Zajímavosti

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech
Tento článek je reklamním sdělením

I české sekty mohou zaujmout zmlsané jazýčky aristokratů. Vždyť sama královna Alžběta II. si při návštěvě Prahy připíjela sektem Louis Girardot ze Starého Plzence. Víte však, co dodává šumivým vínům jejich neopakovatelnou chuť? Zjistěte v osmi bodech, jak vznikají sekty vyráběné klasickou metodou.

1. Na začátku je vždy dobré tiché víno. Několik odrůd vinné révy tvoří dohromady tzv. cuvée – základ sektu. Například Bohemia Sekt Prestige brut vzniká spojením Ryzlinku vlašského i rýnského a Rulandského bílého. Sestavení vlastního cuvée je předpokladem úspěchu a přímo vrcholná disciplína zkušených sklepmistrů.

Pro výrobu sektu jsou důležité pikantní kyselinky, které i přes svůj název dodávají výslednému nápoji svěží chuť a pozitivní náboj.

2. Zkušení plzenečtí sklepmistři pak přidají speciální kvasinky a tirážní likér, což je směs cukru a vína, která slouží kvasinkám jako potrava. Na dalších pět až šest týdnů se lahev uloží do „postýlek“, jakýchsi kovových klecí, kde je teplota kolem patnácti stupňů. Kvasinky mění v této fázi cukr v alkohol a přidávají to nejdůležitější: oxid uhličitý, naše oblíbené bublinky.

Díky velice živému procesu, který se uvnitř odehrává, musí zátka udržet tlak o síle sedmi atmosfér – tedy až třikrát více, než je tlak v pneumatikách.

3. Stav kvasinek v lahvích je pod neustálým dohledem. Ve chvíli, kdy je lahev prokvašená, putuje do sklepa, kde je ještě o pět stupňů méně. Kvasinky splnily svůj účel, mění se v kvasniční kal a objevují se buketní látky zodpovědné za aroma sektu. I díky nim je Bohemia Sekt česká jednička mezi jakostními šumivými víny.

4. Sekty pak „leží na kalech“ a zrají. Délka zrání závisí na tom, jaký typ šumivého vína chceme vytvořit. Některé zrají i více než tři roky. Nakonec je nutné kvasniční kal z láhve odstranit. Tomu dopomáhá proces, kterému se říká remuáž (remuage).

Jedná se o techniku, při níž se lahev přes dvaašedesát přesných kroků přesune ve speciálních setřásacích stojanech zvaných pupitry z horizontální polohy hrdlem šikmo k zemi.

Těmito kroky ji dokáže provést lidská ruka během dvou týdnů.

5. Přichází zábavná část, označená dalším neobvyklým slovem. Degorsáž, neboli odkalení, je proces, při němž se láhev otevře, nashromážděný kal pod tlakem vyletí z lahve a láhev se uzavře korkovou zátkou. Šikovný degoržér byl v minulosti nezbytný pro chod podniku, ale dnes už jeho práci převzala moderní odkalovací linka. Současný „degoržér“ tak vlastně už jen ukládá lahve s nashromážděným kvasničným kalem v hrdle láhve do roztoku, jehož teplota je pevně stanovena na třicet stupňů pod nulou a dojde tak k rychlému zmrazení kalů a vytvoření jakési pomyslné „ledové zátky“, která je tlakem v láhvi následně po otevření „vystřelena“ ven.

6. Sekt na sebe bere svou konečnou podobu. Přidává se do něj už jen expediční likér, který určuje požadovanou kondici sektu (brut, sec, demi sec, nebo doux). Tvoří jej víno, cukr a vinný destilát. Lahev se poté uzavře příznačnou korkovou zátkou a nakonec korunuje drátěným košíčkem, agrafou.

7. A pak už se sekt zahalí do stylového hávu – kontroluje se proti světlu, přidává se etiketa a lahve plné perlivého luxusu mohou putovat do obchodů, do vašich domovů, do skleniček k přípitkům, do koktejlů, do kyblíků s ledem, k napěněné vaně…

Louis Girardot brut Louis Girardot patří mezi ty nejušlechtilejší sekty. Má světle zelenozlatou čirou barvu, lehkou a jemnou vůni a jeho chuť je harmonická, s náznakem zralých jader vlašských ořechů. Je vyráběn tradičním kvašením a zráním vín v lahvích, a to celkem tří odrůd pocházejících ze slunné Pálavy – Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského.

Kvašení trvá až 36 měsíců, aby sekt získal dlouhotrvající perlení a vyzrálý, harmonický charakter, jenž jej pozvedá do kategorie excelentních šumivých vín. Jméno Louis Girardot připomíná francouzského odborníka na výrobu sektů.

Ten na samém počátku jejich produkce ve Starém Plzenci zasvěcoval místní sklepmistry do tajů tohoto umění.Orientační cena: 499 Kč

Tento článek je reklamním sdělením

Více z Zajímavosti

Mrazivá záhada z Barbadosu: Rakve, které se pohybují

Zajímavosti20.3.2023

Památníčky si lidé vytváří už 400 let!

Zajímavosti16.3.2023

Parkur pod lupou: Kůň za čtvrt miliardy a české zaprášené zlato

Zajímavosti13.3.2023

Do Belgie za pivem i poznáním

Zajímavosti10.3.2023

Koloběžka: Vynález z předměstí

Zajímavosti9.3.2023

Rozkošná kočkokrysa quokka: Nejlepší obrana? Sežer moje mládě!

Zajímavosti6.3.2023

Banánová slupka: Likviduje bolest, špínu i bradavice!

Zajímavosti2.3.2023

Tour de France: V prvním ročníku dorazí do cíle jen 21 cyklistů

Zajímavosti27.2.2023

6 pivních rekordů z celého světa

Zajímavosti23.2.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...
V Mostě se nudit nebudete
epochanacestach.cz

V Mostě se nudit nebudete

Ke sportu, odpočinku či...
Sen mě upozornil, že je paní Svatava v nebezpečí
skutecnepribehy.cz

Sen mě upozornil, že je paní...

Pracovala jsem v domově pro seniory...
Správná péče oddálí stárnutí pleti
panidomu.cz

Správná péče oddálí...

Když začíná pleť stárnout? Prý už brzy...
Slavné muže bere Sára Rychlíková útokem!
nasehvezdy.cz

Slavné muže bere Sára...

Dlouho to vypadalo, že se...
Nuselák: Most tanků i sebevrahů
epochaplus.cz

Nuselák: Most tanků i...

Původně tu má jezdit tramvaj, nakonec vyhraje...
VIDEO: Řidič kamionu natočil ducha na silnici
enigmaplus.cz

VIDEO: Řidič kamionu...

Už nějakou dobu se v okolí Phoenixu...
Rok s Věnečky Janeček: limitované edice, spolupráce s Hemingway Barem a narozeninový pop-up
iluxus.cz

Rok s Věnečky Janeček:...

Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici...
Štěstí v bráně do Jeseníků: Z čeho měli obyvatelé Bruntálu radost?
epochaplus.cz

Štěstí v bráně do Jeseníků: Z...

Většina obyvatel nejenom u nás by určitě označila...
Skončí nakonec herečka Obermaierová úplně sama?
nasehvezdy.cz

Skončí nakonec herečka...

JAROSLAVA OBERMAIEROVÁ...
Krůtí maso se zeleninovým salátem
tisicereceptu.cz

Krůtí maso se zeleninovým...

Bezchybná volba, pokud hubnete. Krůtí maso...
Sépie jsou stejně inteligentní jako lidoopi
21stoleti.cz

Sépie jsou stejně...

Když byl výzkum inteligence ve zvířecí říši ještě v plenkách,...