Planeta Země

Jsou superpotraviny opravdu tak zázračné? Jaký vliv mají na naše zdraví?

Jsou superpotraviny opravdu tak zázračné? Jaký vliv mají na naše zdraví?

Určitě jste se již s pojmem superpotravina setkali. Co vlastně přesně znamená? Především v sobě mají superpotraviny vyšší obsah zdraví prospěšných látek.

V dnešní době patří zdravý životní styl mezi fenomény. Vyvážená strava, přiměřený pohyb, dostatek spánku a málo stresu. To vše ovlivňuje naše zdraví. Proto se stále častěji hledají nové potraviny, které tento způsob života ještě více podporují. A výživoví poradci jim dávají zelenou. Tyto potraviny v sobě totiž mají mnohem více vitaminů, minerální látek nebo antioxidantů, které pomáhají zvyšovat odolnost organismu.

Jsou zázračné?

Někteří kritici ale argumentují tím, že neexistují prokazatelné důkazy o tom, že by měly nějaké „superschopnosti“. A ani v případě superpotravin neplatí, že velké množství rovná se větší efekt. Navíc se řada z nich dováží z ciziny, což sebou nese i určitou ekologickou zátěž, a zároveň za ně zaplatíme peníze navíc.

Chlorella

Tato sladkovodní řasa existuje na světě již několik miliard let. Její složení je tak komplexní, že dokáže poskytnout širokou škálu výživných látek, které jsou pro naše tělo nezbytné. Chlorella je bohatým přírodním zdrojem vitaminů A, B1, B6, C a E. Obsahuje také hořčík, který pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, zdravé srdce, mírní podrážděnost a nervozitu a je důležitý také pro správnou činnost svalů a nervů.

Chlorella se cení pro svoji schopnost detoxikovat a upravovat trávení, jelikož na sebe dokáže navázat toxiny a odvádět je z těla pryč. Podporuje také správnou mikroflóru ve střevech a pomocí rozpustné vlákniny čistí střevní stěny.

Potřebný chlorofyl

Dále obsahuje vysoký podíl bílkovin nebo betakarotenu. Už dle svého názvu se v řase vyskytuje velké množství chlorofylu, díky němuž se urychluje hojení ran a brání vzniku infekčního prostředí. Příznivě působí i na jaterní tkáň, kterou regeneruje. Zajímavá je i v Chlorelle obsažená aminokyselina tryptofan, ze které se tvoří serotonin. Večer ho tělo přeměňuje na melatonin, a proto se nám lépe usíná.

Spirulina

Tuto modrozelenou sinici si často pleteme s řasou Chlorella, jedná se ale o odlišné rostliny. Také tento organismus existuje na Zemí asi 3,5 miliardy let. Hojně ji využívali Aztékové, Mayové, ale i Afričané a Asiaté. V současnosti začíná být na vzestupu hlavně kvůli obrovskému množství bílkovin, které obsahuje. Je také skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínů B nebo esenciálních aminokyselin. Pro vysoký obsah železa se doporučuje i pro vegetariány.

Zelený ječmen

Důkazy o konzumaci výhonků zeleného ječmene lze najít už v době před 7000 lety, jako nejdříve pěstovanou sladkou trávu na světě. Nejčastěji se konzumuje jako nápoj a jeho účinky jsou vskutku zázračné. Jedná se bohatý zdroj vitaminů (A, B1, B2, B3, B6, C, E, K) a minerálů, mezi nimiž lze vyjmenovat zinek, železo, vápník, ale také hořčík, fosfor a draslík. Ukrývá v sobě také antioxidanty a esenciální aminokyseliny a dodává tělu cennou vlákninu.

Patří mezi detoxikační potraviny, posiluje naši imunitu a bojuje i s infekcemi.

Nejen detoxikace organismu

Vzhledem k obsahu chlorofylu, vitamínu B, železa a fykocyaninu podporuje růst kostní dřeně a tvorbu bílých i červených krvinek. Šťáva z ječmene obsahuje 4x více vápníku, než se nachází v mléce, 22x více železa než ve špenátu a tolik bílkovin, jako ve kvalitním steaku. Ječmen navíc organismu navrací zásadité prostředí a odstraňuje překyselení, které je všeobecně považováno za hlavní příčinu vzniku civilizačních chorob a oslabeného imunitního systému.

Goji

Goji neboli kustovnice pochází z Číny, kde je již mnoho let využívána pro své léčebné účinky. Má světle červenou barvu a špičatý tvar, přičemž velikostí se podobá větším rozinkám. Chutí připomíná něco mezi brusinkou, višní a šípkem. Tyto plody velmi cenným zdrojem živin, obsahují velké množství aminokyselin, desítky minerálů a vitaminů. Díky těmto látkám má významné antioxidační účinky.

Přínos plodů goji je hlavně ve velkém množství vitaminu C a vlákniny.

Obnovování buněk

Mají nízký obsah kalorií a jsou přírodním zdrojem železa a vitaminu A. Červenou barvu získala díky obsahu betakarotenu. Tato potravina má příznivý vliv na játra a snižuje hladinu cukru v krvi. Bylo dokonce prokázáno, že plodina zvyšuje sexuální apetit. Používá se i v přírodní kosmetice.

Brusinky

Zdravotní prospěšnost brusinek je všeobecně známá a znali ji již Indiáni, kteří je používali jako prostředek při léčbě horečky, zažívacích problémů nebo otoků. Plody brusnice se cení zejména pro vysoký obsah vitaminů C, K a E. Dále obsahuje i mnoho minerálů, jako je mangan, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Mají také silný antioxidační účinek.

Užívání brusinek je známé hlavně při léčbě a prevenci infekcí močových cest.

Lék na močové cesty

Látky obsažené v brusinkách totiž ztěžují bakteriím usazovat se na povrchu sliznic, a tím zabrání dalšímu rozšíření infekce. Velmi příznivě působí i na naše zuby, jelikož snižují vznik zubního kazu, zánětu dásní a paradentózy. Slouží také jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému a snižují krevní tlak.

Lněné semínko

Příznivé účinky lněného semínka znali už staří Babyloňané a Egypťané, kteří ho přidávali do potravy i do léků. Léčivým účinkům natolik věřili, že mu dali dokonce královskou pečeť a přijali zákony prosazující pravidelnou konzumaci lněného semínka. Málo se ví, že obsahuje více omega-3 mastných kyselin než losos. Významně se podílí na snížení hladiny škodlivého cholesterolu v těle, chrání cévy a udržuje zdravý trávicí trakt.

Lněné semínko pomáhá především ženám.

Hormony v semínku

Hlavním důvodem, proč lidé konzumují semínka, jsou nenasycené mastné kyseliny a fytoestrogeny zvané lignany, které se velmi podobají lidským hormonům a pomáhají hlavně ženám s hormonální rovnováhou, především při menstruaci nebo menopauze. Lněná semínka se doporučuje užívat i před porodem, jelikož uvolňují porodní cesty a pomáhají nastartovat správnou tvorbu mateřského mléka. Dovedou potlačovat únavu, pomáhají při stresu, a dokonce snižují i cholesterol a tím riziko mozkové příhody.

Chia semínka

Už staří Aztékové a Mayové s oblibou využívali příznivých účinků chia semínek, která jim poskytovala dlouhodobou energii. Semínka dokonce Mayové pojmenovali výrazem pro sílu. Jsou ceněna hlavně pro vysoký obsah antioxidantů, které bojují proti účinkům volných radikálů. Nutričně obsahují významné množství manganu, hořčíku, fosforu, selenu a železa.

Nabobtnají a zasytí

Jelikož obsahují velké množství vlákniny, užívají je lidé, kteří mají problémy s váhou. Musí s tím ale zároveň dodržovat pitný režim, aby semínka nabobtnala. Potom spolehlivě zaženou hlad. Obsahují také velkou porci bílkovin a esenciálních aminokyselin, ze kterých tělo čerpá energii. Semínka stabilizují hladinu krevního cukru a ovlivňují činnost střev. Díky vysokému obsahu zdravých tuků omega-3 mastných kyselin mají vliv na srdce, cévy a nervy a zlepšují činnost mozkových funkcí. Jako prevence tak mohou sloužit proti Alzheimerově chorobě, lupénce, osteoporóze a rakovině.

Zakysané mléčné výrobky

Zakysané výrovky tvoří velmi širokou škálu produktů, jako jsou kefíry, kysané podmáslí, jogurty apod. Jsou velmi důležité hlavně pro správné složení střevní mikroflóry, což má značný vliv na naše zdraví. Významná je ochrana střevní sliznice před tvorbou a vstřebáváním toxických látek. Pomáhá také posílit imunitní systém a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Významná probiotika

Zakysané výrobky prospívají našemu tělu i díky velkému množství minerálů jako je vápník, fosfor a vitaminů A, D a B. Samostatnou kapitolu tvoří kysané mléčné výrobky s bifidokulturou, do které se přidávají probiotické bakterie. Velkou výhodou je také relativně nízká energetická hodnota a vysoký obsah plnohodnotných bílkovin.

Výrobky z ovsa (ovesné vločky)

Zájem o ovesné produkty v současné době stále stoupá. Průkopníky v jeho pěstování byli nejspíš staří Slované. Rychle si ho ale oblíbily i germánské kmeny, pro které se stal dokonce hlavním zdrojem obživy a nazývali jej plodinou bohů. Vyráběli si již v té době ovesnou kaši, která jim dodávala fyzickou sílu a pevné nervy.

Není lepek jako lepek

Oves se má svůj význam i kvůli obsahu betaglukanů, což je látka na bázi vlákniny, která snižuje hladinu krevního cholesterol, a příznivě ovlivňují hladinu glukózy v krvi. To ocení hlavní diabetici. Kromě toho obsahují i hořčík, zinek nebo vitamin B. Energie obsažená v ovsu se také pomaleji vstřebává a prodlužuje pocit nasycenosti. Stejně jako jiné obiloviny obsahuje lepek, ale v jiné formě, takže ho mohou využívat i lidé na něj alergičtí.

Červená řepa

Červená řepa patří mezi jednu z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny. Pochází z oblasti Středozemního moře a velmi často ji konzumovali ve starověké Babylonii. Za jejím rozšířením po Evropě stojí hlavně Římané. V polovině minulého tisíciletí se začala pěstovat prakticky na celém území Evropy kromě severských zemí. Obsahuje vitaminy B a C, karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, kyselinou listovou nebo oxid křemičitý.

Řepa zlepšuje také činnost srdce, snižuje krevní tlak a funguje také jako pomocník správného zažívání a vylučování.

Řepa na všechno

Podle některých se má řepa konzumovat kvůli prevenci rakoviny. Zároveň slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a následné rekonvalescenci po vyléčení. To vše kvůli její schopnosti neutralizovat škodlivé látky v těle a podporovat jejich následné vylučování z těla, a to především z mozku a střev.

Zelený čaj matcha

Všeobecně se zelené čaje považují za zdravé a detoxikační. Matcha je nejstarší japonský čaj, který se používá i při buddhistických ceremoniálech. Tento speciální práškový zelený čaj má ale ještě další účinky. Obsahuje aminokyselinu s názvem L-Theanin, které je v matcha čaji nejvíc ze všech potravin, konkrétně 100x víc než v ostatních zelených čajích. Spolu s obsahem teofylinu stimuluje náš organismus, zvyšuje bdělost a zlepšuje koncentraci.

Společník při hubnutí

Ovlivňuje i na naši mozkovou činnost, jelikož zlepšuje paměť a navozuje soustředění. Obsahuje také další množství živin jako draslík, vitaminy A a C, železo, bílkoviny a vápník. L-Theanin podporuje produkci hormonů dopaminu a serotoninu, které zlepšují náladu.

Více z Planeta Země

Nejkrásnější zoologické zahrady světa, které rozhodně stojí za návštěvu

Planeta Země2.4.2020

Banální rýma? Nepodceňujte ji, může vyústit až ve ztrátu čichu!

Planeta Země30.3.2020

Jsou superpotraviny opravdu tak zázračné? Jaký vliv mají na naše zdraví?

Planeta Země26.3.2020

Nevyzpytatelné počasí ukazuje jevy, které jsme dosud neznali!

Planeta Země23.3.2020

Gulagy – zmrzlé peklo na zemi aneb jak se žilo v ruských „koncentračních táborech“?

Planeta Země23.3.2020

Proč nehubnete, i když se zdravě stravujete a dostatečně sportujete?

Planeta Země19.3.2020

Nejhorší rok v dějinách lidstva! Tipnete si, který to byl?

Planeta Země16.3.2020

Letiště, která budí hrůzu!

Planeta Země12.3.2020

Geniální omyly! To je 8 náhodných vynálezů!

Planeta Země9.3.2020
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat