Lifestyle

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.

Anýz: pro klid v útrobách

Co umí:

Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach z úst, pokud je příčina ve špatném trávení.

Tip na uklidňující čaj:

Anýz ukonejší nejen bouři ve střevech, ale také v duši. Při rozčilení si můžeme 5 minut povařit vrchovatou lžičku koření v 300 ml vody, nechat trochu vychladnout a vypít.

Muškátový ořech: proti bolesti

Co umí:

Proti bolesti ho tradičně používá čínská medicína i lidoví léčitelé v Evropě. Kromě toho také podporuje činnost jater, posiluje nervy a zlepšuje náladu. Úplně vyhnout se mu musí nastávající maminky, protože může vyvolat předčasný porod.

Tip na čaj proti migréně:

Nastrouháme špetku ořechu – na šálek dáváme maximálně 1/3 zarovnané lžičky. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Můžeme přidat také pravý čaj, což podpoří prokrvení a tlak v bolavé hlavě poleví.

Kurkuma: pro žlučníkáře

Co umí:

Podporuje vylučování žluči, čímž předchází tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá žaludku při trávení těžších jídel. Kurkuma má výrazně žlutou barvu a příjemně štiplavou chuť.

Tip na uklidnění jater:

Kurkuma se dá použít jako dietní varianta kari, protože játra a žlučník nedráždí, naopak uklidní. Hodí se na dušené maso a dávkovat můžeme velkoryse – až lžičku na porci pro dva.

Pokud už je trávení podrážděné, uvaříme si ihned po jídle mátový čaj a přidáme půl lžičky kurkumy.

Skořice: proti nachlazení

Co umí:

Zahřívá, přitom tělu neuškodí jako třeba alkohol. Zvýší tlak, a tak se prokrví i promrzlé ruce a nohy. Vyhnout bychom se jí měli, jen máme-li časté bolesti v žaludku a podrážděný žlučník. Tip na sirup proti zimomřivosti:

Do 2 lžic medu zamícháme 1 lžičku skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře a stejné množství mletého zázvoru. Necháme den odstát, aby se ingredience propojily a pojídáme po lžičkách a necháváme pomalu rozpustit v ústech.

Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Thajsko: exotický hit zimy

Lifestyle12.12.2017

Když ovoce rozkvete Carving je staré asijské umění zdobení čerstvého ovoce a zeleniny.

Lifestyle7.12.2017

Silvia Patrová: Luxus je možnost obklopovat se radostmi života

Lifestyle6.12.2017

Byliny jen s mírou!

Lifestyle30.11.2017

Luxusní kabelka jako skvělá investice? Rozhodně!

Lifestyle28.11.2017

Nebezpečí číhá v peřinách

Lifestyle23.11.2017

Podlehněte sýrovému pokušení

Lifestyle21.11.2017

Něco vás kouslo?

Lifestyle16.11.2017

Dámy, přijměte pozvání…

Lifestyle14.11.2017

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o