Historie

Vytáhli biskupové do boje s čokoládou?

Vytáhli biskupové do boje s čokoládou?

Tmavý kouř stoupá k nebi. Angličtí korzáři se právě zmocnili další španělské galeony, plující z Nového světa. Nad nákladem zlata zajásali, podivné nahnědlé koule pálí. Co jiného s nimi?! Španělé se chytají za hlavu. Takové bohatství! Jen oni zatím vědí, jaký poklad se skrývá v plodech kakaovníku…

Španělský princ a budoucí král Filip II. (1527–1598) zvědavě očichává kakaové boby, které mu mezi dary z Nového světa předložili dominikánští mniši. Ti jsou také prvními, kdo v Evropě vaří čokoládový nápoj. Do původně hořké tekutiny přidávají ve svých klášterech cukr nebo med, aby byla pro obyvatele starého kontinentu stravitelnější. Japonské poselstvo u dvora Filipa II. se v roce 1585 už nemůže čokolády nabažit.

Pochoutka do kostela i k popravě

Evropa je z čokolády u vytržení. Recepty na její výrobu se rychle šíří do dalších zemí. Ve Španělsku, její evropské domovině, ji šlechta usrkává s ledem, když sleduje autodafé – veřejná vyhlášení rozsudku inkvizičního tribunálu nad kacířem, spojená často se samotnou popravou. Bohaté Španělky se čokolády nechtějí vzdát ani během mší, a tak čokoládu popíjejí v kostelech. K velké nelibosti biskupů. Ti později prosadí zákaz konzumace čokolády aspoň během kázání…

V přízni princezen

O titul nejstarší pařížské čokolaterie mezi sebou soupeří firmy Lombart a Pelletier & Pelletier. Mezi jejich nadšené zákaznice patří princezna Victoire (1733–1799), dcera Ludvíka XV. (1710–1774). Později si jejich produkci oblíbí i Madame Royale neboli Marie Terezie (1778–1851), dcera nešťastného Ludvíka XVI. (1754–1793), která se po skončení revoluce vrací do Francie. Jules-François Lombart (1830–1915), potomek jedné z konkurenčních rodin, si za výrobu čokolády vyslouží kříž Čestné legie.

Rodinný experiment

S kakaovými boby experimentují nizozemští výrobci čokolády, otec a syn van Houtenové. Chemik Coenraad (1801–1887) přidává k čokoládě látky, které jí zbavují hořkosti. Otec Casparus (1770–1858) zase vymýšlí způsob, jak šetrně z pražených kakaových bobů vymačkat tuk. Vzniká jemný kakaový prášek, který se napříště stane základem všech čokoládových produktů.

Více z Historie

OPERACE TELEMARK – Velkolepé plány Němců zkřížil Einstein!

Historie18.9.2020

Sověti platili za Pepsi Colu ponorkami

Historie16.9.2020

Jízdárna ve Světcích: Čím se Windischgrätz chlubil hostům?

Historie11.9.2020

Vojevůdce Attila, jeho jméno rezonuje dodnes, přesto je zahalen tajemstvím

Historie10.9.2020

Zákeřný Bagoás: Usiloval o život třem panovníkům!

Historie9.9.2020

Smutný osud Miklóse Horthyho: Nejprve zajat nacisty, poté Američany!

Historie4.9.2020

Pomohl Napoleon na svět konzervám?

Historie2.9.2020

3x nejodvážnější váleční psi

Historie1.9.2020

10 VĚCÍ, KTERÉ JSTE NEVĚDĚLI O… císařovně Kateřině Veliké

Historie28.8.2020
Historie
Časopis, který by vás mohl zajímat