Lifestyle

Balkán na talíři

Balkán na talíři

Balkánská kuchyně převažuje od Maďarska přes Rumunsko, Bulharsko, státy dřívější Jugoslávie až po Albánii a liší se především krajovými specialitami. Její rozmanitost je dána také historicky, když se vzájemně prolínala a ovlivňovala s kuchyněmi italskou, tureckou, maďarskou a rakouskou. Je odlišná i podle místa, odkud pochází – ve vnitrozemí je spíše chudá, na pobřeží bohatá. A čím dál víc na východ, tím je patrnější i vliv Orientu.

Skladba jídelníčku

Balkánské menu začíná různými předkrmy, které mají povzbudit chuť k jídlu – olivami, oříšky, pršutem, salámy, mazlavými sýry a v oleji nebo octu nakládanou zeleninou. Kompletní předkrmy tvoří pasty ze sýra, maso nebo zelenina, pečený lilek, jídla z vajec a nadívané vinné listy. Také polévky se považují za předkrm a před hlavním jídlem se podává především masový vývar. Hlavnímu jídlu vévodí většinou místní ryba, maso či zelenina a oblíbené grilované ražniči a čevapčiči.

Stolování je rituál

K jídlu se servírují saláty a čerstvý chléb, především v Bosně se zase tato jídla zapíjejí kajmakem (druh kyselé smetany). K ragú a jiným minutkám bývají přílohou kukuřice nebo knedlíky. Oblíbené jsou také pokrmy z kotlíku. Ty se připravují při různých svátcích a společenských oslavách pro větší skupinu stolovníků na otevřeném ohni.

Co je pro balkánskou kuchyni typické?

Na Balkáně se při vaření spotřebuje velké množství tuků a olejů. V rolnických oblastech se používá sádlo vypečené z husy. Na jihu, na Dalmatském pobřeží je zase všudypřítomný olivový olej ze šťavnatých, středně velkých oliv. Bývá okořeněný paprikou a česnekem. Ve středozemní oblasti se také používá hodně bylin. Mnoho známých bylin roste divoce podél pobřeží a mají proto intenzivnější chuť a vůni, než jakou známe od nás z domova. Typické pro balkánskou kuchyni jsou majoránka, bazalka, šalvěj, tymián, mateřídouška, rozmarýn a kopr. Do pečiva se přidává také sušené ovoce, mandle, fíky a hrozinky.

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat