Zajímavosti

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech

Jak se vyrábějí bublinky v osmi bodech
Tento článek je reklamním sdělením

I české sekty mohou zaujmout zmlsané jazýčky aristokratů. Vždyť sama královna Alžběta II. si při návštěvě Prahy připíjela sektem Louis Girardot ze Starého Plzence. Víte však, co dodává šumivým vínům jejich neopakovatelnou chuť? Zjistěte v osmi bodech, jak vznikají sekty vyráběné klasickou metodou.

1. Na začátku je vždy dobré tiché víno. Několik odrůd vinné révy tvoří dohromady tzv. cuvée – základ sektu. Například Bohemia Sekt Prestige brut vzniká spojením Ryzlinku vlašského i rýnského a Rulandského bílého. Sestavení vlastního cuvée je předpokladem úspěchu a přímo vrcholná disciplína zkušených sklepmistrů. Pro výrobu sektu jsou důležité pikantní kyselinky, které i přes svůj název dodávají výslednému nápoji svěží chuť a pozitivní náboj.

2. Zkušení plzenečtí sklepmistři pak přidají speciální kvasinky a tirážní likér, což je směs cukru a vína, která slouží kvasinkám jako potrava. Na dalších pět až šest týdnů se lahev uloží do „postýlek“, jakýchsi kovových klecí, kde je teplota kolem patnácti stupňů. Kvasinky mění v této fázi cukr v alkohol a přidávají to nejdůležitější: oxid uhličitý, naše oblíbené bublinky. Díky velice živému procesu, který se uvnitř odehrává, musí zátka udržet tlak o síle sedmi atmosfér – tedy až třikrát více, než je tlak v pneumatikách.

3. Stav kvasinek v lahvích je pod neustálým dohledem. Ve chvíli, kdy je lahev prokvašená, putuje do sklepa, kde je ještě o pět stupňů méně. Kvasinky splnily svůj účel, mění se v kvasniční kal a objevují se buketní látky zodpovědné za aroma sektu. I díky nim je Bohemia Sekt česká jednička mezi jakostními šumivými víny.

4. Sekty pak „leží na kalech“ a zrají. Délka zrání závisí na tom, jaký typ šumivého vína chceme vytvořit. Některé zrají i více než tři roky. Nakonec je nutné kvasniční kal z láhve odstranit. Tomu dopomáhá proces, kterému se říká remuáž (remuage). Jedná se o techniku, při níž se lahev přes dvaašedesát přesných kroků přesune ve speciálních setřásacích stojanech zvaných pupitry z horizontální polohy hrdlem šikmo k zemi. Těmito kroky ji dokáže provést lidská ruka během dvou týdnů.

5. Přichází zábavná část, označená dalším neobvyklým slovem. Degorsáž, neboli odkalení, je proces, při němž se láhev otevře, nashromážděný kal pod tlakem vyletí z lahve a láhev se uzavře korkovou zátkou. Šikovný degoržér byl v minulosti nezbytný pro chod podniku, ale dnes už jeho práci převzala moderní odkalovací linka. Současný „degoržér“ tak vlastně už jen ukládá lahve s nashromážděným kvasničným kalem v hrdle láhve do roztoku, jehož teplota je pevně stanovena na třicet stupňů pod nulou a dojde tak k rychlému zmrazení kalů a vytvoření jakési pomyslné „ledové zátky“, která je tlakem v láhvi následně po otevření „vystřelena“ ven.

6. Sekt na sebe bere svou konečnou podobu. Přidává se do něj už jen expediční likér, který určuje požadovanou kondici sektu (brut, sec, demi sec, nebo doux). Tvoří jej víno, cukr a vinný destilát. Lahev se poté uzavře příznačnou korkovou zátkou a nakonec korunuje drátěným košíčkem, agrafou.

7. A pak už se sekt zahalí do stylového hávu – kontroluje se proti světlu, přidává se etiketa a lahve plné perlivého luxusu mohou putovat do obchodů, do vašich domovů, do skleniček k přípitkům, do koktejlů, do kyblíků s ledem, k napěněné vaně…

Louis Girardot brut
Louis Girardot patří mezi ty nejušlechtilejší sekty. Má světle zelenozlatou čirou barvu, lehkou a jemnou vůni a jeho chuť je harmonická, s náznakem zralých jader vlašských ořechů. Je vyráběn tradičním kvašením a zráním vín v lahvích, a to celkem tří odrůd pocházejících ze slunné Pálavy – Chardonnay, Rulandského bílého a Ryzlinku rýnského. Kvašení trvá až 36 měsíců, aby sekt získal dlouhotrvající perlení a vyzrálý, harmonický charakter, jenž jej pozvedá do kategorie excelentních šumivých vín.
Jméno Louis Girardot připomíná francouzského odborníka na výrobu sektů. Ten na samém počátku jejich produkce ve Starém Plzenci zasvěcoval místní sklepmistry do tajů tohoto umění.
Orientační cena: 499 Kč

Tento článek je reklamním sdělením

Více z Zajímavosti

Nejnebezpečnější města světa podle kontinentů: Tady je dovolená za trest!

Zajímavosti25.2.2021

John Harvey Kellogg: Otec kukuřičných lupínků

Zajímavosti22.2.2021

Čas na kafíčko: Víčko na kelímek vzniká 40 let!

Zajímavosti18.2.2021

Neznámé výhledy na Prahu: 4 originální vyhlídková místa (kterým covid nevadí)

Zajímavosti17.2.2021

Pod pokličkou inovačního centra: jak se vymýšlí úplně nové šampony a testují nové plenky

Lifestyle16.2.2021

Bert Stern: Marilyn Monroe naposledy

Zajímavosti15.2.2021

Poslední selfie: Pozor, vyletí kulka!

Zajímavosti11.2.2021

Ledoví Vikingové, drsný boj o přežití

Zajímavosti8.2.2021

Gian Lorenzo Bernini: Extáze svaté Terezy

Zajímavosti8.2.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

4x sebeobrana proti záchvatu paniky
panidomu.cz

4x sebeobrana proti...

Je to jeden z nejnepříjemnějších stavů, které...
Vodní zámek Červená Lhota: Jaké záhady jsou s ním spjaty?
epochanacestach.cz

Vodní zámek Červená Lhota:...

Vodní zámek Červená...
Strašidelný hotel v Anglii čeká demolice. Co se stane s jeho paranormálními obyvateli?
enigmaplus.cz

Strašidelný hotel v Anglii...

Anglické město Dudley bylo v minulosti...
Ptačí park ve východních Čechách
epochanacestach.cz

Ptačí park ve východních...

Josefovské louky, ptačí...
Britská varianta COVID-19 se rychle šíří
21stoleti.cz

Britská varianta COVID-19 se...

Britská varianta COVID-19 se šíří i přes...
FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách
epochaplus.cz

FUTTEC i pro využití v...

Nepříznivé klimatické podmínky, které v...
Pražští řezníci vytáhli na Jindřicha Korutanského sekery
epochaplus.cz

Pražští řezníci vytáhli na...

28. listopadu 1310 dorazí Jan Lucemburský k branám...
Po čem sáhnout, když při pečení chybí…
panidomu.cz

Po čem sáhnout, když při...

Komu by se to někdy nestalo: Pečete koláč,...
Zůstaly mi jizvy na těle i na duši
nasehvezdy.cz

Zůstaly mi jizvy na těle i...

Bylo mi jednačtyřicet, když jsem se...
Otestován na Covid snadno a rychle! Testy společnosti Humasis byly povoleny Ministerstvem zdravotnictví ČR
21stoleti.cz

Otestován na Covid snadno a...

Dne 24.2.2021 Ministerstvo zdravotnictví ČR...
Aby se vám lépe a lehčeji dýchalo
nasehvezdy.cz

Aby se vám lépe a lehčeji...

Více než pětina obyvatel Česka trpí potížemi s dýcháním....
Ukaž mi, čím jíš…
panidomu.cz

Ukaž mi, čím jíš…

Proč bývají některé příbory víc poškrábané než...