Zajímavosti

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech
Tento článek je reklamním sdělením

I české sekty mohou zaujmout zmlsané jazýčky aristokratů. Vždyť sama královna Alžběta II. si při návštěvě Prahy připíjela sektem Louis Girardot ze Starého Plzence. Víte však, co dodává šumivým vínům jejich neopakovatelnou chuť? Zjistěte v osmi bodech, jak vznikají sekty vyráběné klasickou metodou.

1. Na začátku je vždy dobré tiché víno. Několik odrůd vinné révy tvoří dohromady tzv. cuvée – základ sektu. Například Bohemia Sekt Prestige brut vzniká spojením Ryzlinku vlašského i rýnského a Rulandského bílého. Sestavení vlastního cuvée je předpokladem úspěchu a přímo vrcholná disciplína zkušených sklepmistrů.

Pro výrobu sektu jsou důležité pikantní kyselinky, které i přes svůj název dodávají výslednému nápoji svěží chuť a pozitivní náboj.

2. Zkušení plzenečtí sklepmistři pak přidají speciální kvasinky a tirážní likér, což je směs cukru a vína, která slouží kvasinkám jako potrava. Na dalších pět až šest týdnů se lahev uloží do „postýlek“, jakýchsi kovových klecí, kde je teplota kolem patnácti stupňů. Kvasinky mění v této fázi cukr v alkohol a přidávají to nejdůležitější: oxid uhličitý, naše oblíbené bublinky.

Díky velice živému procesu, který se uvnitř odehrává, musí zátka udržet tlak o síle sedmi atmosfér – tedy až třikrát více, než je tlak v pneumatikách.

3. Stav kvasinek v lahvích je pod neustálým dohledem. Ve chvíli, kdy je lahev prokvašená, putuje do sklepa, kde je ještě o pět stupňů méně. Kvasinky splnily svůj účel, mění se v kvasniční kal a objevují se buketní látky zodpovědné za aroma sektu. I díky nim je Bohemia Sekt česká jednička mezi jakostními šumivými víny.

4. Sekty pak „leží na kalech“ a zrají. Délka zrání závisí na tom, jaký typ šumivého vína chceme vytvořit. Některé zrají i více než tři roky. Nakonec je nutné kvasniční kal z láhve odstranit. Tomu dopomáhá proces, kterému se říká remuáž (remuage).

Jedná se o techniku, při níž se lahev přes dvaašedesát přesných kroků přesune ve speciálních setřásacích stojanech zvaných pupitry z horizontální polohy hrdlem šikmo k zemi.

Těmito kroky ji dokáže provést lidská ruka během dvou týdnů.

5. Přichází zábavná část, označená dalším neobvyklým slovem. Degorsáž, neboli odkalení, je proces, při němž se láhev otevře, nashromážděný kal pod tlakem vyletí z lahve a láhev se uzavře korkovou zátkou. Šikovný degoržér byl v minulosti nezbytný pro chod podniku, ale dnes už jeho práci převzala moderní odkalovací linka. Současný „degoržér“ tak vlastně už jen ukládá lahve s nashromážděným kvasničným kalem v hrdle láhve do roztoku, jehož teplota je pevně stanovena na třicet stupňů pod nulou a dojde tak k rychlému zmrazení kalů a vytvoření jakési pomyslné „ledové zátky“, která je tlakem v láhvi následně po otevření „vystřelena“ ven.

6. Sekt na sebe bere svou konečnou podobu. Přidává se do něj už jen expediční likér, který určuje požadovanou kondici sektu (brut, sec, demi sec, nebo doux). Tvoří jej víno, cukr a vinný destilát. Lahev se poté uzavře příznačnou korkovou zátkou a nakonec korunuje drátěným košíčkem, agrafou.

7. A pak už se sekt zahalí do stylového hávu – kontroluje se proti světlu, přidává se etiketa a lahve plné perlivého luxusu mohou putovat do obchodů, do vašich domovů, do skleniček k přípitkům, do koktejlů, do kyblíků s ledem, k napěněné vaně…

Louis Girardot brut Louis Girardot patří mezi ty nejušlechtilejší sekty. Má světle zelenozlatou čirou barvu, lehkou a jemnou vůni a jeho chuť je harmonická, s náznakem zralých jader vlašských ořechů. Je vyráběn tradičním kvašením a zráním vín v lahvích, a to celkem tří odrůd pocházejících ze slunné Pálavy – Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského.

Kvašení trvá až 36 měsíců, aby sekt získal dlouhotrvající perlení a vyzrálý, harmonický charakter, jenž jej pozvedá do kategorie excelentních šumivých vín. Jméno Louis Girardot připomíná francouzského odborníka na výrobu sektů. Ten na samém počátku jejich produkce ve Starém Plzenci zasvěcoval místní sklepmistry do tajů tohoto umění.

Orientační cena: 499 Kč

Tento článek je reklamním sdělením

Více z Zajímavosti

Jasuši Nagao: Vražda v přímém přenosu

Zajímavosti20.9.2021

Zajímavosti o němčině, které jste nevěděli

Zajímavosti20.9.2021

Latina: zajímavosti, díky nimž tento jazyk poznáte blíže

Zajímavosti19.9.2021

Studium jazyků v Praze: Zlepšete své jazykové dovednosti

Zajímavosti18.9.2021

Princezna Margaret: Rebelka s divokým nočním životem

Zajímavosti16.9.2021

Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy

Zajímavosti16.9.2021

Brýle: Sklíčka, bez kterých se svět neobejde

Zajímavosti13.9.2021

Odkdy nosíme ponožky?

Zajímavosti9.9.2021

Homeoffice doma i na cestách: Co neopomenout?

Zajímavosti9.9.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a vodopádů střežící vstup do Čech
epochanacestach.cz

Ústí nad Labem: Ráj rozhleden a...

Ústí nad Labem má...
Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy
epochaplus.cz

Paterčata Dionneova: Život ve...

Yvonne, Cécile, Annette, Émilie a Marie. Narodí...
Dvaadvacet rad k nalezení lásky
panidomu.cz

Dvaadvacet rad k nalezení...

Láska nejsou žádné čáry a my vás o tom přesvědčíme!...
Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s největším ciferníkem, observatoří i vědeckým centrem
epochaplus.cz

Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s...

Supermoderní věž se zlatým půlměsícem na vrcholu má...
Tereza Salte si splnila svůj sen o bydlení
iluxus.cz

Tereza Salte si splnila svůj...

Autorka blogu Teraza In Oslo, knih...
Manžel se zase učí mluvit
skutecnepribehy.cz

Manžel se zase učí mluvit

Když mi volali z nemocnice, že...
Záhadný kryptid Latinské Ameriky: Co vlastně víme o čupakabře?
enigmaplus.cz

Záhadný kryptid Latinské...

Čupakabra se v posledních letech řadí mezi...
Plněná jehněčí kýta po anglicku
tisicereceptu.cz

Plněná jehněčí kýta po...

U nás její obliba ještě není tak velká, ale v Anglii patří mezi...
Proč nemá jejich láska žádnou šanci?
nasehvezdy.cz

Proč nemá jejich láska...

Do dalšího vztahu šla...
Přestává zvládat svoji velkou rodinu
nasehvezdy.cz

Přestává zvládat svoji...

Až příliš dlouho je...
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...