Aby se jednotlivé chutě nerušily či nepřebíjely, je třeba zvolit vhodné bylinky k tomu správnému druhu masa.
Do mletého masa je vhodné přidat:
Libeček, který svou vůní připomíná polévkové koření. Když je čerstvý, má velmi intenzivní vůni a lahodnou chuť, takže stačí do pokrmu přidat jen několik lístků.
K drůbežímu masu se hodí:
Jihoasijská rákosovitá rostlina citronová tráva, poněkud připomínající jarní cibulku. Její aroma je však velmi intenzivní, proto ji používáme velmi opatrně.
Kerblík, o němž se říká, že je to „koření“ pro gurmány. Jeho kořenně sladká chuť skvěle doladí aroma kuřecího masa.
K dušeným masům přidáváme:
Majoránku, kterou však díky jejímu silnému aroma nekombinujeme s dalšími bylinkami ani kořením.
Estragon je velmi oblíbený zvláště ve francouzské kuchyni. Má příjemnou kořeněnou vůni a nahořkle sladkou delikátní chuť, což uchováme především v čerstvé bylině. Lístky krájíme najemno a přidáváme těsně před dokončením pokrmu.
Velmi tučná masa trochu odlehčí:
Oregano, které se hodí do všech jídel typických pro středomořskou kuchyni, díky své kořenné, trpce aromatické chuti příznivě působí i na trávení.
Šalvěj svou mírně trpkou chutí přispívá ke stravitelnosti tučnějšího masa.
Pečenému jehněčímu a skopovému masu svědčí:
Máta peprná, která se vyznačuje typickou mentolovou chutí. Jehněčímu masu dodá svěží chuť, zvláště kombinujeme-li ji s česnekem, petrželkou či koriandrem.
Jemně nahořklý a silně aromatický tymián, který navíc dodá jídlu výraznou chuť.
Mařinka vonná má velmi příjemné aroma a podporuje trávení, přispěje i ke snazší stravitelnosti tohoto pokrmu.
Rybímu masu prospívají:
Mladé listy meduňky, které mají citronovou vůni a chuť se slaným a hořkosladkým nádechem.
Svěže kořenné, silně aromatické listy kopru dodají rybímu masu neobvyklou chuť. Přidáváme je však až na závěr, nikdy je nevaříme.