědavě očichává kakaové boby, které mu mezi dary z Nového světa předložili dominikánští mniši. Ti jsou také prvními, kdo v Evropě vaří čokoládový nápoj. Do původně hořké tekutiny přidávají ve svých klášterech cukr nebo med, aby byla pro obyvatele starého kontinentu stravitelnější. Japonské poselstvo u dvora Filipa II. se v roce 1585 už nemůže čokolády nabažit.

Pochoutka do kostela i k popravě

Evropa je z čokolády u vytržení. Recepty na její výrobu se rychle šíří do dalších zemí. Ve Španělsku, její evropské domovině, ji šlechta usrkává s ledem, když sleduje autodafé – veřejná vyhlášení rozsudku inkvizičního tribunálu nad kacířem, spojená často se samotnou popravou. Bohaté Španělky se čokolády nechtějí vzdát ani během mší, a tak čokoládu popíjejí v kostelech. K velké nelibosti biskupů. Ti později prosadí zákaz konzumace čokolády aspoň během kázání…

V přízni princezen

O titul nejstarší pařížské čokolaterie mezi sebou soupeří firmy Lombart a Pelletier & Pelletier. Mezi jejich nadšené zákaznice patří princezna Victoire (1733–1799), dcera Ludvíka XV. (1710–1774). Později si jejich produkci oblíbí i Madame Royale neboli Marie Terezie (1778–1851), dcera nešťastného Ludvíka XVI. (1754–1793), která se po skončení revoluce vrací do Francie. Jules-François Lombart (1830–1915), potomek jedné z konkurenčních rodin, si za výrobu čokolády vyslouží kříž Čestné legie.

Rodinný experiment

S kakaovými boby experimentují nizozemští výrobci čokolády, otec a syn van Houtenové. Chemik Coenraad (1801–1887) přidává k čokoládě látky, které jí zbavují hořkosti. Otec Casparus (1770–1858) zase vymýšlí způsob, jak šetrně z pražených kakaových bobů vymačkat tuk. Vzniká jemný kakaový prášek, který se napříště stane základem všech čokoládových produktů.

Historie
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Historie

Žila na Novém Světě pražská chudina?

Historie22.2.2019

Salemské procesy: Rozpoutal vlnu poprav nevinný žert?

Historie20.2.2019

BEZMOCNÝ LUDVÍK XIX. – Během vlády poslouchal manželčiny nářky

Historie15.2.2019

Vytáhli biskupové do boje s čokoládou?

Historie13.2.2019

POMATENÝ JIŘÍ III. – Několikrát skončil ve svěrací kazajce

Historie8.2.2019

Zapomenutý malíř: Georges de la Tour kouzlil se svíčkou

Historie6.2.2019

ŠÍLENÝ DÍPÉNDRA Celou vládu strávil v kómatu

Historie1.2.2019

Boříme předsudky: 5 nejvýznamnějších žen v automobilovém světě

Historie31.1.2019

Dobytí Paříže v roce 1871: Ignorovali Prusové Ženevskou úmluvu?

Historie30.1.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies