Lepí se na zuby a je strašně sladký, odolat se mu ale nedá. A což teprve, když si ho připravíte doma z kvalitních surovin.
Turecký med není turecká specialita, kdepak, proto má také řadu dalších názvů, ale žádný jiný se tak dobře neuchytil jako obecné označení této cukrovinky.
Přitom doma je také v Itálii, kde mu říkají torrone, ve Španělsku turrón, v Řecku ho znají jako mandolato, ve Francii jako Montélimar, ale koupit se jinak dá také jako „bílý nugát“.
Základní receptura se přitom příliš neliší. Používá se cukrová pěna ze šlehaných bílků, do níž se míchají různé druhy ořechů a někde také kandované ovoce.
Základní recept
160 g mandlí, 260 g ořechů , 2 bílky, 540 g cukru, 300 g světlého medu 100 ml vody, špetka soli, oplatky k plnění
* Ořechy a mandle nasekáme a nasucho krátce opražíme, aby se rozvoněly. Použít se dají i nesolené mandle, ty ale pražíme zvlášť a jen krátce.
* Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Postupně přišleháme 40 g cukru.
* Zbylý cukr, med a vodu rozpustíme v hrnci a pomalu zahříváme na 143 °C. Vzniklý sirup pak opatrně přiléváme ke sněhu, šlehač necháme zapnutý na prostřední stupeň.
* Šleháme, dokud se množství masy nezdvojnásobí. Teprve pak přimícháme opražené ořechy.
* Ještě horkou hmotu vlijeme do formy vyložené oplatkami. Rovnoměrně rozetřeme a povrch opět pokryjeme oplatkou.
* Necháme vychladnout a pak vložíme na dvě hodiny do chladničky. Po ztuhnutí krájíme na proužky nebo kostky.
Tip: Pokud nechte dávat na turecký med oplatky, pak formu důkladně vymažte dobrým olejem. Po nakrájení pak kousky prosypte moučkovým cukrem s trochou škrobu.