Ty naprosto nejzdravější potraviny jsou ve skutečnosti docela obyčejné. Máme je všichni doma a každý den na očích. Tvrdí to alespoň výživoví experti. Které to jsou?
Citrony
Pouhý jeden citron obsahuje více než 100 % doporučené denní dávky vitaminu C, který v přírodní podobě zvyšuje takzvaně „dobrý“ cholesterol a posiluje kosti. Látky nacházející se v citronech, tzv.
citrusové flavonoidy, zpomalují nebo zastavují růst rakovinných buněk. Citrony mají rovněž antibakteriální a antiseptické vlastnosti. Navíc neutralizují naše vnitřní prostředí – pomáhají od překyselení organismu.
Brokolice
Brokolice je bohatá na vlákninu, vápník, draslík, kyselinu listovou a tzv. phytonutrienty, což jsou sloučeniny, které snižují riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.
I další složka brokolice – sulforaphane – má protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti. Jedna střední hlava této zeleniny obsahuje více než 100 % denní potřeby vitaminu K a téměř 200 % doporučené denní dávky vitaminu C.
Hořká čokoláda
Už 7 gramů hořké čokolády denně může snížit krevní tlak u jinak zdravých jedinců. Kakaový prášek je bohatý na flavonoidy, tedy rostlinné antioxidanty.
Je prokázáno, že snižují „špatný“ a zvyšují „dobrý“ cholesterol, což v důsledku snižuje riziko srdečního infarktu. Tmavá čokoláda zvyšuje průtok krve do mozku a zlepšuje tak jeho funkci. Serotonin v hořké čokoládě působí jako antidepresivum a zlepšuje náladu.
Česnek
Česnek se používal jako přírodní lék po mnoho staletí. Má vynikající antibakteriální, protiplísňové a protivirové vlastnosti, zejména díky přítomnosti sloučeniny známé jako allicin. Ten snižuje i krevní tlak.
Denní příjem česneku může snížit také riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Vysoké dávky česneku zvyšují tzv. antioxidační enzymy v těle. Ty snižují stres a brání onemocnění mozku.
Takzvaný ajoen, organická látka nalezená v česneku, rozpouští krevní sraženiny a mírní kožní infekce. Česnek patří i do výbavy diabetiků, protože umí rovněž regulovat cukr a hladinu inzulinu v krvi.
Špenát
Špenát má opravdu mnoho zdravotních výhod, i když neobsahuje tolik železa, jak se kdysi předpokládalo. Je bohatým zdrojem vitaminu A, C, K, B2 a minerálů. Konzumace špenátu je skvělá pro naši pleť, zdravé kosti a vlasy.
Účinné antioxidanty jako lutein a zeaxantin se doporučují pro zlepšení zraku. Antioxidant betakaroten je známý bojovník proti rakovině a zmírňuje astma. Špenát je také vhodný i pro diabetickou dietu, pomáhá regulovat glukózu a hladinu inzulinu v krvi. Vysokým obsahem draslíku snižuje krevní tlak.