Planeta Země

Znáte 10 největších siláků živočišné říše?

Znáte 10 největších siláků živočišné říše?

Jsou nejsilnější sloni, nebo gorily? Pokud jde o nejsilnější zástupce zvířecí říše, první místa patří hmyzu, který v porovnání se svou váhou uzvedne nepředstavitelný náklad.

Pižmoň severní

Výskyt: Arktida, Grónsko
Hmotnost: 200–450 kg
Síla: unese 1,5násobek své hmotnosti

I když na první pohled vypadají velmi neohrabaně, mohou zaútočit i na člověka. Pokud lidé překročí jejich útěkovou vzdálenost, nejprve zvířata varují hlasitým funěním a hrabou přední končetinou. Poté rychle zaútočí, přičemž na otevřeném prostranství nemá člověk žádnou šanci.

Říká se: „Být silný jako býk.“ Na tomto pořekadle je něco pravdy a nemusí se jednat přímo o býka. V našich končinách má takovou sílu vůl, který se využívá jako tažné zvíře od už 6000 let. Je prokázáno, že voli unesou váhu až 800 kg, a to i na delší vzdálenosti než ostatní zvířata.

Na severu žijí zase pižmoni, zavalitá zvířata se zakulacenou hlavou, která žijí ve skupinách a živí se dostupnou rostlinnou potravou, jako jsou větve, pupeny vrb a vřesovcovité rostliny.

Slon africký

Výskyt: Afrika
Hmotnost: 6000 kg
Síla: unese 1,7násobek své hmotnosti

Co se týče jejich síly, tak sloni mohou uzvednout náklad do hmotnosti 9 tun, což odpovídá přibližně váze 130 dospělých lidí.

Sloni jsou nejsilnější suchozemští živočichové, kteří dorůstají do výšky 4 metrů. Tyto obrovské savce můžeme najít v deštných lesích, na savanách, ale obývají i horské oblasti do 5000 metrů n. m. Patří mezi časté terče pytláků, kteří obchodují s jejich kly a slonovinou.

V posledních 15 letech klesla jejich populace o 30 %.Sloni se drží ve vysoce organizovaných skupinách, které vedou většinou dominantní samice. Jelikož se jedná o býložravá zvířata, denně musí spořádat až 225 kg potravy, takže musí jíst 15 až 18 hodin denně. Velmi podstatné jsou jejich zuby, kterými drtí rostlinnou potravu.

Když je ztratí, umírají hlady.

Medvěd grizzly

Výskyt: Severní Amerika
Hmotnost: 350 kg
Síla: unese 1,8násobek své hmotnosti

Když se ocitne v ohrožení, ani vteřinu neváhá a zaútočí. A to ani na člověka. V porovnání s námi je medvěd 2,5x až 5x silnější.

Medvěd grizzly se řadí mezi nejmohutnější a nejsilnější zvířata na světě, může dosahovat výšky až 2,5 metru. Dnes obývá hlavně výše položené oblasti Severní Ameriky. Jedná se o samotářská a aktivní zvířata s výjimkou mláďat a samic. Shromažďují se u potoků, jezer nebo rybníků, ale pouze v době tření lososů. A i když jsou grizzlyové šelmy, jde o všežravce, kteří kromě masa jedí i rostliny.

Tělesná stavba umožňuje medvědům lovit i velká zvířata. Je známé, že si pochutnává na losech, jelenech, bizonech, nemá problém zaútočit i na jiného medvěda. Podle všeho dokáže zvednout přes 500 kg.

Nejagresivnější bývají především samice, které chrání svoje potomky.

Tygr

Výskyt: jihovýchodní Asie
Hmotnost: 90–300 kg
Síla: unese 2násobek své hmotnosti

Občas si troufne i medvěda. Útok probíhá tak, že zvíře srazí k zemi silou nárazu a oběť zardousí.

Tygr patří mezi nejsilnější kočkovité šelmy a je jejich největším zástupcem. Většinou obývá bažiny, deštné pralesy nebo travní porosty. Rozlišujeme osm druhů, tím největším je tygr ussurijský. Mají velmi silné čelisti, ve kterých mohou unést až dvojnásobek své tělesné hmotnosti, což je zhruba 550 kg.

Loví obvykle sami, jejich nejoblíbenější potravou jsou velcí sudokopytníci.K zabíjení kořisti jim slouží hlavně spodní špičáky, nejmohutnější zuby jsou horní trháky, které dorůstají velikosti 34 až 38 mm. Kvůli potravě urazí největší ussurijští tygři za den průměrně 20 až 25 km, výjimečně až 100 km. Velké savce stopuje a po krátkém sprintu skolí.

Jedná se především o divoká prasata nebo jelenovitou zvěř.

Nepohrdne ale ani velkým krokodýlem a je schopen skolit i tak mohutné zvíře, jako je gaur, největší žijící tur.

Orel bělohlavý

Výskyt: Severní Amerika
Hmotnost: 2–6 kg
Síla: unese 4násobek své hmotnosti

Nejčastěji loví lišky, jeleny nebo divoké kočky. Nepohrdne ale ani mršinami kopytníků nebo velkých ryb. Byl zaznamenán dokonce i případ, kdy orel letěl s jelencem ušatým v drápech.

Mezi ptáky drží prvenství síly orel bělohlavý. Tento velký dravý pták, který je národním a státním symbolem Spojených států amerických, žije hlavně poblíž velkých otevřených vod. Tam se totiž nachází velké zásoby potravy a také stromy, ve kterých může hnízdit. Jeho tělo pokrývá hnědé peří, tedy kromě hlavy a ocasu, ty jsou bílé.

Hlavní výhodou orla při lovu jsou silné nohy, velký zobák a ostré drápy. Na zadním prstu se nachází dráp, kterým probodává životně důležitá místa kořisti, zatímco předními prsty ji pevně drží. Velkou předností orla jsou silná a široká křídla, se kterými může vzlétnout až do neuvěřitelné výšky 4,5 km. Při vodorovném letu dosahuje rychlosti 56–70 km/h.

A právě díky svým fyzickým dispozicím může orel během letu uzvednout až čtyřnásobnou hmotnost svého těla.

Anakonda velká

Výskyt: tropické a subtropické oblasti Jižní Ameriky
Hmotnost: 30–70 kg
Síla: unese až 8násobek své hmotnosti

Na světě existují čtyři typy anakond, přičemž největší a nejtěžší je anakonda zelená. Tento plaz může dorůst až do neuvěřitelné délky 9 metrů a váhy 250 kg. Tělo má zbarvené do olivové nebo žlutohnědé barvy a vyskytuje se nejčastěji poblíž stojaté nebo líně tekoucí vody. Mají k tomu přizpůsobené tělo, které jim umožňuje čekat ve vodě na kořist.

Není výjimkou, že se při povodních dostanou i do blízkosti lidských obydlí.Jedná se o škrtiče, který se svíjí okolo své oběti a udusí ji k smrti. Když je kořist mrtvá, spolkne ji celou – nezáleží na tom, jak je velká. Co se týče potravy, anakonda není vybíravá. Nejčastěji tvoří její jídelníček želvy, antilopy, ryby, divoká prasata nebo dokonce kajmani.

Většinou útočí z vody, jsou známy i případy, kdy anakonda napadla zvíře ze stromu.

Gorila nížinná

Výskyt: západní Afrika, Kamerun, Nigerie, Demokratická republika Kongo
Hmotnost: 200 kg
Síla: unese 10násobek své hmotnosti

Gorily mají široká ramena, svalnatý krk a silné ruce i nohy. Tato tělesná stavba jim proto dovoluje zvednout hmotnost, která dosahuje desetinásobku jejich vlastní váhy.

Gorily patří mezi největší primáty na světě a jsou známé svou nevídanou silou. Dosahují výšky 1,75 metrů a váží až 200 kg. Jde o mírumilovná a neagresivní zvířata, která se živí hlavně rostlinnou stravou, nepohrnou ale ani drobnými živočichy, jako jsou mravenci nebo termiti. Kvůli své váze se po větvích pohybují velmi opatrně, po zemi na delších úsecích běhají po čtyřech.

Mohly by zvednout až 30 lidí najednou, což je hmotnost okolo dvou tun.

V porovnání s člověkem mají šestinásobně větší sílu.

Mravenci atta

Výskyt: Střední a jižní Amerika
Hmotnost: 500 mg
Síla: unese 50násobek své váhy

Když královna zakládá novou kolonii, část této houby si přináší do nového mraveniště.

Na světě existuje kolem 17 druhů mravenců Atta. Pokrývají především americký kontinent, konkrétně část od Texasu až po severní Argentinu. Mravenci Atta jsou známí tím, že dělnice kusadly odkrajují ze stromů kousky listů a květů, které odnášejí do svého mraveniště, přičemž tento náklad může vážit až 50x více než ony samy. Je to stejné, jako by člověk zvedal nákladní auto jen pomocí zubů.

Je velmi zajímavé, že se tito mravenci chovají jako zemědělci. Z rostlinného materiálu si připravují substrát, na kterém si pěstují houby, Ty jim pak slouží jako jediná potrava. O houby se pečlivě starají a hnojí je.

Nežádoucí plevel odstraňují pomocí bakterie Pseudonocardia, která funguje jako antibiotikum.

Brouci nosorožíci

Výskyt: Asie, Evropa, severní Afrika
Hmotnost: 140 gramů
Síla: unese 850násobek své váhy

Nosorožíci patří mezi největší brouky na světě. V našich končinách jsou vzácní a přísně chránění. Vyskytují se hlavně v teplých listnatých lesích. Těžko takového brouka najdeme, jelikož se jedná o noční druh a v přírodě se objevuje pouze od června do července.Své jméno dostali podle charakteristického rohu, který mají jen samci.

Tyto rohy používají především při vzájemných soubojích.

Chrobáci

Výskyt: Evropa
Hmotnost: 80–100 gramů
Síla: unese 1141násobek své váhy

Jsou schopni zvedat předměty, které mají 1141x větší váhu, než sami váží. Pokud bychom porovnali jeho sílu s člověkem, musel by unést šest dvoupatrových autobusů plných lidí.

Chrobáci jsou 1 až 2 cm velcí brouci mající modročernou kovovou barvu. Živí se hlavně výkaly, hnijícími houbami nebo hnijícími mršinami. Tito brouci si válejí kuličky vytvořené z trusu, a cestují s nimi i na velké vzdálenosti. Je to totiž jejich hlavní zdroj potravy. Proto se celý život snaží ukořistit co největší kus.

Většina z nich si v zemi vyhrabává chodby, do kterých kladou vajíčka a larvy. Vědci si lámali hlavu ještě s jednou věcí, a to je hledání cesty k hnízdu i v noci, kdy nesvítí měsíc.

Postupně zjistili, že se dokážou orientovat podle hvězd, tedy konkrétně podle sílícího nebo slábnoucího světla.

Více z Planeta Země

Nejpodivnější alergie na světě. Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?

Planeta Země14.6.2021

Země má druhý měsíc! Kde ho vzala?

Planeta Země10.6.2021

Tenká hranice od nenávisti k ochraně

Planeta Země10.6.2021

Co jste nevěděli o slavné Kleopatře?

Planeta Země7.6.2021

Proč se všichni mají lépe? Postihl vás syndrom FOMO!

Planeta Země3.6.2021

Meyer Lansky: Finanční génius? Mafián!

Planeta Země31.5.2021

Jak placebo ošálí mysl? Věř a víra tvá tě uzdraví!

Planeta Země27.5.2021

11 nejstarších potravin, které se podařilo objevit

Planeta Země24.5.2021

Katastrofa! Světu dochází písek!

Planeta Země20.5.2021
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Francouzský medový koláč
tisicereceptu.cz

Francouzský medový koláč

Suroviny na těsto 200 g hladké...
Mají už jeden druhého plné zuby?
nasehvezdy.cz

Mají už jeden druhého plné...

Dlouho to vypadalo, že čím...
Láska na dlouhou trať
skutecnepribehy.cz

Láska na dlouhou trať

Oliver mě fascinoval už od...
Růžová: Vetřelec mezi barvami?
epochaplus.cz

Růžová: Vetřelec mezi barvami?

Žádná jiná barva v sobě nenese tolik rozporů a...
Křídlová dveřní klasika
rezidenceonline.cz

Křídlová dveřní klasika

Hodí se všude, kde máme na otevírání tohoto typu dveří...
Chce společný přírůstek s Forejtem?!
nasehvezdy.cz

Chce společný přírůstek...

Svou lásku k sympatickému...
Nejpodivnější alergie na světě: Co všechno může lidský organismus krutě potrápit?
epochaplus.cz

Nejpodivnější alergie na světě:...

Člověk nemusí být alergický jen na kvetoucí trávy...
Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?
enigmaplus.cz

Kdo vyrábí „Neptunovy koule“?

Turisty často u Středozemního moře překvapí velké...
Na cestě po Rakousku: Když milujete kolo, historii a přírodu…
iluxus.cz

Na cestě po Rakousku: Když...

Desítky jezer, stovky vinařů, 1183 hradů a...
Kiwi: Účinná zbraň proti vráskám
panidomu.cz

Kiwi: Účinná zbraň proti...

Vyrobte si přírodní masku na obličej a...
Víkend plný akcí v Národním zemědělském muzeu
epochanacestach.cz

Víkend plný akcí v Národním...

Den zemědělství a...
Migrénu lidé tají, v práci ji neberou vážně
21stoleti.cz

Migrénu lidé tají, v práci ji...

Nechápavé a často výsměšné reakce zaměstnavatelů a...