Jestli jste ještě nikdy neochutnali čerstvý medvědí česnek, je čas to napravit. V kuchyni s ním můžete vykouzlit lecjaké dobroty a jeho síla vás po zimě přímo nastartuje.
Vždyť medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, kterými se k nám hlásí jaro. Pokud vám vrtá hlavou, proč se tak jmenuje, nabízíme hned dvě vysvětlení.
První praví, že právě medvědi jej po dlouhém zimním spánku vyhledávali a za svou jarní pochoutkou dokázali putovat i desítky kilometrů. Druhá verze zase tvrdí, že rostlinku tak pojmenovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dokáže dát medvědí sílu.
Kde hledat?
Pokud se nechcete spoléhat na předražené povadlé listy z farmářských trhů, bude nejlépe porozhlédnout se v přírodě. Hledejte na vlhkých stinných místech, sázkou na jistotu jsou lužní lesy, najdete jej i v parcích na okrajích měst.
Roste obvykle tam, kde se už jednou vyskytl. Takže pokud najdete bohaté naleziště, zapamatujte si lokalitu a příště můžete jít najisto.
Jak ho poznat?
Medvědí česnek vytváří oválné zašpičatělé listy, jež by na první pohled mohly být podobné konvalinkám, které jsou ovšem jedovaté. Ale nebojte se, nespletete to.
Jednak je list konvalinky z rubu lesklý, což česnek není, a jednak v typické česnekové vůni se zmýlit nemůžete.
Pěstovat?
Další možností je, že si medvědí česnek vypěstujete na zahradě. Sazeničky můžete koupit u zahradníka, ale zvažte, jestli pro něj máte vhodné místo a vůbec podmínky.
Mohlo by se vám totiž stát, že se rozmnoží moc a to by vás asi nepotěšilo, nebo se mu u vás nebude líbit. Ale pokud se rozhodnete, měli byste vědět, že semena se sázejí na podzim a na sklizeň se můžete těšit až napřesrok, tedy za rok a půl. Pokud si na jaře vysadíte sazeničky, můžete sklízet už za pár dní až týdnů.
Jak jej uchováme?
Listy rychle vadnou, ale pár hodin vydrží ve sklenici s vodou nebo zabalené ve vlhké utěrce v mikrotenovém sáčku v lednici. Protože doba sklizně je poměrně krátká, lze přebytek nasekat nadrobno a zamrazit jako jiné bylinky, nebo také usušit.