Úvod
Věda
Planeta země
Historie
Zajímavosti
Lifestyle
Záhady a napětí
Nechutná? To bude v genech

Co je hořké, to se nejí. Tento reflex v sobě máme hluboce zakořeněný. Asi třetina lidí však nevnímá určitý typ hořkosti. Můžou za to geny, které zásadně ovlivňují i další chutě.

Jídlo přináší požitek, ale někdy také riziko. Proto nás příroda vybavila chuťovými a čichovými receptory, které mají za úkol včas odhalit jedovatou a zkaženou potravu. Tento varovný systém je velmi účinný a chrání i malé děti před pozřením škodliviny.

Odpor k hořkému, který se vyskytuje i u primátů, tedy není naučený ani získaný zkušenostmi. Vyvinul se evolučně, jelikož většina jedů je hořkých.

Odborné studie dokonce odhalily, že při ochutnávání hořkých látek lidé dovedou odhadnout, které z nich jsou jedovatější.

Hořkost vždy nevadí

Kromě hořkosti patří k dalším varovným znakům kyselost a bublinky oxidu uhličitého, obojí se objevuje při kažení potravin. Náš mozek však vyhodnocuje smyslové vjemy v kontextu. Kyselost a štiplavost v kefíru nevadí, zatímco v čerstvém mléce by vyvolaly odpor.

Ke zrajícím sýrům zase patří typické aroma, na kterém se podílí kyselina isovalerová. Ta samá látka však překvapivě stojí za odérem potu. Ani s hořkostí to není jednoznačné, protože většina lidí má ráda kávu.

I když je zjemněná mlékem a smetanou, je stále velmi hořká. Podle odborníků ji pijeme s chutí pro pocit povzbuzení, které přináší. Touha po kofeinu tedy dovede potlačit vrozený odpor k hořkému.

Běžné jsou ale i potraviny, v kterých žádné psychoaktivní látky nejsou, přesto je bez odporu jíme…Zřejmě je to proto, že pro organismus vyvažují hořkost v brokolici, zelí, kapustě nebo květáku zdraví prospěšné sloučeniny, které působí jako antioxidanty a snižují riziko rakoviny.

A že vám tato zelenina nepřipadá hořká? Tak to patříte asi ke třetině lidí, kteří ji necítí kvůli variantě genu TAS2R38.

Geny pravděpodobně neovlivňují vnímání pouze jediné chuti, a to slané.
Geny pravděpodobně neovlivňují vnímání pouze jediné chuti, a to slané.

Někdo ji cítí, jiný ne

Genů kódujících receptory pro hořkou chuť je kolem 30 a TAS2R38 je pouze jedním z nich. Je ale mimořádně zajímavý, stejně jako látka fenylthiokarbamid (PTC), která se na tento receptor váže.

Přišlo se na to náhodou v roce 1931, když americký chemik Arthur Fox připravoval PTC v laboratoři. Když byl hotový, tak se rozhodl PTC ještě přesypat z velké zásobní nádoby do malých lahviček.

Po chvíli se ozval opodál stojící kolega Carl Noller, že cítí cosi hořkého na jazyku, a že to musí být zvířený PTC. Fox byl mnohem blíž zdroji, ale žádnou pachuť v ústech necítil. Rozhodl se tedy trochu PTC ochutnat, ale hořký mu vůbec nepřišel.

To oba chemiky zaujalo, a tak zkoušeli PTC nabídnout dalším kolegům a známým. Zjistili, že přibližně třetina lidí PTC necítila, ale neuměli si vysvětlit, proč to tak je.

O rok později tuto pozoruhodnost zveřejnil Arthur Fox v odborném článku, který vyvolal značný ohlas.

PTC se podobá jedům

Trvalo však více než 70 let, než se povedlo identifikovat gen TAS2R38, který určuje, zda někdo PTC cítí, tedy je tzv. „chutnač“, nebo není. Rozhoduje o tom varianta genu, kterou člověk zdědí.

Každá z nich vede k trochu jinému tvaru chuťového receptoru, což ovlivňuje schopnost vazby PTC. A když se PTC na pokroucený receptor nedokáže navázat, tak člověk hořkou neucítí a je tedy nechutnačem.

Zatím se neví, proč se gen TAS2R38 v průběhu evoluce vyvíjel v různých variantách, zvlášť když se PTC přirozeně nevyskytuje v potravě. Na druhou stranu je jeho chemická struktura podobná mnoha toxickým rostlinným alkaloidům.

Nechutnači se však nemusí bát, že by je příroda připravila o schopnost detekce jedovatých látek. Na rozdíl od PTC se totiž většina hořkých látek váže na více typů chuťových receptorů.

Odborníci předpokládají, že u nechutnačů je reakce na toxické alkaloidy stejná jako u chutnačů. Z nějakého důvodu však necítí hořkost brukvovité zeleniny.

Zdravější nechutnači?

Mnoho odborných studií se zabývalo otázkou, zda se stravovací návyky chutnačů a nechutnačů liší. Dalo se předpokládat, že více zeleniny budou konzumovat lidé, kteří nevnímají její hořkou chuť. Nechutnači by tedy v průměru měli být zdravější a štíhlejší.

Závěry studií ovšem nejsou jednoznačné, takže definitivní odpověď zatím nemáme. Zjistilo se však, že mezi kuřáky je méně chutnačů, protože je zřejmě odpuzuje hořkost cigaret.

Tuto výhodu má u nás většina populace, podíl chutnačů v ČR je známý díky studii Pavla Lízala z Masarykovy univerzity.

V roce 2016 testoval více než tisícovku dobrovolníků a zjistil, že asi 69 % z nich cítí hořkost PTC. V japonské studii z roku 2023 zase byla popsaná metoda, pomocí které lze kvantifikovat individuální chuťovou citlivost k PTC. Vyplynulo z ní, že chutnači vnímají PTC 10x až 50x citlivěji než nechutnači. Silnější chuťový vjem mají ti lidé, kteří zdědili genovou vlohu od obou rodičů.

Nenáviděný koriandr

Ještě víc než vnímání hořkosti zeleniny rozděluje lidstvo chuť koriandru. Pro někoho je to lahůdka, zatímco pro jiného je koriandr nepoživatelný kvůli pachuti mýdla a špíny.

Odpůrci koriandru se v podstatě nemýlí, v koriandru jsou skutečně přítomné látky, které mají štiplavé a mýdlové aroma.

Lilly Mauerová a Ahmed El-Sohemy z Torontské univerzity došli ve své studii k tomu, že obliba koriandru se značně liší v jednotlivých částech světa, takže bude mít souvislost s geny.

Vadí pouze 3 až 7 % obyvatel Latinské Ameriky, Jižní Asie a Středního východu, což jsou oblasti, kde se tradičně používá v kuchyni. V Evropě nesnáší koriandr asi 17 % lidí. Odpor ke koriandru souvisí s několika geny hořkých chuťových receptorů.

Za nejvýznamnější však odborníci označili gen OR6A2, který kóduje čichový receptor. To, co lidem vadí na koriandru, je tedy převážně jeho aroma. Není to překvapivé, jelikož čich výrazně ovlivňuje vnímání chuti.

Předpokládá se, že právě varianty ve více než 400 genech kódujících čichové receptory stojí za většinou individuálních rozdílů ve vnímání chuti.

Čichové receptory některých lidí vyhodnocují koriandr jako nepoživatelný.
Čichové receptory některých lidí vyhodnocují koriandr jako nepoživatelný.

Odpor k masu

Variace v čichových receptorech ovlivňují kromě vnímání koriandru například i chuť kančího masa. Lidem s určitou variantou genu OR7D4 se zdají jídla s tímto masem nevábná, jak zjistila norská studie pod vedením Kathrine Lundeové.

V kančím mase se totiž v různé míře vyskytuje androstenon, což je metabolit testosteronu. Jeho aroma připomíná nejčastěji moč a pot. Někteří lidé ho v mase prakticky nevnímají, zatímco jiní jsou na něj vysoce citliví a dovedou detekovat i stopová množství. Souvisí to právě s tím, jako variantu čichového receptoru OR7D4 člověk zdědil.

Ovlivňují i zdraví

Chuťové receptory mají kromě zprostředkovávání vjemu z jídla i další důležité biologické funkce…Nedávná americká studie se zaměřila na dvojici receptorů sladké chuti TAS1R2-TAS1R3. Ty se překvapivě nevyskytují pouze na jazyku, ale i ve střevě, slinivce břišní a tukové tkáni.

Vědci předpokládají, že zásadně ovlivňují metabolismus cukrů a hladinu glukózy v krvi. Hořké receptory se zase vyskytují kromě jazyka i v dýchacích cestách. Podle odborníků dovedou tělo upozornit na metabolity, které produkují škodlivé bakterie.

Hořké receptory v plicích zajímají i farmaceuty, kteří se zabývají vývojem léků na astma. Při vdechnutí hořkých látek totiž vydají pokyn k rozšíření dýchacích cest.

Mimochodem na receptory spřažené s G proteinem, pod které spadají všechny chuťové i čichové receptory, cílí asi třetina léků na předpis. Příroda nás tedy nevybavila chuťovými receptory jen kvůli požitku z jídla a ochraně před jedy, ale i pro udržení zdraví.

Foto: Unsplash
reklama
Související články
Země se rozechvěje. Ne z otřesů, ale z bilionů drobných nožek, které si prorazí cestu na povrch. Po sedmnácti letech ticha se do východní části Spojených států vrátí jedna z největších generací periodických cikád – Brood XIV. Tento přírodní fenomén přinese nezapomenutelný orchestr života, který nadchne vědce, fotografy i milovníky přírody.   Cikády Brood XIV […]
Každý den každý z nás vdechuje kyslík, který z velké části pochází z moří a oceánů. Ano, hlavním producentem tohoto plynu není deštný prales, ale drobné mikroskopické řasy a fytoplankton. A ten je teď v extrémním nebezpečí…    Nová vědecká studie přichází s alarmujícím zjištěním: mikroplasty narušují schopnost těchto organismů fotosyntetizovat, což může mít dalekosáhlé […]
Když v 19. století v pouštích středního Egypta objevili archeologové ruiny El-Amarny, nejprve se domnívali, že jde o obyčejné město. Postupem času ale jejich údiv rostl. Na starých nápisech se objevoval název města Achetaton a jméno faraona, který odtud vládl a které do té doby nikdo neznal…   To jméno bylo Achnaton (?–asi 1336 př. n. l.) […]
Sršni asijští se stali nechtěnou součástí evropské krajiny a snižují počty užitečných opylovačů. Tento invazní druh pochází z jihovýchodní Asie, ale od prvního výskytu ve Francii v roce 2004 se přes veškerou snahu o vymýcení postupně šíří dál. Zatím mu v tom podle odborníků nebrání ani žádný přirozený nepřítel.   V polovině dubna začínají ze […]
reklama
reklama
Historie
Jak vládla královna Hollywoodu?
Její nevinný výraz a plachý pohled ji skvěle pasují do rolí mladičkých dívenek. Mary Pickfordová v nich poblázní doslova celý svět.   Je jí sedm let, a už je polovičním sirotkem. Aby matka měla na obživu pro sebe a své tři děti, bere na byt nájemníky. Jeden z nich je divadelní manažer, který shání herce […]
Bitva u Fontenoy: Musel vévoda sníst své boty?
„Buď dojdu do Paříže, nebo sním své boty!“ prohlásí sebevědomě mladičký vévoda z Cumberlandu. Věří, že porazit Francouze nebude tak těžké. Pravda, armáda Ludvíka XV. čelí na frontě v Rakouském Nizozemí velké spojenecké přesile. V jejím čele však stojí skutečný mistr svého řemesla.   V Evropě se roku 1744 opět rozhořely války o rakouské dědictví. […]
Barokní perla Sicílie: Pomohlo Notu zemětřesení?
Tisíce lidí v hrůze prchají, když se jim v patách hroutí celé jejich mocné a pyšné město. Sotva zemětřesení skončí, všichni se ale vrátí, aby postavili sídlo ještě velkolepější, které bude obdivovat celý svět.   Starobylé město Noto na jihovýchodě Sicílie, sídlo původních obyvatel ostrova Sicelů, vzkvétá už na přelomu letopočtu. Postupem času se stává rodištěm mnoha […]
Vlastnil Rudolf II. dýku s Caesarovou krví?
Do „třináctých“ komnat Rudolfa II. nahlédne jen málokdo. Augšpurský obchodník Hans Kraft je jedním z vyvolených. „Teď se můžete chlubit tím, že jste viděl, co mnoho jiných ne,“ usměje se na něj císař, když ho provází mezi policemi své kunstkomory.   Pravda, obdobných sbírek existuje v Evropě celá řada, pražská kunstkomora císaře Rudolfa II. (1552–1612) se […]
Zajímavosti
Pouštní draci: Kamenné monumenty plné otazníků
Téměř 100 let si archeologové lámou hlavu nad pouštními draky, aby se nakonec ukázalo, že i když nemají zuby ani drápy, jsou smrtící hrozbou, která pravěkým lidem pomohla vyhubit celé zvířecí druhy.   Když ve 20. letech 20. století přelétají piloti britské RAF nad arabskými pouštěmi, spatří obří kamenné stavby. Některé jsou dlouhé sotva 100 […]
Delikvent a ochrnutý aristokrat: Setkání jim změní život!
Jeden řídí prosperující firmu, má rodinu, druhý žije z podpory a potlouká se životem bez cíle. Jeden sedí v invalidním vozíku, protože je ochrnutý, druhý seděl v base, protože krade jako straka. Nečekané setkání jim oběma změní život.   Philippe Pozzo di Borgo (1951–2023) pochází z francouzské aristokratické rodiny, řídí vinařský dům Champagne Pommery a […]
Vřes: Okrasa, ze které se vaří pivo
Nenápadná, ale houževnatá rostlina je zajímavá z mnoha různých důvodů. Své by vám o tom řekli hlavně ve Skotsku, kde je odnepaměti ikonickou rostlinou.   Tento nízko rostoucí trvalý keř se přirozeně vyskytuje v Asii, Severní Americe, v Grónsku a také v Evropě. Zde je dominantní rostlinou na mnoha planinách severu a západu kontinentu, které […]
Modrý čaj: Ochutnejte nápoj z motýlího hrášku!
Jak se zpívá ve známé písničce: „Modrá je dobrá,“ v případě čaje z rostliny Clitoria ternatea zvané motýlí hrách či motýlí hrášek to platí stoprocentně. Jeho neobvyklá barva potěší oči a jeho bylinková chuť s květinovým aroma zase chuťové buňky. Když se k tomu připočtou relaxační účinky, je to další bonus navíc.   Zatímco v […]
Záhady a napětí
Neznámé záhady Stonehenge: Jak je ve skutečnosti velké?
Stonehenge patří k nejznámějším a nejvíce fascinujícím megalitickým stavbám světa. Přestože je tento kamenný kruh už celá desetiletí předmětem intenzivního zkoumání, nové objevy ukazují, že jeho záhady ještě nejsou ani zdaleka vyčerpány. Je tento ve skutečnosti rozsáhlý komplex megalitickým pohřebištěm?   Nová odhalení na světoznámé lokalitě Stonehenge přinášejí zejména moderní technologie, jako je třeba radarové […]
HELP! Kdo vytvořil záhadné volání o pomoc objevené na satelitních snímcích?
Uživatelé služby Google Earth nedávno upozornili na mrazivé nápisy „HELP“ vyskládané z kusů dřeva a trubek na opuštěném pozemku v Los Angeles. Jsou jich tu celé desítky, což vzbuzuje obavy, že se tu kdosi ocitl v nebezpečí. Různé teorie dokonce spekulují, že nápisy mají co do činění s obchodováním s lidmi!   Od ledna letošního […]
Isle of Wight: ostrov, kam se jezdí lidé bát
Tento kus země o rozloze 380 km², byl v minulosti dobýván i adorován pro své umístění u jižních břehů Velké Británie…Ačkoli se sem turisté většinou vypravují za účelem letní dovolené, jsou tu i tací, které sem táhne nechvalně proslulá pověst ostrova. Někteří záhadologové tvrdí, že jsou zde uvězněny stovky mrtvých duší.  Stojí za nadměrným výskytem […]
Smyslná Freya a její slzy
Až se vám bude zdát o nádherné ženě jedoucí v kočáře taženým kočkami, nemějte strach, nezbláznili jste se. To vás jen ve snu navštíví severská bohyně lásky a krásy Freya.   Svátek Beltain je v našich končinách už poměrně známý. Období začátku května, kdy do života vchází smyslnost, sexualita, plodnost a kdy žhne oheň vášně, […]
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pikantní guláš
nejsemsama.cz
Pikantní guláš
Skvěle chutná, když do něj přidáte trochu tmavého piva, které mu dodá jemně karamelovou chuť. Ingredience na 4 porce: ● 600 g hovězí kližky ● 3 cibule ● 2 lžíce sladké mleté papriky ● 1 lžička pálivé mleté papriky ● ½ lžičky drceného kmínu ● 2 stroužky česneku ● 700 ml vývaru ● 1 červená feferonka ● sůl ● pepř ● 2 lžíce sádla Postup: Cibuli nakrájejte najemno
Rudá planeta skrývá obrovské zásoby vody. Jenže jsou příliš hluboko
21stoleti.cz
Rudá planeta skrývá obrovské zásoby vody. Jenže jsou příliš hluboko
Nové výzkumy ukazují, že Mars skrývá obrovské zásoby vod. To je bezesporu dobrá zpráva. Tou horší je, že tyto rezervoáry se nacházejí příliš hluboko pod povrchem, aby je případná pilotovaná mise efekt
Svitky od Mrtvého moře ležely ukryté v Izraeli: Střežil kdosi jejich tajemství?
enigmaplus.cz
Svitky od Mrtvého moře ležely ukryté v Izraeli: Střežil kdosi jejich tajemství?
Devět malých svitků na koženém řemínku bylo v roce 2014 nalezeno v depozitářích Úřadu pro starožitnosti v Izraeli. Mohou ukrývat dosud neznámé informace o životě Židů před 2000 lety, nebo dokonce o ži
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
rezidenceonline.cz
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
V nejluxusnější čtvrti nejlidnatějšího čínského města byla v minulém roce dokončena stavba majestátní rezidence Club House. Jejím úkolem je reprezentovat sofistikovaný a elegantní způsob moderního bydlení, který umí vyvážit dokonalý balanc mezi privátním a společenským životem. Italský designér Marco Piva se v roce 2014 ujal vedení náročného projektu. Čínská developerská společnosti si ho zvolila za
Štěpánovice: Kolik životů má nezdolná tvrz?
epochanacestach.cz
Štěpánovice: Kolik životů má nezdolná tvrz?
Navštívit vesničku Štěpánovice jen kousek severně od Klatov možná každého při výletu na Šumavu nenapadne. V okolí ale najdeme spoustu zajímavých turistických cílů a přímo v obci stojí stavba, která si pozornost určitě zaslouží. A kromě té pozornosti možná i zvláštní cenu za nezdolnost. Pánové ze Štěpánovic si tvrz postavili v polovině 14. století a z dobových pramenů víme,
Dostal Kopta od manželky nůž na krk?
nasehvezdy.cz
Dostal Kopta od manželky nůž na krk?
Kalendář nabitý k prasknutí má v poslední době herec Václav Kopta (59), kterého vídáme v seriálu Vraždy v kraji, ale pamatujeme si ho i z Jedné rodiny. A doma, v té jeho rodině, to pořádně vře! Jeho
Ručník hebký jako samet
panidomu.cz
Ručník hebký jako samet
Ručníky používáme mnohokrát denně. Na tom, jak působí při kontaktu s naší pletí a pokožkou celého těla, i jejich funkčnosti proto hodně záleží. Chcete pohlazení nebo se škrábavou drátěnku? K tomu, abychom si příjemné chvíle při relaxační koupeli, rychlé očistné sprše nebo každodenní péči o pleť obličeje mohli protáhnout i na momenty poté, stačí dodržovat určité postupy
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
historyplus.cz
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
Venkovská krajina kolem Versailles Ludvíkovi XIV. učaruje. Už v létě 1661 sní o tom, že tu prožije část roku. Cihlový zámeček, který tu stojí, je však příliš malý na to, aby se v něm ubytoval on, jeho milenka a dalších 60 vybraných dvořanů. „Budeme stavět,“ rozhodne král… V 70. letech 17. století sen o venkovském domě pro
Oči lháře a Clintonova aféra: Odhalené vzorce klamání
epochaplus.cz
Oči lháře a Clintonova aféra: Odhalené vzorce klamání
Chtěli byste umět poznat, když vám někdo lže? Ať už jde o nevinnou lež, nebo o záměrné klamání, lidské tělo a chování často vysílají signály, které dokážou odhalit nepravdu. Zrychlený dech, pot na čele, uhýbání pohledem… Naučte se číst tyto nenápadné indicie a staňte se mistrem v rozpoznávání lži. Připravte se na to, že po
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
iluxus.cz
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
Společnost Mercedes-Benz Česká republika dnes na motoristické slavnosti Legendy 2025 slavnostně představuje vůz Mercedes-AMG S 63 E PERFORMANCE z výjimečné, pouze 10kusové série Edition 30 Years. J
Všechny kolem sebe ničila
skutecnepribehy.cz
Všechny kolem sebe ničila
Alena byla žena, která dokázala okouzlit každého, kdo ji potkal. Byla krásná, sebevědomá a nikdy ani nezapochybovala o tom, co od života chce. Uměla to s lidmi, uměla si vždy prosadit svou. Každý, kdo ji poznal, jí byl okouzlen. Když jsem ji poznala, byla pro mne bohyní. Až časem jsem poznala, jak prázdná osoba to je. Zpočátku jsem ale
Osvěžující rybízové nanuky
tisicereceptu.cz
Osvěžující rybízové nanuky
Ovocná zmrzlina vždycky udělá radost, a to nejen našim nejmenším. Naše zmrzlina není příliš sladká, ale naopak krásně osvěží. Ingredience 2 hrsti čerstvého rybízu 4 dl rybízového džusu 1 dl vo
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz