Planeta Země

Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa

Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa

U které vyhledávané pochoutky hrozí, že se otrávíte a zemřete v krutých bolestech? Je opravdu možné uvařit polévku z vlaštovčích hnízd? Za která jídla jsou lidé ochotni platit neuvěřitelné částky?

Bílý kaviár

cena: 1 700 000 korun za 1 kilogram

Nejdražší potravinou světa je bílý kaviár z jeseterů-albínů. Kilogram těchto jiker stojí na světovém trhu až 1 700 000 Kč. Dražší potravina na světě neexistuje. Albínští jeseteři jsou přitom extrémně vzácní. Chybí jim gen potřebný k produkci melaninu, to je příčina jejich bílého zbarvení. Chovat je ve velkém je v podstatě nemožné – je to otázka náhody.

Z jednoho jesetera-albína lze získat zhruba 300 gramů kaviáru.

Podle barvy se rozlišuje nejtmavší kaviár, pak medium a nejsvětlejší kaviár, kterému se říká královský.

Diamant z Kaspického moře

Další mimořádně luxusní a drahý kaviár pochází z jesetera Belugy, ten opravdu nejlepší je produkován značkou Almas (v překladu diamant). Za jeden kilogram zaplatíte až 625 000 korun. Pochází z Íránu a je balen do plechovek z 24 karátového zlata. Jeseter Beluga žije v Kaspickém moři, které je hlavním zdrojem všeho druhu kaviáru.

Právě odtud se získává 90 % celosvětové produkce celkového množství kaviáru.

Nejkvalitnější je světlý kaviár, který je zralý a má také tu správnou chuť.

Šafrán

cena: 350 000 korun za 1 kilogram

V současnosti je to nejdražší koření na světě. Na podzim kvete fialovým květem, v každém květu jsou tři nitkovité, 2–3 cm dlouhé purpurově hnědé čnělky (někdy nesprávně nazývané blizny). Právě ty se sklízejí, a to ručně, odštípnutím. Neexistuje žádný stroj, který by jakkoli ulehčil sběr čnělek.

Tento fakt, společně s extrémně malým množstvím takto získaného koření (přes 100 000 čnělek váží zhruba 1 kilogram), je důvodem vysoké ceny šafránu.

Nejdůležitější oblasti pěstování šafránu leží na severovýchodě Iránu v provincii Chorásán.

Půl kilogramu denně

Samotná sklizeň šafránu je jako závod se sluncem – květy šafránu musejí být sklizeny před východem slunce, jinak šafrán ztrácí svoji cenu. Jeden sběrač tak nezvládne sklidit za den více než 500 gramů. Večer práce pokračuje – z tisíců květů se musí vytrhávat jemná vlákna. Produkce 400 gramů šafránů si vyžádá 40 hodin práce.

Kvalitní šafrán pak stojí přes 350 korun za jediný gram.

Bílé lanýže

cena: 130 000 korun za 1 kilogram

Jde o velmi vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor a ani její vůně není pro mnohé lidi právě příjemná, přesto je chuťově velmi zajímavá, gurmány nesmírně vyhledávaná a poměrně drahá. Roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičená prasata nebo také psi.

Na trhu mají zvláště bílé lanýže velkou cenu, aktuálně se pohybuje kolem 130 000 korun za kilogram.

Běžnější černé lanýže pak stojí třeba jen desetinu této částky.

Dříve se lanýže pekly nebo vařily v červeném víně nebo přidávaly do polévek. Dnes se konzumují čerstvé tak, že se v plátcích strouhají přímo na servírované pokrmy, případně se přidávají do sýrů, paštik či olejů.

Poklad na úpatí Alp

Lanýže se dělí na tři základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Pokusy pěstovat je uměle se sice objevily, ale nejsou příliš úspěšné. Zatímco černé lanýže se vyskytují ve více zemích (Francii, Španělsku, Itálii či na Istrii), nejvzácnější bílé lanýže rostou především v severní Itálii.

Nejvíce ceněné a nejchutnější jsou v oblasti Piemontu, která se rozkládá na úpatí Alp a je zároveň vyhlášenou vinařskou oblastí.

Právě zdejší půda jim vyhovuje, a proto patří bílé lanýže neodmyslitelně právě k Itálii.

Hovězí z Kóbe

cena: 46 000 korun za 1 kilogram

Maso plemene Wagyu původem z japonského Kóbe je známé nejvýraznějším mramorováním, plnou chutí a patří k nejdražšímu hovězím masu na světě. Geografická izolace a specifické podmínky odchovu vyústily v to, že maso tohoto plemene je celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou.

Při odchovu se používají různé chovatelské a krmné techniky, například napájení pivem či saké pro zlepšení zažívání a vyvolání hladu, nebo masírování zvířat jako prevence ochabnutí svalů.

Výběr trval staletí

Japonci považují Wagyu za jeden ze svých národních pokladů a jeho export mimo území Japonska byl staletí zakázán. Živá zvířata bylo v historii povoleno vyvézt pouze dvakrát. Wagyu se obvykle poráží ve věku 30–35 měsíců. Skot Wagyu je krmen speciální krmnou dávkou s vysokým obsahem energie. Výsledkem je výborná kvalita svaloviny s vysokým podílem tukového mramorování.

Rovnoměrně rozptýlené mramorování po celém svalu je výsledkem staleté selekce nejlepších jedinců.

Čím více tukových vlásečnic a samotného tuku maso obsahuje, tím vyšší je jeho kvalita.

Vlaštovčí hnízda

cena: 32 000 korun za 1 kilogram

I když se z nich vyrábí polévka zvaná z „vlaštovčích hnízd“, ve skutečnosti jde o hnízdo jednoho z druhů rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Tento tropický pták je velký asi 12 cm a žije v jihovýchodní Asii. Salangana je příbuzná našemu rorýsovi a svá hnízda si staví ze slin. Žádné peří, žádné lístky a klacíky.

Jen proteiny, sacharidy a trocha vlákniny.

A právě ptačí sliny dělají z polévky z vlaštovčích hnízd jedno z nejdražších jídel na světě.

Zvyšuje sexuální výkonnost?

Čínská medicína těmto hnízdům přisuzuje četné blahodárné účinky, ale vědecké studie ukazují, že vlaštovčí sliny jsou především bohaté na proteiny. Tvrzení o vyhlazení pleti a zvýšení sexuální výkonnosti po její konzumaci zatím potvrzena nebyla. Salangany si staví hnízda v puklinách vápencových útesů či jeskyních, kde je po celá staletí vybírají sběrači, aby je prodali čínským obchodníkům.

Když vlaštovčí hnízda doputují do cíle, do luxusních restaurací v Pekingu nebo Šanghaji, rozpouštějí se do podoby jakéhosi bělavého želé, které slouží jako základ pro dezerty, polévky nebo nápoje.

Fugu

cena: 12 000 korun za 1 kilogram

Fugu je japonským označením pro maso z ryby čtverzubce. Kromě toho, že jde o jeden z nejdražších pokrmů na světě, je také jedním z nejnebezpečnějších. Ryba je totiž prudce jedovatá a pokud se jídlo nepřipraví správně, následky mohou být tragické. Připravovat tuto rybu mohou pouze licencovaní kuchaři, takže pokrmy podávané v restauracích jsou bezpečné.

Každoročně nicméně zahyne několik lidí na otravu z neodborně připravené ryby nebo podcenění množství jedu ve vysoce jedovatých orgánech.

Fugu je jediným pokrmem, který nikdy nesmí pozřít japonský císař.

Udušení při plném vědomí

Tetrodotoxin, který obsahují játra, pohlavní orgány, kůže a také jikry čtverzubců, bývá až 1200x jedovatější než chemická látka dobře známá čtenářům detektivek – kyanid draselný neboli cyankáli. Uvádí se, že jedna ryba obsahuje množství jedu, které by stačilo usmrtit 30 dospělých. Jen v letech 1927-1949 zemřelo v Japonsku po snědení špatně připraveného fugu podle oficiálních údajů 2688 lidí.

Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva. Oběť otravy se udusí při plném vědomí. Protijed doposud není znám.

Jde nicméně o nesmírně vyhledávanou pochoutku.

Foie gras

cena: až 7500 korun za 1 kilogram

Foie gras jsou játra hus nebo kachen, které jsou vykrmovány poněkud morbidním způsobem. Ptákům se několikrát denně zavede do volete nebo rovnou až do žaludku sonda, jíž se do nich vpraví krmná směs, která obsahuje především kukuřici. Je jí mnohem víc, než je takový pták schopný za den sežrat, proto ta násilná forma. Játra pak zpracovávají energeticky bohatou krev a musí podstatně více pracovat.

To vede ke zvětšení jejich objemu.

Foie gras mají velmi delikátní jemnou chuť a skvěle ladí se sladkokyselými surovinami. Často se upravují tak, že chutnají vlastně jako dezert.

Pohřbeni zaživa

Jaterní tkáň pod tíhou překrmování degeneruje a nahrazuje ji tuk. Textura jater je potom velmi podobná máslu a játra mají výjimečně delikátní chuť. Normální zdravá játra obsahují pouze 5 % tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 %. Aby bylo takové krmení ještě účinnější, bývají ptáci výrazně omezeni v pohybu. V lepším případě mají tak málo prostoru, že se v něm prostě nemůžou pohnout.

V horším případě jsou zakopáni po krk do země. Po totálním přecpání následuje vyhladovění, aby se játra zbavila žluči.

Když jde husa na porážku, můžou játra vážit až 1 kilogram.

Více z Planeta Země

V ulicích měst můžete čím dál častěji potkat třeba divočáky

Planeta Země10.11.2023

Hora, jež věčně hoří, není mýtus

Planeta Země25.8.2023

Nezkrocená velká jezera, největší sladkovodní soustavy na světě přímo fascinují

Planeta Země4.7.2023

Péče o štěně – jak uvést nového psa do domácnosti?

Planeta Země22.3.2023

Ohrožené ekosystémy jsou všude po celém světě

Planeta Země16.3.2023

Za divočinou nemusíte cestovat daleko

Planeta Země4.2.2023

Znáte historii těžby uhlí v okolí Ostravy a Karviné?

Planeta Země26.1.2023

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Planeta Země4.1.2023

Bývalý zápasník MMA se vydá za ztraceným španělským zlatem

Planeta Země2.1.2023
Planeta Země
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Domácí spotřebiče dokážou překvapit
rezidenceonline.cz

Domácí spotřebiče dokážou...

Málokterý segment trhu se vyvíjí tak rychle jako domácí...
Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty
21stoleti.cz

Bioinženýství přeměňuje odpad na...

Stejně jako člověk šlechtil tisíce let odolnější a výnosnější...
Vůdkyně kultu ubije oběti paličkami
epochaplus.cz

Vůdkyně kultu ubije oběti...

V 90. letech minulého století má japonská žena jménem...
Delikatesy země galského kohouta
panidomu.cz

Delikatesy země galského...

Francouzská kuchyně má skvělou pověst. Ale...
Nebojte se kostlivců ve svých skříních
skutecnepribehy.cz

Nebojte se kostlivců ve svých...

Jak asi vypadá naše teta Anna? Znala jsem...
Kristián Hynek otevřel showroom Zahálka pro nejnáročnější cyklisty
iluxus.cz

Kristián Hynek otevřel showroom...

Kristiána Hynka není třeba milovníkům...
Lilkové závitky se sýrem
tisicereceptu.cz

Lilkové závitky se sýrem

Pro milovníky italské kuchyně přinášíme...
Opustí manžela kvůli charismatickému tanečníkovi?
nasehvezdy.cz

Opustí manžela kvůli...

Ačkoli už Ivana...
Manžel ji podvedl s kolegyní?
nasehvezdy.cz

Manžel ji podvedl s kolegyní?

Ačkoli si herečka Adéla...
Pekelné údolí: Skutečně stavěl místní most samotný čert?
enigmaplus.cz

Pekelné údolí: Skutečně stavěl...

Nedaleko majestátní zříceniny hradu Chojnik na...
Nedostavěný chrám v Panenském Týnci
epochanacestach.cz

Nedostavěný chrám...

Chrám na křižovatce pozitivní energie… Stavba...
3 typicky francouzské věcí, které nejsou francouzské
epochaplus.cz

3 typicky francouzské věcí,...

Co může být víc Francouzského než...