Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu.
K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem.
Zázrak plný vitaminů
V petrželi najdete vitaminy B1, B2, B3, B6, provitamin A, vitamin E a velké množství vitamínu C (nejvíce ho má nať, dokonce třikrát více než pomeranč, v kořeni je také, ale je ho desetkrát méně), a kyselinu listovou.
Ale to není všechno. Obsahuje také důležité minerální látky jako je například vápník, hořčík, draslík a fosfor.
Na co se užívá?
Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, tedy působí močopudně, z těla se tak vyplavují škodliviny a zlepšuje se funkce ledvin. Tím se omezují otoky a zároveň dochází ke snížení krevního tlaku.
* Obsahuje přírodní žluté barvivo lutein takže má blahodárný vliv na zrak, vhodná je při slábnoucím zraku i šerosleposti.
* Používá se také při zánětech, zejména při zánětu močových cest. Bývá proto i součástí urologických čajů.
* Snižuje i vytváření hlenů, takže je vhodná jak pro alergiky, tak astmatiky nebo pacienty trpící bronchitidou.
* Pomáhá i při řadě trávicích obtíží, ať už se jedná o nadýmání, zácpu nebo nechutenství.
* Ženám pomáhá v době menstruace, kdy tělo zadržuje vodu.
* Konzumace petržele se doporučuje také pro zklidnění potíží v období klimakteria.
* Díky vysokému obsahu železa pomáhá petrželová nať při chudokrevnosti.
Pomáhá i zevně
V lidovém léčitelství se šťáva z kořene používala na pihy a pigmentové skvrny, rány, otoky, místa pobodaná hmyzem.