Také jste někdy snili o tom, že máte strom a na něm roste čokoláda? Možná to přece jen nebyl sen a takový strom existuje. Nevěříte? Je to opravdu tak. Strom, který rodí ovoce s chutí čokolády, můžete mít klidně doma v obýváku.
Z Mexika do celého světa
Černá sapota (Black sapote) botanicky Diospyros Digyna napochází z Mexika a dnes ji znají po celém světě, hodně se pěstuje v jižní Itálii a ve Španělsku, milují ji i Australané. Je to tropický strom, jehož dužina chutná jako čokoládový pudink.
Prostě takový čokoládovník, který bude obdivovat každý, kdo vás navštíví. Rostlina to není mrazuvzdorná, takže u nás jsou možnosti jejího pěstování poněkud omezené. Ale nadšenci si mohou čokoládový strom pěstovat ve skleníku, v zimní zahradě či v bytě.
![Sapota kvete zajímavými žlutými kvítky](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/1-diospyrosdigyna3-768x576.jpg)
Kam s ním?
V zemích tropického pásma je sapota mohutný strom, u nás se takového vzrůstu bát nemusíte, ale přece jenom určité podmínky potřebuje.
Protože jde o rostlinu stromkovitého růstu (až do výšky 2 metrů) s výraznými až 30 cm dlouhými a lesklými listy, je potřeba jí vytvořit místo. A to nejlépe směrem na jih někde u okna kde je světlo, ale zároveň by tam nemělo být topení.
![Plody sapoty vypadají ze začátku jako zelené rajče](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/2-sapota-1-768x576.jpg)
Květy a plody
Sapota kvete většinou na jaře či v létě, plody poté dozrávají až 12 měsíců. Záleží na tom, zda máte rostlinu ze semenáčků, nebo jste investovali trochu víc peněz a koupili ji v zahradnictví naroubovanou na stromek.
V prvním případě to sapotě bude trvat až sedm let a plody nemusí být kvalitní, ve druhém může stromek plodit už za dva roky, ale přesto velmi záleží na jeho velikosti.
![Když plody dozrají, odehraje se zázrak. Uvnitř se skrývá čokoládová dužina.](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/3-shutterstock_332835425-768x512.jpg)
Jak se to jí?
Sapota se dá jíst čerstvá. V tom případě ji rozříznete jako kiwi a vydlabete lžičkou.
Ale můžete ji použít v nejrůznějších receptech místo čokolády nebo ji přidat třeba do mléčných koktejů, smoothies, zmrzliny, určitě vám zachutná rozmíchaná s brandy, medem a skořicí, nebo s ní můžete péct třeba koláče a dorty. Dá se z ní vyrábět džem i likér.
![Pudink z Černé sapoty s kokosovým mlékem s banánem a medem](http://epochalnisvet.cz/wp-content/uploads/2020/07/4-sapotepudding1-768x689.jpg)