Lifestyle

Dobré rady do kuchyně

Dobré rady do kuchyně

Víte, jak připravit nutrii či pilaf, nebo jak servírovat mango?

Jak jíst mango

Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni. Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.

U manga si z dužiny nařežte ježka a pak ho odřízněte od slupky

Jak se porcuje?
Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.

Jak ho servírovat
Připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst? dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka. Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od slupky odřežete.

Co takhle dát si nutrii?

Velmi kvalitní maso z tohoto zvířátka, podobného velké šedivé myši, objevíte na pultech vybraných řeznictví. Je zdravé, lehce stravitelné a složením se podobá králičímu.

Maso z nutrie je jemné a lehce stravitelné


Příprava:
Šálek vody svařte s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce. Do nálevu uložte nutrii na dva dny do lednice.● Poté maso osušte, oddělte kýty, hřbet protkněte slaninou, osolte a opepřete.● Slaninu (100 g) nakrájejte na nudličky a rozehřejte na pánvi. Přidejte jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání nechte zrůžovět.● Vložte připravené porce nutrie a pod pokličkou duste doměkka. Před dokončením šťávu zjemněte kouskem másla a zakápněte citronovou šťávou.● Podávejte s bramborovým knedlíkem.

Znáte pilaf?

Pilaf nebo také pilav tvoří základ z rýže nebo pšenice (bulgur). Je spousta druhů pilafů, může obsahovat zeleninu, ovoce i různé druhy masa.

Domácí uzbecký pilaf z jehněčího masa

Na 4 porce: 1 kg skopového masa200 g kořenové zeleniny1 cibule300 g dlouhozrnné rýžepár zrnek nového koření4 hřebíčkyna špičku nože muškátového květusůl120 g sádlapetrželka

Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme. Ve vymaštěné zapékací míse smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Před podáváním posypeme petrželkou.

(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Jak jedí u sousedů?

Lifestyle14.1.2021

Nejčastější mýty o zubech

Lifestyle13.1.2021

Triumfální módní opojení s logem Louis Vuitton

Lifestyle12.1.2021

Resort Blackcomb: Největší a nejlepší

Lifestyle7.1.2021

Na zdraví…

Lifestyle5.1.2021

Zahřejte svůj hrníček

Lifestyle31.12.2020

Exkluzivní trezory: Bezpečné, nedobytné i okázalé

Lifestyle29.12.2020

Monako – Ráj chutnající po hazardu a moci

Lifestyle22.12.2020

Kenzo Takada Designér, který překročil hranice

Lifestyle15.12.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Má hlídat dítě, místo toho ho chladnokrevně zabije
epochaplus.cz

Má hlídat dítě, místo toho...

Když ráno 29. února roku 2016 opouštějí Vladimír...
Bílá Šumava zahřeje
epochanacestach.cz

Bílá Šumava zahřeje

Příroda se uložila ke...
Řež u Hradce Králové: Staré pořádky skončily, Prusko je hegemonem
epochaplus.cz

Řež u Hradce Králové: Staré...

Píše se 3. červenec roku 1866 a více než dvouměsíční...
Květa Fialová – Nebyl muž, kterého by arizonská pěnice nemohla mít
nasehvezdy.cz

Květa Fialová – Nebyl...

Patřila mezi nejsvůdnější ženy stříbrného...
S hypnózou je lepší si nezahrávat
enigmaplus.cz

S hypnózou je lepší si...

Dolores Jay trpí bolestmi zad, a proto...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
Nový Jičín: Město klobouků
epochanacestach.cz

Nový Jičín: Město klobouků

Návštěvnické centrum...
Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
panidomu.cz

Zdravé množství soli: Ani...

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá...
Hygge: Dánský recept na dokonalé bydlení
panidomu.cz

Hygge: Dánský recept na...

Nová životní filozofie, která zasahuje také do...
Céčkem proti chřipce
nasehvezdy.cz

Céčkem proti chřipce

Céčko je známým bojovníkem proti chřipce a nachlazení,...
Mořský věnec podomácku
panidomu.cz

Mořský věnec podomácku

Také si z dovolené přivážíte kamínky, lastury, mušle? A...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...