Samozřejmě, že ano, vždyť bez cibule se nedá vařit. Ale naše otázka spíš směřuje k tomu, jestli znáte její druhy.
Dávno jsou doby, kdy na trhu byla jen jedna, která se používala na všechna jídla. Dnes už si můžete vybrat a je to dobře, protože každý druh se hodí na něco jiného. Pojďme se na ně podívat.
Žlutá
Má výraznou a ostrou chuť, ale zároveň je sladká a její použití je téměř univerzální.
*Kam s ní: Hlavně se hodí pro teplou kuchyň, tedy ke smažení, pečení, do gulášů a různých omáček. Syrovou můžeme použít na tlačenku nebo třeba do utopenců, ale i do bramborového salátu.

Červená
Má červenofialovou barvu, uvnitř je bílá, ale okraje jednotlivých vrstev bývají většinou růžové až fialové, je velmi sladká.
*Kam s ní: Používá se hlavně při přípravě studených jídel, tedy salátů, různých studených omáček a čatní. Nebo se z ní dělá takzvaná cibuláda, tedy cibulová marmeláda.

Bílá
Je obalena velmi jemnou slupkou, která se hůř loupe, má jemnou chuť, a tak se moc nehodí na běžné vaření, i když v nouzi ji samozřejmě použít můžete.
*Kam s ní: Nejspíš si rozumí se studenými omáčkami, jako je tatarská, nebo se hodí do pomazánek.

Sladká
Někdy se jí také říká španělská, ale pěstuje se i ve Francii a velmi oblíbená je v USA. Jde o speciálně vypěstovanou odrůdu, která má minimum dráždivých látek.
*Kam s ní: Používá se hlavně ve studené kuchyni. Tedy do salátů a studených omáček, dá se ovšem i smažit, známé jsou obalované cibulové kroužky.
Jarní
Dříve se na pultech objevovala od března do června, ale teď ji koupíte po celý rok. Snášejí ji i ti, kterým jinak cibule nedělá dobře. Nedá se skladovat dlouho, je určena k rychlé spotřebě.
*Kam s ní: Používá se především syrová do salátů, pomazánek a často i na ozdobu některých jídel.

Šalotka
Po odstranění slupky najdete několik menších cibulek. Má jemnou chuť a mohou ji jíst i lidé s trávicími problémy.
*Kam s ní: Výborná je k dochucení zvěřiny a grilovaného masa. Ve středozemní kuchyni je nezbytná k přípravě ryb.
Perlovka
Drobné bílé cibulky mají jemnou kořenitou až ostrou, aromatickou chuť.
*Kam s ní: Hodí se na sterilování.