Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Dobrovolně v Osvětimi: Kdo byl špionem v nejstrašnějším vyhlazovacím táboře?

Umíte si představit, že byste se dobrovolně vyměnili s vězněm koncentračního tábora v Osvětimi, a riskovali tak život jen proto, abyste se na vlastní oči přesvědčili, jak to tam chodí? Denis Avey z proslulé jednotky Pouštní krysy to udělal. A dokonce dvakrát!

Zatímco všichni vězni osvětimského tábora během 2. světové války snili o tom, jak jednou vyjdou ven, mimo dráty, britský válečný zajatec Denis Avey se snažil proniknout dovnitř. A podařilo se mu to hned dvakrát!

Bylo mu něco málo přes dvacet, když vymyslel plán tak troufalý, že desítky let poté nad jeho šíleností sám kroutil hlavou. Ale tehdy ho poháněla mladická zvědavost – chtěl vědět, co se tam děje a kam každý večer mizí židovští vězni, které potkával při práci.

Do války jako dobrovolník

Sotva začala válka, přihlásil se Avey do armády jako dobrovolník. Proč? Podle jeho vlastních slov to bylo hlavně z touhy po dobrodružství. A že toho se mu v následujících letech dostalo skutečně měrou vrchovatou!

Záhy byl přidělen k jedné z elitních britských jednotek, totiž 7. obrněné divizi. Toto označení něco napoví asi jen málokomu. Když se ale řekne Pouštní krysy, je to už jiná. Šlo o útvar, jenž proslul při tažení proti Afrikakorpsu v severní Africe.

Pouštní krysa zajata!

A právě tam to začalo! Avey byl při jednom z útoků poblíž Tobruku zajat a postupně pak prošel zajateckými tábory v Řecku, Itálii nebo Německu (zde pracoval v uhelných dolech).

Po jednom nezdařeném pokusu o útěk byl ale přemístěn do severního Polska a na podzim 1943 skončil v táboře pro spojenecké zajatce poblíž Osvětimi.

Příjezd do Osvětimi

„První, co jsem viděl, byly obrovské stavby s komíny a úzkorozchodná železnice. Nad tím vším visely přehradné balony, které byly upoutané k zemi na ocelových drátech.

A na tomhle prostoru se pohybovaly tisíce stínů oblečených v modře pruhovaných blůzách a kalhotách, vyhlížejících jako pyžamo. My, spojenečtí zajatci, kteří jsme s nimi pracovali na stavbách, jsme jim říkali pruháči,“ vzpomínal později Denis Avey.

Arbeit macht frei

Nad plynovými komorami přitom žádné protiletecké balony nebyly. Ovšem nezapomínejme, že Osvětim byl obrovský komplex, který sestával z několika táborů.

Původnímu táboru, který vznikl z polských jezdeckých kasáren, se říkalo Osvětim I (to byl ten s nápisem „Arbeit macht frei“ nad branou a budovami z červených cihel).

Když pak nacisté začali s vyhlazováním Židů, postavili kvůli tomu tábor Osvětim II neboli Březinku (Birkenau).

Odsouzeni k smrti prací

Kolem navíc rozmístili na 40 poboček, z nichž největší byl tábor Monowitz (Osvětim III). Říkalo se mu také Buna.

Tamní továrna, kde se vyráběla syntetická guma pro armádu a plyn cyklon B pro plynové komory, spadala pod chemický koncern IG Farben. A právě tam Avey a ostatní zajatci pracovali.

A s nimi i Židé, respektive ti nejsilnější z nich, kteří byli při selekcích vybráni k tomu, že budou „vyhlazeni prací“. Ti pak celý den dřeli na stavbě a na noc se vraceli do svých baráků v Osvětimi III.

Podivná vůně

A právě tam se Avey rozhodl podívat taky. Problém ovšem byl v tom, že se Židy v podstatě nemohl mluvit. Když se totiž o to někdo pokusil, dozorci ho zmlátili. Někdy až tak, že už nevstal.

Běžně se také stávalo, že na konci směny vězni zpátky do lágru odnášeli několik mrtvých. Spojenečtí zajatci, kterých v té době v táboře označeném E715 bylo mezi 600 a 1000, zpočátku vůbec netušili, že se poblíž nachází vyhlazovací tábor.

Jak ale Avey s odstupem vylíčil, když začal vát západní vítr, přinášel s sebou podivnou nasládlou vůni.

Hrozivé spekulace

Bylo jasné, že vychází z komínů vzdálených několik kilometrů od továrny. Nikoho ale nenapadlo, že ony komíny patří krematoriím. Když se ale Avey jednou potají jednoho židovského vězně zeptal, co se stalo s těmi, kteří nepřišli do práce, dostal odpověď:

„Vyletěli komínem…“ A tak zajatci postupně začali tušit, co se v Březince děje, že tam vlastně vězně ve velkém zplynovávají.

Nabídka, která se neodmítá

Protože ale pořád šlo jen o samé fámy a spekulace, Denis Avey na jaře roku 1944 vypracoval plán, který mu měl umožnit podívat se, jak to v táboře chodí. Chtěl to zkrátka vidět na vlastní oči.

Na stavbě se proto seznámil s holandským vězněm jménem Hans a předložil mu návrh, že si své role vymění. To Holanďan nemohl odmítnout.

Vždyť v zajateckém táboře byla mnohem lepší strava, a navíc mu byla přislíbena spousta cigaret, které Denis pravidelně dostával prostřednictvím Červeného kříže a které v Osvětimi sloužily jako platidlo.

Z Brita rázem Žid

Avey celý týden sledoval, jak vězni chodí, jak rezignované mají držení těla a jak se chovají. Když se pak cítil být připraven, jednoho rána si ostříhal vlasy dohola.

Na konci směny si pak zamazal obličej hlínou (aby vypadal hubenější) a v nestřeženém okamžiku si v blízké boudě s Hansem vyměnil britskou uniformu a boty za jeho páchnoucí pruhovaný oděv a dřeváky. Následně se zařadil mezi Židy odcházející na noc do Osvětimi.

Drsná realita koncentráku

Po letech Avey prohlásil, že tehdy vůbec neměl strach a že se cítil, jako by byl na další průzkumné hlídce v libyjské poušti. Skupina přitom nesla nové mrtvé, a když prošla bránou do tábora, minula šibenici, na které viselo tělo.

Po přepočítání na apelplacu Avey věděl, kam přibližně jít (díky ochotě Hansových spolubydlících). Na prahu baráku ale zůstal ohromeně stát a zíral na třípatrové palandy pro asi 150 vězňů. Později uvedl: „Páchlo to tam po výkalech, potu, nemocech a hnilobě.“

Smrt v plynu? Je to tak!

Když se pak vyšplhal na palandu, na níž se musel tísnit s dalšími dvěma muži, lehl si tak, aby mu nebylo vidět do obličeje a nikdo se nemohl začít zajímat, co je zač. K večeři byla polévka ze shnilého zelí.

Avey se rozhodl raději zůstat o hladu a misku použil coby polštář pod hlavu. Jeho sousedy na pryčně byli polský a německý Žid. Byli vyčerpaní, ale přesto mu před usnutím svěřili, že příliš slabí vězni bývají nastrkáni na náklaďák a odvezeni do plynu.

Akce byla úspěšná

Ráno Denise vzbudilo řvaní kápů. Kdo byl pomalý, dostal obuškem. K snídani byl černý chléb a po tradičním apelu se zástup vězňů vydal k továrně. Tam se Denis s Hansem zase vyměnili.

Avey přitom velmi riskoval – kdyby se Hans rozhodl z britského tábora se nevrátit, nemohl by ho k tomu nijak donutit. Jenže Hans slovo dodržel a jen se smutkem v očích pochválil jídlo, které ho postavilo na nohy.

Druhý pokus

Avey byl otřesen. On se totiž jako britský zajatec měl relativně dobře. V táboře mohli hrát fotbal, měli vodovod i ústřední topení. Jejich jídlo ušlo, chodily jim dokonce balíčky z ciziny a nikdo je nebil, natož aby jim bezprostředně hrozila smrt.

Zkrátka s poměry, v nichž přežívali a umírali židovští vězni v Osvětimi, se to nedalo srovnávat. I proto se pak Avey rozhodl, že se do Osvětimi vydá ještě jednou. Chtěl totiž zjistit jména dozorců a kápů, aby je po válce mohl usvědčit před soudem. Nic konkrétního se mu ovšem zjistit nepodařilo.

Na pochodu smrti

V lednu 1945 nastoupil Avey s ostatními zajatci z tábora na ústup před sovětskou armádou, totiž na pochod smrti. Stačil před tím ještě zachránit život jinému židovskému vězni, Ernstu Lobethalovi. (Tajně mu předal balíček cigaret od sestry.

Ten si pak za něj nechal u bot udělat lepší podrážky a díky tomu pochod smrti přežil.) Zajatci z tábora E715 pak šli ve stopách židovských vězňů.

Denis přitom mezi studenými těly v pruhovaných hadrech, která ležela podél cesty, neustále s obavami hledal to Hansovo či Ernstovo. Když se zajatci dostali až do Bavorska, podařilo se Denisovi uprchnout a dostat se k Američanům. Ti ho následně posadili do letadla a poslali do rodné Anglie.

Neuvěřitelné setkání

Denis Avey po skončení války dlouho trpěl posttraumatickou stresovou poruchou (v té době ještě nebyla oficiálně uznávána jako nemoc).

Strávil také dva roky v nemocnici (trpěl tuberkulózou a také mu jeden z esesáků v táboře dal pažbou pušky takovou ránu do pravého oka, že na něj oslepl). Denis si dlouho myslel, že Ernst pochod smrti nevydržel.

Až po mnoha desítkách let se setkal s jeho sestrou Suzanne, která mu prozradila, že Ernst se konce války dočkal a že se poté odstěhoval do Ameriky, kde skonal v požehnaném věku. O osudu Hanse ale není známo nic. Pravděpodobně během pochodu smrti zemřel.

Konec dlouhého mlčení

Navzdory původním plánům Avey o svých válečných zážitcích desítky let mlčel. Neřekl nic ani jedné ze svých dvou manželek. Po válce dostudoval, postavil továrnu a úspěšně podnikal. Až v roce 2003 se přihlásil o slovo v diskusi BBC o penzích válečných veteránů.

Když televizi načrtl svůj příběh, byl s ním natočen dlouhý pořad. Avey zemřel 16. července 2015, ve věku 96 let. O jeho životě vyšla kniha Muž, který pronikl do Osvětimi.

Nově příchozí byli na rampě rozdělováni. Silní jedinci pro práci v táboře, ostatní zabiti. Denis Avey se dlouho připravoval na nástup do koncentračního tábora. O životě Denise Aveyho vyšla kniha.
Související články
Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb […]
Mnozí zmiňují divočáky, lišky, jeleny nebo dokonce medvědy. Stále častěji se s divokými zvířaty setkáváme přímo v ulicích měst. Proč se tak děje a zda je za to někdo zodpovědný, to jsou otázky, které necháme na jiných. My se raději podíváme do jiných zemí a prozkoumáme, jaká další zvířata po celém světě se přizpůsobila životu […]
Svět ukrývá mnoho pokladů a tajemství. I když objevitelů, historiků a cestovatelů je hodně, některá pozoruhodná místa jsou stále překvapením pro mnohé z nás. Neprobádané místa Ázerbájdžánu, rozmanitá historie Albánie či úchvatná atmosféra Kypru jsou jedny z míst, která nám mají co nabídnout a vyprávět. Uznávaná historička Bettany Hughes, se vydala prozkoumat pozoruhodné úkazy, o kterých jste možná doposud neslyšeli. Hora, […]
Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky […]
reklama
Historie
Diktátor rozpoutal petrželový masakr
Voják se sveřepou tváří ukáže spoutanému zajatci petržel. „Jak se to jmenuje?“ udeří na něj. Když ho jeho odpověď neuspokojí, pozvedá mačetu a nešťastníkovi se špatnou výslovností na místě setne hlavu.   Ostrov Hispaniola v karibském souostroví Velké Antily je velký přibližně jako Česká republika, ale o místo na něm se dělí dva státy. Napjaté vztahy […]
Zradil prokletý diamant Habsburky?
O luxusní šperky z aukční síně Christie´s je jako každoročně obrovský zájem. Tentokrát však doslova enormní. V katalogu se totiž vyjímá skutečný skvost – pod položkou číslo 710 je v něm zapsán „bezejmenný žlutý diamant o váze 81,56 karátu, zasazený mezi 15 malými brilianty“. Jeho vyvolávací cena činí 350 000 švýcarských franků.   Původ tohoto slavného diamantu […]
Bylo povinností královského lékaře kárat vládce?
Muž v taláru pospíchá ulicemi města. Lidé, které potkává, jej uctivě zdraví. Jako by je ani nevnímal, má práce nad hlavu. Teď ho čeká medicínská přednáška na lékařské fakultě, pak bude studenty seznamovat s taji astronomie a u dvora má naplánovanou audienci…   Vystudovat medicínu nebylo již ve středověku jen tak. Zájemce musel nejprve strávit […]
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred.   Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. […]
Zajímavosti
Skoky z mostu: Když se voda promění v beton!
Vedle skoku dalekého či vysokého existuje i skok hluboký, který je z nich kupodivu nejnáročnější a také nejriskantnější. Skáče se z vysokých budov, antén, útesů, dokonce i z hranice vesmíru, ale všechno to začne skoky z mostů.   Jejich tradice sahá minimálně do roku 1885 a koncem 19. století jsou nebezpečnou módou, se kterou úřady […]
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie […]
Může nám půst prodloužit život?
Půst či hladovku lidé drží z různých důvodů. Někteří chtějí zhubnout, jiní proti něčemu protestují, případně jen dodržují kulturní či náboženské tradice. Co ale nejíst proto, abychom byli zdraví a žili déle? Funguje to, nebo je to nesmysl?   Myši v laboratoři italského profesora Valtera Longa (*1967) v Miláně se dožijí výrazně vyššího věku než […]
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává […]
Záhady a napětí
Vrch Modla: Praktikovali zde Slované lidské oběti?
V národopisné oblasti Slovácka na jihovýchodě Moravy nalezneme zalesněný vrch Modla. Jedná se o jednu z dominant vrchoviny Chřiby a o místo, kde badatelé v minulosti objevili pozůstatky osídlení z doby železné a malé keltské sídlo z 2. století př. n. l. To je dnes historiky považované za bývalé kultovní místo. Co všechno se na něm odehrávalo?   […]
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem?   Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své […]
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible! […]
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?      Rozlehlými prostorami […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
21stoleti.cz
Umožní umělá inteligence hovory ze záhrobí?
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza Doktorka Stephenie Lucas One
Stále mi píše zamilované básně
skutecnepribehy.cz
Stále mi píše zamilované básně
Byla jsem rozmazlená až hrůza. Přitom moji rodiče nebyli nijak bohatí, nemohli si dovolit bůhvíco, ale mně by snesli modré z nebe. Už ve školce jsem mívala nejkrásnější oblečky ze všech a nejvíc hraček i obrázkových knížek. A protože moje knihovna praskala ve švech, hodně jsem četla, nejraději romantické příběhy o lásce. Snila jsem o tom, že se seznámím s anglickým hrabětem,
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
epochaplus.cz
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
nejsemsama.cz
Za svoji dobrotu jsem těžce zaplatila
Chtěla jsem pomoci cizí ženě, ale přineslo mi to nakonec zklamání. Pravidelně chodívám dělat větší týdenní nákup do některého ze supermarketů. Jednoho dne jsem si povšimla mladé ženy s asi šestiletým synkem. Měla s sebou pouze malý košík. Místo do něj si ale pár věcí strčila do kapes bundy. Přemýšlela jsem, jak mám reagovat a jestli chci
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
historyplus.cz
Korejský poloostrov dokázal spojit jen ping-pong
Zatímco na bedlivě střežené hranici dál hlídkují vojáci obou zemí, ve sportovní hale je nepřátelství zapomenuto. Dnes existuje jen jedna Korea, a ta se právě chystá udivit celý svět. Na mistrovství světa ve stolním tenisu, které se koná v roce 1991 v japonském městě Čiba, se v kategorii ženských družstev žádné překvapení nečeká. Vždyť už osmkrát za sebou,
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
enigmaplus.cz
Biolog prý spatřil záhadnou dračí rybu: Více než devadesát let se o tom vedou spory!
V roce 1932 spatřil William Beebe (1877-1962) okénkem ponorného zařízení – batysféry podivného tvora. Místem mysteriózního setkání byl Atlantský oceán u Bermudského souostroví. Co biolog v hloubce 640
Nezapomínejte na petržel
panidomu.cz
Nezapomínejte na petržel
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
nasehvezdy.cz
Co Krejčíkovou tak moc trápí?
Poslední dobou působí herečka ze seriálu Ulice Aneta Krejčíková (32) smutně, jako kdyby snad v životě prožívala velké trápení. Všímají si toho i její sledující na sociálních sítích. Vznikat pochopit
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř