Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory.
Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě existuje řada fíglů a vychytávek, jak jídlo upravit ještě chutněji.
Paní domu vám z jejich výčtu přináší jen malý zlomek…
Aby si zachovaly vzhled a chuť…
- Nechcete, aby oloupané brambory, které máte připravené k vaření, zčernaly? Přidejte do vody několik lžic mléka.
- Oloupané brambory dejte do vody a přiklopte neprůhlednou pokličkou. Dejte do lednice.
- Jestliže se hned nechystáte uvařit a následně zpracovat právě oloupané brambory, zalijte hrnec až po okraj vodou, přidejte pár kapek octa a dejte ho do lednice. Vydrží dva dny!
- Sladké pachuti po namrznutí se zbavíte tak, že dáte na plotnu zvlášť vařit osolenou vodu. Z nasládlých brambor, které vaříte vedle, slijte vodu a doplňte ji ihned vroucí osolenou vodou z druhého hrnce. Brambory po uvaření ztratí nasládlou chuť.
Jak nejlépe upéct brambory?
- Pokud budete péct brambory v celku, je lepší si je předvařit ve vodě či páře do poloměkka.
- Pamatujte, že brambory pečením ztrácejí svůj objem, a tak je třeba počítat na porci s větším množstvím syrových brambor, než je třeba při běžném vaření.
- Americké brambory připravujte z čerstvých brambor. Místo fritovacího hrnce použijte pečicí troubu, remosku nebo horkovzdušné přístroje spojující pečení a fritování. Budete potřebovat jen malé množství oleje.
- Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypte moukou, brambory budou krásně křupavé.

Jak na bramboráky
- Bramboráky budou zdravější, když na plech rozložíte listy zelí a na každý dáte malou naběračku těsta. Vložte do trouby a pečte, dokud nejsou hotové. Listy se vysuší a dodají plackám vůni a příchuť! Po upečení placky potřete rozpuštěným máslem.
- Bramborové placky budou chutnější, když k bramborům nastrouháte i jablko.

Jak vylepšit chuť kaše?
- Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas změnu. Třeba do ní zamíchejte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu.

Facebook
Twitter
RSS