Když se řekne chmel, většina z nás si představí půllitr piva s poctivou pěnou. Čeští vědci mu ale přiřkli úplně jinou roli… Možná se stane nečekaným bojovníkem proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí – bakterii Clostridioides difficile.
Tento mikroskopický padouch má na svědomí těžké průjmové infekce, které ohrožují hlavně pacienty po hospitalizaci.
Léčba bývá drahá, obtížná a často se vrací jako špatný sen. Standardní antibiotika – vankomycin nebo metronidazol – navíc ztrácejí dech, protože bakterie si postupně budují odolnost.
Zázračný chmel
A tady přichází na scénu chmel…Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ukázali, že dvě látky z něj – xanthohumol a beta-kyseliny – dokážou v experimentech na potkanech nejen snížit množství bakterií ve střevech, ale také zklidnit zánět a pomoci střevní sliznici k uzdravení.
„Výsledky nás překvapily svou razancí. Už během několika dní jsme viděli, jak tělesné příznaky mizí, bakterie dramaticky ubývají a střeva se hojí,“ popisuje prof. MUDr. Pavel Boštík, Ph.D., vedoucí výzkumného týmu a přednosta Ústavu klinické mikrobiologie FN Hradec Králové.

Experiment, který překvapil
Vědci nejprve potkanům antibiotiky vyčistili střevní mikrobiotu, pak je nakazili obzvlášť nebezpečným kmenem C. difficile. Poté nasadili buď chmelové extrakty, nebo klasický vankomycin. A výsledky?
Xanthohumol účinkoval dokonce rychleji než antibiotikum – už od třetího dne infekce byla bakteriální zátěž výrazně nižší.
Proč je to důležité?
Chmelové látky mají několik trumfů: působí přímo ve střevech, kde jsou potřeba, mají nízkou toxicitu, a hlavně – nespoléhají na mechanismy, vůči nimž si bakterie snadno vyvinou rezistenci.
Do budoucna se proto otevírá možnost nejen čistě „chmelové terapie“, ale i kombinace s antibiotiky, kde by se oba přístupy mohly posilovat.

Co bude dál?
Čeští vědci se teď chystají testovat účinek chmelových látek na lidském mikrobiomu a hledají vhodnou formu podání – třeba enterosolventní kapsle, které se dostanou až do střev. Teprve poté přijdou na řadu klinické studie s pacienty.
Pokud se chmel skutečně osvědčí i u lidí, mohla by se tahle tradiční surovina českého piva stát hrdinou úplně jiné ligy – medicíny. A to by byla skutečně „hořká medicína“, která by chutnala nejen pivařům.