Lifestyle

Dobré rady do kuchyně

Dobré rady do kuchyně

Víte, jak připravit nutrii či pilaf, nebo jak servírovat mango?

Jak jíst mango

Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni. Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.

U manga si z dužiny nařežte ježka a pak ho odřízněte od slupky

Jak se porcuje?
Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.

Jak ho servírovat
Připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst? dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka. Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od slupky odřežete.

Co takhle dát si nutrii?

Velmi kvalitní maso z tohoto zvířátka, podobného velké šedivé myši, objevíte na pultech vybraných řeznictví. Je zdravé, lehce stravitelné a složením se podobá králičímu.

Maso z nutrie je jemné a lehce stravitelné

Příprava: Šálek vody svařte s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce. Do nálevu uložte nutrii na dva dny do lednice.● Poté maso osušte, oddělte kýty, hřbet protkněte slaninou, osolte a opepřete.● Slaninu (100 g) nakrájejte na nudličky a rozehřejte na pánvi.

Přidejte jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání nechte zrůžovět.● Vložte připravené porce nutrie a pod pokličkou duste doměkka.

Před dokončením šťávu zjemněte kouskem másla a zakápněte citronovou šťávou.● Podávejte s bramborovým knedlíkem.

Znáte pilaf?

Pilaf nebo také pilav tvoří základ z rýže nebo pšenice (bulgur). Je spousta druhů pilafů, může obsahovat zeleninu, ovoce i různé druhy masa.

Domácí uzbecký pilaf z jehněčího masa

Na 4 porce: 1 kg skopového masa200 g kořenové zeleniny1 cibule300 g dlouhozrnné rýžepár zrnek nového koření4 hřebíčkyna špičku nože muškátového květusůl120 g sádlapetrželka

Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme. Ve vymaštěné zapékací míse smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C.

Před podáváním posypeme petrželkou.

(Foto: Shutterstock)

Více z Lifestyle

Excentrické Bugatti: Kulečníková vášeň za 300 000 dolarů

Lifestyle3.8.2021

Už nejen hrubá a hladká…

Lifestyle29.7.2021

Třpytivé srdce Gucci ke stoletému výročí

Lifestyle27.7.2021

Hraní online automatů: Otázky, které se vyplatí zodpovědět

Lifestyle25.7.2021

Braňte se: První pomoc při napadení v přírodě

Lifestyle22.7.2021

Evoluce a metamorfóza ve stylu BVLGARI

Lifestyle20.7.2021

Před bezem klekni

Lifestyle15.7.2021

Kolik vydělávají na webcam: dívka z Prahy sdílí skutečná čísla svého příjmu na Bongacams

Lifestyle13.7.2021

Lexus ES 300h: ESence dokonalosti

Lifestyle13.7.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Letní pomocníci: kozí mléko, tvaroh, syrovátka a olivy
iluxus.cz

Letní pomocníci: kozí mléko,...

Chránit pleť před sluncem, dobře hydratovat,...
Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0
21stoleti.cz

Nakupování budoucnosti se...

V poslední době jsme se mohli seznámit s výsledky...
Tři zámky na Pardubicku: Procházky nevšední historií
epochanacestach.cz

Tři zámky na Pardubicku:...

Až budete někdy na...
Kakaové řezy
tisicereceptu.cz

Kakaové řezy

Naprosto božské řezy s cukrovo-rumovou...
Hledá si nového přítele, nebo už ho má? S kým bydlí?
nasehvezdy.cz

Hledá si nového přítele, nebo...

Z Anny Slováčkové (25) je...
Nejkrásnější krajina je přece mořská hladina…
rezidenceonline.cz

Nejkrásnější krajina je přece...

Moře má tisíce podob, nálad i barev. Umí být...
Peklo se ani nedá popsat
skutecnepribehy.cz

Peklo se ani nedá popsat

S manželem jsem se seznámila...
Ztráta blízkých ji nikdy nepřebolí
nasehvezdy.cz

Ztráta blízkých ji nikdy...

Zemřeli jí oba bratři...
Co způsobuje záhadné hořící koule v Thajsku?
enigmaplus.cz

Co způsobuje záhadné hořící...

V oblasti Isán v Thajsku se v říjnu na břehu...
Petr Kostka: „Divadlo mě pořád baví“
panidomu.cz

Petr Kostka: „Divadlo mě pořád...

Pan Herec, který dovede také velmi dobře...
Vesmírný vampýr
epochaplus.cz

Vesmírný vampýr

Zatímco planeta Země má svého nesmrtelného literárního...
Moderní technologie chrání kulturní památky
epochaplus.cz

Moderní technologie chrání...

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém...