Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Čokoláda, která roste na stromě

Také jste někdy snili o tom, že máte strom a na něm roste čokoláda? Možná to přece jen nebyl sen a takový strom existuje. Nevěříte? Je to opravdu tak. Strom, který rodí ovoce s chutí čokolády, můžete mít klidně doma v obýváku.

Z Mexika do celého světa

Černá sapota (Black sapote) botanicky Diospyros Digyna napochází z Mexika a dnes ji znají po celém světě, hodně se pěstuje v jižní Itálii a ve Španělsku, milují ji i Australané. Je to tropický strom, jehož dužina chutná jako čokoládový pudink. Prostě takový čokoládovník, který bude obdivovat každý, kdo vás navštíví. Rostlina to není mrazuvzdorná, takže u nás jsou možnosti jejího pěstování poněkud omezené. Ale nadšenci si mohou čokoládový strom pěstovat ve skleníku, v zimní zahradě či v bytě.

Sapota kvete zajímavými žlutými kvítky

Kam s ním?

V zemích tropického pásma je sapota mohutný strom, u nás se takového vzrůstu bát nemusíte, ale přece jenom určité podmínky potřebuje. Protože jde o rostlinu stromkovitého růstu (až do výšky 2 metrů) s výraznými až 30 cm dlouhými a lesklými listy, je potřeba jí vytvořit místo. A to nejlépe směrem na jih někde u okna kde je světlo, ale zároveň by tam nemělo být topení.

Plody sapoty vypadají ze začátku jako zelené rajče

Květy a plody

Sapota kvete většinou na jaře či v létě, plody poté dozrávají až 12 měsíců. Záleží na tom, zda máte rostlinu ze semenáčků, nebo jste investovali trochu víc peněz a koupili ji v zahradnictví naroubovanou na stromek. V prvním případě to sapotě bude trvat až sedm let a plody nemusí být kvalitní, ve druhém může stromek plodit už za dva roky, ale přesto velmi záleží na jeho velikosti.

Když plody dozrají, odehraje se zázrak. Uvnitř se skrývá čokoládová dužina.

Jak se to jí?

Sapota se dá jíst čerstvá. V tom případě ji rozříznete jako kiwi a vydlabete lžičkou. Ale můžete ji použít v nejrůznějších receptech místo čokolády nebo ji přidat třeba do mléčných koktejů, smoothies, zmrzliny, určitě vám zachutná rozmíchaná s brandy, medem a skořicí, nebo s ní můžete péct třeba koláče a dorty. Dá se z ní vyrábět džem i likér.

Pudink z Černé sapoty s kokosovým mlékem s banánem a medem

Více z Lifestyle

Perfektně vypráno

Lifestyle27.10.2020

Bylinky si schovejte i na zimu

Lifestyle27.10.2020

Jak si vytvořit vlastní mentální mapu

Lifestyle22.10.2020

Bavlna aneb univerzální látka, která nabízí široké využití

Lifestyle21.10.2020

Hnízdečko skryté v oblacích

Lifestyle20.10.2020

Domácí wellness koupele – potěšení pro tělo i duši

Lifestyle13.10.2020

Nebojím se začít cvičit!

Lifestyle1.10.2020

Konopí v péči o pleť: Jaký je rozdíl mezi konopným olejem a CBD olejem?

Lifestyle1.10.2020

The Heart of Europe: Unikát tepající miliardami

Lifestyle29.9.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat