Když se řekne chmel, většina z nás si představí půllitr piva s poctivou pěnou. Čeští vědci mu ale přiřkli úplně jinou roli… Možná se stane nečekaným bojovníkem proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí – bakterii Clostridioides difficile.
Tento mikroskopický padouch má na svědomí těžké průjmové infekce, které ohrožují hlavně pacienty po hospitalizaci.
Léčba bývá drahá, obtížná a často se vrací jako špatný sen. Standardní antibiotika – vankomycin nebo metronidazol – navíc ztrácejí dech, protože bakterie si postupně budují odolnost.
Zázračný chmel
A tady přichází na scénu chmel…Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ukázali, že dvě látky z něj – xanthohumol a beta-kyseliny – dokážou v experimentech na potkanech nejen snížit množství bakterií ve střevech, ale také zklidnit zánět a pomoci střevní sliznici k uzdravení.
„Výsledky nás překvapily svou razancí. Už během několika dní jsme viděli, jak tělesné příznaky mizí, bakterie dramaticky ubývají a střeva se hojí,“ popisuje Milan Houška z CARC.

Experiment, který překvapil
Vědci nejprve potkanům antibiotiky vyčistili střevní mikrobiotu, pak je nakazili obzvlášť nebezpečným kmenem C. difficile. Poté nasadili buď chmelové extrakty, nebo klasický vankomycin. A výsledky?
Xanthohumol účinkoval dokonce rychleji než antibiotikum – už od třetího dne infekce byla bakteriální zátěž výrazně nižší.
Proč je to důležité?
Chmelové látky mají několik trumfů: působí přímo ve střevech, kde jsou potřeba, mají nízkou toxicitu, a hlavně – nespoléhají na mechanismy, vůči nimž si bakterie snadno vyvinou rezistenci.
Do budoucna se proto otevírá možnost nejen čistě „chmelové terapie“, ale i kombinace s antibiotiky, kde by se oba přístupy mohly posilovat.

Co bude dál?
Čeští vědci se teď chystají testovat účinek chmelových látek na lidském mikrobiomu a hledají vhodnou formu podání – třeba enterosolventní kapsle, které se dostanou až do střev. Teprve poté přijdou na řadu klinické studie s pacienty.
Pokud se chmel skutečně osvědčí i u lidí, mohla by se tahle tradiční surovina českého piva stát hrdinou úplně jiné ligy – medicíny. A to by byla skutečně „hořká medicína“, která by chutnala nejen pivařům.