Zajímavosti

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Různé druhy hořčice se vyrábějí ze semen rostlin stejnojmenného rodu. Aby se uvolnila a rozvinula jejich chuť, musí být rozdrcená nebo namletá. Pak se smíchají s tekutinou, tedy třeba vodou, octem nebo vínem, a kořením, aby se vytvořila roztíratelná pasta. A pak už ji jen naložit na talíř nebo do misky!

O této rostlině se můžeme dočíst už v dávných indických spisech okolo roku 3000 před naším letopočtem. Předpokládá se, že je to jedna z prvních domestikovaných plodin a nejdříve se užívá také jako léčebný prostředek, například na křeče, bolesti svalů, revmatismus anebo při uštknutí hadem.

Kromě Indie najde ve starověku uplatnění i v Egyptě nebo Číně. Rovněž v antickém Římě si hořčice získá své příznivce, kteří pomletá semínka míchají s hroznovým moštem a ve finále se jejich produkt zřejmě příliš neliší od pikantní hořčice, kterou známe dnes.

Římané jsou pravděpodobně první, kdo experimentuje s přípravou hořčičné pasty pro gastronomické účely. Recept na hořčici se objevuje v římské kuchařce z přelomu 4. a 5. století.

Ten nabádá k tomu, aby se k rozemletým semenům přidal pepř, kmín, libeček, koriandr i dalších bylinky a také med, ocet a olej…Původně je tato pasta myšlena jako glazura pro pečeného kance.

Jde to pěkně za sebou: nejprve hořčičné květy, pak semena a nakonec samotná hořčice.

Lahůdka pro aristokraty

Z Říma se návod na výrobu hořčičné pasty dostane do Evropy a v 10. století mniši z benediktinského opatství Saint-Germain-des-Prés v Paříži začínají s vlastní produkcí.

Město Dijon se krátce nato stane uznávaným centrem výroby této speciality a její popularita je doložena písemnými zprávami o hostech, kteří v roce 1336 spořádají 320 litrů hořčičného krému během jediné slavnostní hostiny zdejšího vévody.

Rané použití hořčice jako koření je doloženo i v Anglii, a sice v roce 1390 v knize The Forme of Cury, kterou napsali mistři kuchaři krále Richarda II. (1367–1400). Vodou navlhčená směs z rozdrcených semen, smíchaných s moukou a skořicí, se zformuje do malých kuliček a ty se po vysušení opět smíchají s octem nebo vínem, aby se vytvořila hořčičná pasta.

Použití hořčice jako dochucovadla pro hot dogy má premiéru v USA na světové výstavě v Saint Louis v roce 1904, kdy je žlutá hořčičná pasta představena Američanům svým francouzským výrobcem.

Američané si poprvé pochutnají na hot dogu s hořčicí teprve na začátku 20. století.

Dobrá česká plnotučná

Nejznámějšími a nejpoužívanějšími hořčicemi u nás jsou plnotučná, kremžská a dijonská. Plnotučná obsazuje v oblíbenosti první příčku, její hladká konzistence a příjemně pálivá chuť ji k tomu předurčuje.

Ostatně, je také českým originálem! Kremžská hořčice je původem z rakouského města Kremže (Krems an der Donau), kde vznikla zhruba před 500 lety. Specifický vzhled i chuť jí dodávají nahrubo mletá semena hořčice černé.

Silná hořčice s názvem dijonská pochází z francouzského Dijonu a na rozdíl od plnotučné a kremžské se nevyrábí ze semen hořčice seté, ale ze semen příbuzné rostliny brukve sítinové. I když si dnes rádi doplníme jídlo touto pikantní pochoutkou, v širším měřítku se hořčice v českých zemích začala používat až od konce 19. století.

Kremžská hořčice je původem z Rakouska, českým originálem je naopak ta plnotučná.

Více z Zajímavosti

Jak se váží mrak?

Zajímavosti25.9.2023

Jeseter: Podivná ryba, kterou milují boháči!

Zajímavosti21.9.2023

Nebezpečná macecha: Odkud se vzala zlá nevlastní matka?

Zajímavosti18.9.2023

Lék i pochoutka: Co nevíte o hořčici?

Zajímavosti14.9.2023

Datle: Pořádně lepkavá historie

Zajímavosti11.9.2023

Kam na zimní dovolenou? Zkuste Antarktidu!

Zajímavosti7.9.2023

Des: V hlavě sériového vraha

Zajímavosti7.9.2023

Muž, u kterého začala i skončila válka Severu proti Jihu

Zajímavosti4.9.2023

Tak a je konec: Od kdy se loučíme se svobodou?

Zajímavosti31.8.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

V Zambii byla objevena 476 tisíc let stará dřevěná konstrukce. Kdo je jejím autorem?
21stoleti.cz

V Zambii byla objevena 476 tisíc...

Již v roce 2019 objevil tým archeologů z Velké...
Strašidelné jevy na zámku Lemberk: Neobjasnil je ani tým záhadologů!
enigmaplus.cz

Strašidelné jevy na zámku...

Barokní zámek Lemberk, který najdeme nedaleko...
Podvedla muže se starším režisérem?
nasehvezdy.cz

Podvedla muže se starším...

Jeji manželství vypadá na...
VSTUPNÍ DVEŘE: ELEGANCE, FUNKCE A BEZPEČÍ
rezidenceonline.cz

VSTUPNÍ DVEŘE: ELEGANCE,...

Parametrů, jimiž musejí disponovat hlavní dveře domu či bytu,...
Domácí pasta na terase
iluxus.cz

Domácí pasta na terase

Terasa U Prince disponuje jedním z 15....
Počátky líčení: Líbit se chtěly už starověké Egypťanky, zlatou éru přinesla renesance
epochaplus.cz

Počátky líčení: Líbit se chtěly...

Zelenočerně nalíčené oči dominují tvářím Egypťanek. Na plochu celého...
Víte, jak jste staří?
panidomu.cz

Víte, jak jste staří?

Možná nevěřícně kroutíte hlavou. Každý přece ví, jak...
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz

Domácí citronový cheesecake

Dezert můžete při servírování ozdobit plátky...
Mravenci: Skrytí vládci světa
epochaplus.cz

Mravenci: Skrytí vládci světa

Na světě žije odhadem 14 000 druhů mravenců, přičemž...
Dlouho jsem svým rodičům lhala do očí
skutecnepribehy.cz

Dlouho jsem svým rodičům...

Věděla jsem, jak moc nás maminka...
Grafitový důl Český Krumlov: Za doprovodu skutečných horníků
epochanacestach.cz

Grafitový důl Český Krumlov: Za...

O grafitu víme, že se používá k výrobě tužek, ale...
Proč pořád tají nový vztah?
nasehvezdy.cz

Proč pořád tají nový vztah?

Josef Holomáč (62), který...