Sezona grilování končí a čeká nás vyčištění a uložení grilu na zimu. Je jedno, jestli máte elektrický, na dřevěné uhlí nebo plynový. Každý se čistí trochu jinak, ale práce je to vždycky.
Vždycky upotřebíte kbelík s teplou vodou, gumové rukavice, houbičku na nádobí a některý odmašťovací prostředek.
Na dřevěné uhlí
Vykartáčujte nebo vysajte zbytky suchého popela, vypláchněte gril a víko nejlépe vodou uvnitř i vně. Na vydrhnutí potřebujete horkou vodu, kartáč nebo drátěnku a odmašťovací prostředek.

Použijete-li prostředek na nádobí, stačí celé topeniště a rošty vydrhnout, poté dobře opláchnout a osušit. U odmašťovače se ujistěte, že je bezpečný pro potraviny. Nastříkejte ho a nechte asi 20 minut působit. Poté vše vydrhněte drátěnkou a dobře opláchněte horkou vodou.

Plynový
Vypněte přívod plynu, odstraňte mřížky, kryty hořáků a misku na tuk a vydrhněte je horkou mýdlovou vodou (nebo odmašťovačem) a plastovou drátěnkou. Totéž udělejte uvnitř topeniště a víka. Než budete díly dávat zpátky, důkladně všechny opláchněte a osušte.
Před dlouhodobým uložením grilu je vhodné vyjmout i baterii ze zapalovače. Gril uložte do sucha, nebo ho přikryjte plachtou, a to nejen po sezoně, ale vždy když grilování skončí a gril vychladne. Pokud bude uložen delší dobu, odpojte bombu.

Elektrický
Očistu elektrického grilu po posledním grilování moc neodkládejte. Nejlepší je s tím začít, dokud je ještě horký, protože časem připečené zbytky ztvrdnou. K čištění je nejvhodnější speciální škrabka. Důležité je ale na ni netlačit.
Stejně tak nepoužívejte drsnou stranu houbičky, protože byste povrch grilovací plochy poškrábali. Místo houbičky můžete povrch otřít vlhkou papírovou utěrkou.
