Lifestyle

Zelenina nás nezdrží

Zelenina nás nezdrží

Je naprostou samozřejmostí, že zelenina by měla mít v našem jídelníčku hlavní roli. Při úpravě a uchovávání zeleniny je ale důležité, aby si zachovala co nejvíce vitaminů a živin. Jak tedy vlastně máme zacházet se zeleninou?

Listová zelenina a zelí

Salát uchováme čerstvý celý týden tak, že listy rozebereme a vložíme do mikrotenového sáčku. Z lednice potom bereme jen to množství, které potřebujeme. Pokud jsme je nestihli včas spotřebovat, namočíme je tak na 30 minut do ledové vody s trochou citronové šťávy. Salát bude krásně křupavý a listy získají zpátky svou barvu. Zelí nakrájíme rychleji, když omyjeme jednotlivé listy, a potom je srolujeme do ruličky a krájíme na tenké proužky.

Paprika, lilek, květák, rajčata

Papriky a lilky snadněji oloupeme, když je nejprve dáme na suchý plech a opečeme. Na slupce naskákají „puchýře“ a můžeme slupku lépe sloupnout. Květák před vařením namočíme do silně osolené vody; vyplavíme tak všechen hmyz. Můžeme ho také nakrájený zmrazit. Před přípravou ho dáme do vroucí vody. Jakmile začne voda znovu vřít, vyjmeme jej a používáme stejně jako čerstvý. Zralá rajčata se budou lépe krájet, namočíme-li je těsně před krájením do ledové vody.

Cibule a česnek

Česnek a cibuli snadněji oloupeme, když je nejdříve ponoříme do studené vody. Pokud nás při krájení cibule pálí oči, vložíme ji na chvíli do mrazáku. Pak nám půjde krájení cibule i bez slz. A chceme-li mít cibuli vždy po ruce, nasekáme ji najemno a pomalu ji osmažíme dorůžova. I s tukem ji nalijeme do kameninového hrnku a necháme ztuhnout. Pak už stačí vzít lžičku a trochu udloubnout.

Zelenina do polévky

Tepelnou úpravu provádíme pokud možno v celku, u některých druhů, pro udržení pěkné barvy přidáváme trochu octu, ten současně u některých druhů zeleniny zabraňuje pozdějšímu zhnědnutí (celer), rovněž mírně kyselé prostředí napomáhá udržování vitaminů. Zhnědnutí celeru zabráníte i tím, že ho čerstvě oloupaný dáte do vody s kostkami ledu.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Není hořčice jako hořčice

Lifestyle14.11.2019

Nové není vždy lepší aneb Hlad po automobilových revivalech je neukojitelný

Lifestyle12.11.2019

Natrhejte si šípky

Lifestyle7.11.2019

Britská automobilka Lotus bude vyrábět nejvýkonnější auto světa

Lifestyle5.11.2019

Oko – do těla okno

Lifestyle31.10.2019

Bramborové triky

Lifestyle24.10.2019

Jak se pražská ulice Pařížská stala stylovým fenoménem?

Lifestyle22.10.2019

Strom v hrsti

Lifestyle17.10.2019

Rolls-Royce Ghost Zenith aneb Výjimečnost nadevše

Lifestyle15.10.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies