Lifestyle

Bramborové triky, které neznáte

Bramborové triky, které neznáte

Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory.

Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě existuje řada fíglů a vychytávek, jak jídlo upravit ještě chutněji. Paní domu vám z jejich výčtu přináší jen malý zlomek…

Aby si zachovaly vzhled a chuť…

  • Nechcete, aby oloupané brambory, které máte připravené k vaření, zčernaly? Přidejte do vody několik lžic mléka.
  • Oloupané brambory dejte do vody a přiklopte neprůhlednou pokličkou. Dejte do lednice.
  • Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte ho do lednice. Vydrží dva dny!
  • Sladké pachuti po namrznutí se zbavíte tak, že dáte na plotnu zvlášť vařit osolenou vodu. Z nasládlých brambor, které vaříte vedle, slijte vodu a doplňte ji ihned vroucí osolenou vodou z druhého hrnce. Brambory po uvaření ztratí nasládlou chuť.

Jak nejlépe upéct brambory?

  • Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka.
  • Pamatujte, že brambory pečením ztrácejí svůj objem, a tak je třeba počítat na porci s větším množstvím syrových brambor, než je třeba při běžném vaření.
  • Americké brambory připravujte z čerstvých brambor. Místo fritovacího hrnce použijte pečicí troubu, remosku nebo horkovzdušné přístroje spojující pečení a fritování. Budete potřebovat jen malé množství oleje.
  • Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.
Při pečení brambor používejte olej určený pro vyšší teploty.

Jak na bramboráky

  • Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
  • Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.
Bramborák bude křupavější, když do těsta nastrouháte trochu mrkve.

Jak vylepšit chuť kaše?

  • Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas změnu. Třeba do ní zamíchejte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.
Kaši můžete různě ochutit.
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Změňte barvu očí, kdy se vám zachce

Lifestyle12.12.2019

Pošta, kurýr, nebo osobní vyzvednutí? Před Vánoci bude rušno hlavně v externích výdejních místech

Lifestyle11.12.2019

Nové dopravní prostředky, které se zrodily díky elektrifikaci

Lifestyle10.12.2019

Chcete mít zdravé dítě? Otužujte ho!

Lifestyle6.12.2019

Umělá inteligence od Toyoty zlepší dopravu v Bangkoku

Lifestyle5.12.2019

Jak chutnají a kolik stojí jedny z nejdražších sýrů na světě?

Lifestyle3.12.2019

Co vám hrozí za nesjednané povinné ručení?

Lifestyle29.11.2019

Blíží se konec autosedaček a podsedáků v automobilech?

Lifestyle28.11.2019

Bramborové triky, které neznáte

Lifestyle28.11.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies