reklama
Lifestyle

Bramborové triky, které neznáte

Bramborové triky, které neznáte

Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory.

Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě existuje řada fíglů a vychytávek, jak jídlo upravit ještě chutněji.

Paní domu vám z jejich výčtu přináší jen malý zlomek…

Aby si zachovaly vzhled a chuť…

  • Nechcete, aby oloupané brambory, které máte připravené k vaření, zčernaly? Přidejte do vody několik lžic mléka.
  • Oloupané brambory dejte do vody a přiklopte neprůhlednou pokličkou. Dejte do lednice.
  • Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte ho do lednice. Vydrží dva dny!
  • Sladké pachuti po namrznutí se zbavíte tak, že dáte na plotnu zvlášť vařit osolenou vodu. Z nasládlých brambor, které vaříte vedle, slijte vodu a doplňte ji ihned vroucí osolenou vodou z druhého hrnce. Brambory po uvaření ztratí nasládlou chuť.

Jak nejlépe upéct brambory?

  • Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka.
  • Pamatujte, že brambory pečením ztrácejí svůj objem, a tak je třeba počítat na porci s větším množstvím syrových brambor, než je třeba při běžném vaření.
  • Americké brambory připravujte z čerstvých brambor. Místo fritovacího hrnce použijte pečicí troubu, remosku nebo horkovzdušné přístroje spojující pečení a fritování. Budete potřebovat jen malé množství oleje.
  • Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.
Při pečení brambor používejte olej určený pro vyšší teploty.

Jak na bramboráky

  • Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
  • Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.
Bramborák bude křupavější, když do těsta nastrouháte trochu mrkve.

Jak vylepšit chuť kaše?

  • Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas změnu. Třeba do ní zamíchejte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.
Kaši můžete různě ochutit.

Více z Lifestyle

Kdy vás stáří pozve dál?

Lifestyle30.6.2022

Čtvrtý mušketýr v avantgardním plášti DS

Lifestyle28.6.2022

Abyste do cíle dorazili zdraví

Lifestyle23.6.2022

Mandarin Oriental Paris – Lahodné umění

Lifestyle21.6.2022

Aby při spaní nezlobilo…

Lifestyle16.6.2022

Casa Tau: No.1 na Airbnb

Lifestyle14.6.2022

Před bezem klekni

Lifestyle9.6.2022

Bugatti do kanceláře i kavárny

Lifestyle7.6.2022

Venice Simplon – Orient Express Urozený šlechtic z Francie

Lifestyle31.5.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Breitling si podmaňuje vodní živly
iluxus.cz

Breitling si podmaňuje vodní...

První polovina roku se u švýcarské značky...
Toleruje mu milenky, aby zachránila jejich manželství?
nasehvezdy.cz

Toleruje mu milenky, aby...

Po boku ADÉLY...
Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?
21stoleti.cz

Tajemný tvor jménem čupakabra:...

O tajemné tvory není na naší planetě nouze. S...
Výtečný srnčí guláš
panidomu.cz

Výtečný srnčí guláš

Zimní jídlo podle našeho gusta vyzkoušejte!...
Syfilis se ve středověku léčila zákazem hry v kostky
epochaplus.cz

Syfilis se ve středověku...

S projevy řady chorob si lékaři ve středověku...
Švýcarská garda bránila Svatého otce do posledního muže
epochaplus.cz

Švýcarská garda bránila...

Hornatá krajina Švýcarska nenabízí moc úrodné půdy k...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Vzestupy a pády slavných českých hvězd
skutecnepribehy.cz

Vzestupy a pády slavných...

Nejpřehlednější průvodce...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Ekvádorská hora Catequilla: Dokládá úchvatné znalosti dávné civilizace?
enigmaplus.cz

Ekvádorská hora Catequilla:...

Mitad del Mundo. Takový je španělský název pro střed...
Skvělé hovězí po burgundsku
tisicereceptu.cz

Skvělé hovězí po burgundsku

Pomalu pečené hovězí na červeném víně...
Její manžel už si užívá se svou milenkou!
nasehvezdy.cz

Její manžel už si užívá se...

Po necelých 13...