Lifestyle

Co s jablky?

Co s jablky?

Domácí křížaly

Jablečné křížaly budou bez debaty zdravější než chipsy. Aby jim zůstala takhle pěkná světlá barva, je zapotřebí čerstvě pokrájené plátky namočit asi na minutu do vody s citronovou šťávou. Pak je vyjmeme a rozložíme na plech či jinou podložku, která se dá vložit do trouby. Sušíme při velmi nízké teplotě, už teplota vyšší než 85 °C by už zničila nejen živiny, ale i chuť a vůni křížal.

Sušené jablečné plátky jsou nejen chutné, ale také zdravé, neboť díky vysokému podílu vlákniny příznivě působí na zažívání.

Štrúdl nikoli listový

Jablečný štrúdl může být pochoutkou nejen hříšně dobrou, ale také nízkokalorickou, když ho upečete z tradičního taženého nikoli listového těsta: Jak na to? Odvažte si 200 g hladké mouky, přidejte 80 g tuku, 1 vejce a cca 4 lžíce vody. Důkladně propracujte dohromady, čímž vznikne hutné těsto. Trpělivým hnětením ale získá na také vláčnosti, že se dá velmi tence vyválet a netrhá se. Vyválenou placku posypejte strouhankou, pak přidejte nahrubo pokrájená nebo nastrouhaná jablka, rozinky, skořici, pokapejte rozpuštěným máslem a zaviňte. Pečte pomalu asi hodinu.

Pečený podle receptu našich prababiček je závin mnohem lahodnější.

Ocet pro zdraví i pro krásu

Podomácku se dá celkem snadno vyrobit. Jak na to? Na 1 kg omytých a nastrouhaných jablek přidáme 1 l vody, 100 g cukru a kousek chlebové kůrky. Vše necháme kvasit při pokojové teplotě ve velké zavařovací láhvi 2 týdny, každý den promícháváme. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme a nalijeme do čisté nádoby.

Jablečný ocet oživí lesk vlasů a podívaný vnitřně na lžíci i jako součást salátové zálivky je chutným zdrojem draslíku a hořčíku.

Poetické svícny

Tyhle svícínky jsou přímo balzámem pro duši, jaký z nich čiší klid a pohodová podzimní atmosféra. Hotové jsou raz dva. Špičkou nože stačí vyznačit obrys čajové svíčky na jablku a pak vydlabat odpovídající prohlubeň.

Jablka musí mít pravidelný tvar, aby v nich svíčka dobře držela.

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat