Lifestyle

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

4 nejléčivější koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.

Anýz: pro klid v útrobách

Co umí:

Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach z úst, pokud je příčina ve špatném trávení.

Tip na uklidňující čaj:

Anýz ukonejší nejen bouři ve střevech, ale také v duši. Při rozčilení si můžeme 5 minut povařit vrchovatou lžičku koření v 300 ml vody, nechat trochu vychladnout a vypít.

Muškátový ořech: proti bolesti

Co umí:

Proti bolesti ho tradičně používá čínská medicína i lidoví léčitelé v Evropě. Kromě toho také podporuje činnost jater, posiluje nervy a zlepšuje náladu. Úplně vyhnout se mu musí nastávající maminky, protože může vyvolat předčasný porod.

Tip na čaj proti migréně:

Nastrouháme špetku ořechu – na šálek dáváme maximálně 1/3 zarovnané lžičky. Zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 15 minut. Můžeme přidat také pravý čaj, což podpoří prokrvení a tlak v bolavé hlavě poleví.

Kurkuma: pro žlučníkáře

Co umí:

Podporuje vylučování žluči, čímž předchází tvorbě žlučových kamenů. Pomáhá žaludku při trávení těžších jídel. Kurkuma má výrazně žlutou barvu a příjemně štiplavou chuť.

Tip na uklidnění jater:

Kurkuma se dá použít jako dietní varianta kari, protože játra a žlučník nedráždí, naopak uklidní. Hodí se na dušené maso a dávkovat můžeme velkoryse – až lžičku na porci pro dva.

Pokud už je trávení podrážděné, uvaříme si ihned po jídle mátový čaj a přidáme půl lžičky kurkumy.

Skořice: proti nachlazení

Co umí:

Zahřívá, přitom tělu neuškodí jako třeba alkohol. Zvýší tlak, a tak se prokrví i promrzlé ruce a nohy. Vyhnout bychom se jí měli, jen máme-li časté bolesti v žaludku a podrážděný žlučník. Tip na sirup proti zimomřivosti:

Do 2 lžic medu zamícháme 1 lžičku skořice, ½ lžičky čerstvě mletého pepře a stejné množství mletého zázvoru. Necháme den odstát, aby se ingredience propojily a pojídáme po lžičkách a necháváme pomalu rozpustit v ústech.

Více z Lifestyle

Rychlokvíz o platebních kartách: Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Lifestyle10.4.2021

Co právě frčí? Koloběžka!

Lifestyle8.4.2021

BVLGARI Jarní nádech módy

Lifestyle6.4.2021

Co si dáme v kavárně?

Lifestyle1.4.2021

Jaké máte sebevědomí?

Lifestyle31.3.2021

Velikonoční klenot za 700 milionů korun

Lifestyle30.3.2021

Bylinky můžete pěstovat doma

Lifestyle25.3.2021

Ultimátní kokpit pro virtuální závodníky

Lifestyle23.3.2021

Historie podprsenky: od nepohodlných korzetů až po podprsenku s diamanty

Lifestyle23.3.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články