Na první pohled nevypadá kuskus nijak výjimečně. Ale nedejte na prvotní dojem. Je typickým jídlem zejména v některých afrických zemích, kde má jeho výroba a konzumace dlouhou tradici.
A co je vlastně kuskus?
Je to krupice z tvrdé pšenice, do které se přidává voda a poté prochází fyzickým a tepelným zpracováním, což z něj činí drobnou těstovinu. Při jeho přípravě existují rozmanité metody, lišící se podle regionu, rodinných receptů i snahy o inovaci původních postupů.
Podle výzkumů je tento pokrm starý nejméně 2000 let. Jeho původ můžeme vystopovat k Berberům, národům obývajícím severní Afriku. Ti přišli na originální způsob, jak z krupice z tvrdé pšenice vytvořit šťavnaté kuličky.
Takové zpracování obilovin nebylo běžné ani ve starověkém západním světě, ani v Orientu. První písemné zmínky o kuskusu pocházejí ze severoafrické kuchařky ze 13. století.
Ale archeologové našli v hrobkách z období vlády berberského krále Massinissy (238–149 př. n. l.), vládnoucího království Numidie na území dnešního Alžírska a Libye, hrnce a náčiní na přípravu kuskusu.

Sejdeme se u kuskusu…
V 7. století dobývají Arabové severní Afriku, vybudují islámskou říši a poté ji rozšíří až na Pyrenejský poloostrov. Odtud pak kuskus putuje dále do Evropy, později do Ameriky. Dnes se vyrábí a jí po celém světě.
Ale zatímco tradičně se tvoří pomocí ručního válení a prosévání, kdy se scházejí skupiny příbuzných, sousedů nebo přátel, aby touto pracnou metodou vyrobily velké množství kuskusu na delší dobu, na západě se obvykle dá koupit kuskus už hotový, vyrobený v továrnách.
Je obvykle předvařený a sušený, takže stačí doplnit vroucí vodou nebo vývarem a nechat několik minut nabobtnat. Správně připravený kuskus je lehký a nadýchaný. Klasický kuskus má průměr asi 2 milimetry, ale existují i hrubší či jemnější varianty.
Podávat se může s různými druhy masa, zeleniny, omáček a dalšími šťavnatými pokrmy, ale hodí se i jako součást salátů.

Africký poklad pro zdraví
V prosinci roku 2020 získají Alžírsko, Mauritánie, Maroko a Tunisko oficiální uznání know-how a postupů, týkajících se výroby kuskusu v podobě zápisu na prestižní seznam UNESCO. Jejich tradiční potravina je však nejenom chutná, ale má i řadu zdravotních benefitů.
Je například vynikajícím zdrojem selenu, což je důležitý antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižuje záněty. Selen také podporuje zdraví štítné žlázy a imunitního systému.
V kuskusu najdeme rovněž vlákninu, která je důležitá zejména pro zdraví trávicího systému. Nízký obsah tuku z něj činí vhodnou volbu pro ty, kteří chtějí udržovat zdravou váhu. Navíc obsahuje rostlinné bílkoviny, což je důležité pro vegetariány a vegany.
Kuskus však není vhodný pro lidi s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií, protože je vyroben z pšeničné semoliny, která obsahuje lepek.
