Nejdůležitější pro úspěšné vaření je nákup. Není to o cenách, i když si za kvalitní maso nejspíš připlatíme. Kupujte maso z mladých jalovic a býků (ve stáří 12 – 24 měsíců) z chovů specializovaných na masnou produkci. V obchodech můžete narazit na maso z kusu, který byl chován pro produkci mléka. I když bude vypadat dobře, nekupujte ho.
Vyzrálé…
Každé maso potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Zrání zaručí jeho křehkost a chutnost. Správné je, když se z jatek expeduje nejdříve 8. den po porážce a k zákazníkovi se dostává po 10. dnu (minimální doba zrání). Vyzrálé maso je dva až třikrát křehčí a má výraznější chuť.
Pro kuchaře začátečníky
- Květová špička je jemný kousek masa, lze ji péct vcelku, připravit jako minutku nebo grilovat.
- Nízký roštěnec (tzv. roštěná) je tím nejlepším hned po svíčkové, užijeme ho na roštěnky, rostbíf a dušené pokrmy.
- Vysoký roštěnec (s kostí i bez) je tučnější, hodí se na steaky a pečení.
- Maso z přední části plece se hodí na pečení i vaření, stejně tak maso z vrchní části krku.
- Spodní část krku je více prorostlá tukem, proto se hodí na guláš.
- Vrchní šál je libový, ale protkaný tukovými žilkami. Vhodný je na pečení, rolády, závitky, minutky a soté.
- Spodní šál je tužší, potřebuje delší přípravu, a to při pečení v troubě, je z něj i skvělý tatarský biftek.
- Libovou část hovězí zadní kýty (tzv. ořech) pečeme vcelku.
- Svíčková je jemný podélný sval pod bederními obratli. Přidává se ke svíčkové omáčce, připravují se z ní steaky, soté a tatarák.
- U hovězí kližky jde o svaly na nohách, dost prorostlé tukem, ale také pojivovými tkáněmi. Vyžaduje dlouhou tepelnou úpravu. Používá se na guláš, případně se dusí či vaří.
- Hovězí plec („falešná svíčková“) se hodí na tatarák a k pečení vcelku (prošpikujte ji slaninou či kousky bůčku). Vcelku či nakrájenou na plátky pečeme i velkou kulatou plec. Tzv. loupaná plec (obalená tuhou šlachou) potřebuje delší přípravu – pečeme, dusíme a dáváme jako základ k přípravě omáček.
- Chutný masový vývar uvaříme z hovězího boku (pupku), žebra, zadní nebo přední hrudi.
Facebook
Twitter
RSS