Historie

3 nejslavnější královští kuchaři: Z jejich hlav pochází bešamel i crème brûlée!

3 nejslavnější královští kuchaři: Z jejich hlav pochází bešamel i crème brûlée!

Vynikající!“ rozplývá se Napoleon Bonaparte nad delikatesami, které mu připravil jeho dvorní kuchař Carême. Dlouho si však jeho služeb neužije. Nadaný kuchtík totiž umírá v necelých padesáti letech, údajně na následky dlouhodobého vdechování jedovatých výparů z dřevěného uhlí, na němž vaří.

Guillaume tirel

Kdo?
Guillaume Tirel, známý spíš jako Taillevent, získá kuchařské ostruhy coby „enfent de cuisine“ u francouzské královny Jany z Évreux. Tady se však dlouho neohřeje…

Pro koho vaří?
– Tirel je na královském dvoře jako doma. A jak by také ne, když působí jako šéfkuchař u francouzského panovníka Filipa VI., Karla V., a dokonce i Karla VI. V kuchyni mu to patrně svědčí!

Co je pro něj typické?
– Jako šéfkuchař krále Filipa VI. má Tirel výrazný vliv na vzestup obliby silných červených vín z jihu Francie. Je také hlavním autorem jedné z nejstarších středověkých sbírek receptů Le Viandier.

Francois Pierre de la Varenne

Kdo?
– Francouzský kuchař François Pierre de la Varenne je považován za průkopníka moderní gastronomie. Upřednostňuje přirozenou chuť jídla před silným kořeněním a zdůrazňuje čerstvost surovin.

Pro koho vaří?
– Několik let slouží Varenne na dvoře francouzské královny Marie Medicejské. Zkušenosti však získá i v kuchyni generála Nicolase Chalon du Blé, markýze z Uxelles.

Co je pro něj typické?
– François Pierre de la Varenne připravuje nejen velmi chutná jídla, ale zároveň lehká. Přichází třeba s bešamelovou omáčkou a bisque, jemnou krémovou polévkou připravovanou z drcených korýšů.

Marie-Antoine CarÊme

O koho jde?
– Za jednu z prvních mezinárodně uznávaných kuchařských celebrit je často považován „král kuchařů a kuchař králů“ Marie-Antoine Carême. Je uznáván nejen ve své rodné zemi, ale i daleko za hranicemi.

Pro koho vaří?
– Kuchař Carême platí za kulinářského génia, a tak není divu, že si na jeho dobrotách pochutnává většina členů pařížské vysoké společnosti, včetně samotného Napoleona Bonaparta.

Na čem si zakládá?
– Pro Carêma jsou typické originální skulptury z pečiva, cukru a marcipánu, představující starověké chrámy. Dokáže namíchat také nespočet lahodných omáček, které označuje jako „fond“, tedy základní.

Více z Historie

Vražda Filipa Makedonského: Měla v ní prsty jeho vlastní manželka?

Historie23.10.2020

Pád Konstantinopole: prach, trosky a ulice zbrocené krví

Historie20.10.2020

Odvážný Sókrates: Otec moudrosti na bitevním poli

Historie16.10.2020

Měla ošklivá káčátka zachránit Evropu?

Historie14.10.2020

Bitva u Poitiers: Triumf Černého prince

Historie13.10.2020

Bitva u Kresčaku: Těžká jízda proti lučištníkům

Historie2.10.2020

Bulharský poklad: Rilský monastýr vzdoroval Osmanům

Historie30.9.2020

PROJEKT FORTITUDE Kde udělal Hitler chybu?

Historie25.9.2020

Nenáviděl Ludvík XIV. od dětství Paříž?

Historie23.9.2020
Historie
Časopis, který by vás mohl zajímat