Lifestyle

Máte rádi kaviár?

Máte rádi kaviár?

Ten pravý je odjakživa označován jako symbol bohatství a noblesy. K mání jsou i levnější varianty. Kaviár jsou jikry vybraných druhů ryb. Jaký je rozdíl mezi pravým a „nepravým“?

Kvalitní kaviár má velká zrna, která jsou pevná, pružná a bez zápachu (nesmí být cítit rybinou). Čím je starší a méně kvalitní kaviár, tím je kašovitější a slanější.

* Když se mluví o kaviáru, měl by být pouze z jeseterovitých ryb. Ten nejdražší jsou jikry největší sladkovodní ryby vyzy velké. Má jikry asi 3,3–4,5 mm velké, barvy šedo-černé až černé.

* Za nejkvalitnější „nepravý“ kaviár se označuje ten z lososa a dalších lososovitých ryb. Má oranžovo-červenou barvu. Vajíčka lososa gorbuša jsou velká 3–5 mm.

* Může být z jiker candáta, kapra, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb.

* Kaviárova pasta se většinou vyrábí z málo vyvinutých jiker nebo z těch, které během solení praskly či se jinak poškodily.

Je natolik výraznou pochutinou, že úplně stačí dát ho na kousek veky, kterou jen lehce potřete máslem. Nebo místo másla servírujte čerstvý sýr.

Čeho si všímat?

Raději si připlaťte a doneste si domů kvalitní výrobek. Důležité je zpracování. Zajímejte se také:

* Kolik bylo k přípravě použito soli (čím méně, tím je kvalitnější, ale i méně trvanlivý, nejkvalitnější může mít maximálně do 7 % soli).

* Je-li dobarvován a čím (například E151 – lesklá nebo brilantní čerň je označena jako alergen)

* Jaká další aditiva obsahuje (čím delší je doba trvanlivosti, tím jich může být více).

V Rusku jsou oblíbené tzv. bliny, což je obdoba našich palačinek. Připravují se z pohankové mouky a zdobí zakysanou smetanou a kaviárem.

V kuchyni i v kosmetice

Kvalitní kaviár našel svou cestu i do kosmetiky. Jeho místo je ale pevně spjato s kuchyní, přesněji s pohoštěním připravovaným na slavnostní příležitosti a večírky. Vryl se nám do paměti jako neoddělitelný společník pravého šampaňského vína. A jak ho servírovat? Ve vybraných podnicích vám ho přinesou na křišťálové míse. Doma stačí obyčejná miska, ze které se nabírá lžičkou (nikdy ne kovovou).

Před podáváním by měly mít teplotu kolem 1–3 °C.

Nikdy ho tepelně neupravujte, zakalí se, ztvrdne a zhořkne.

Zajímavou variantou je růžový kaviár na bramboráku s čepicí zakysané smetany.

Více z Lifestyle

Vypěstujte si lufu

Lifestyle23.3.2023

Gucci otevírá bránu k cestovatelským pokladům

Lifestyle21.3.2023

Umíte vývar?

Lifestyle16.3.2023

Double Kalimero: Extravagantní a vyzývavá

Lifestyle14.3.2023

Dobrodružný park Šmoulové otevřel

Lifestyle13.3.2023

Pneumokoky útočí zákeřně a nečekaně

Lifestyle9.3.2023

Tokijská rezidence od Aston Martin

Lifestyle7.3.2023

Co jste (možná) o rýži netušili

Lifestyle2.3.2023

Bugatti chladí své šampaňské kosmickou technologií

Lifestyle28.2.2023
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Manžel mi nakonec odpustil!
skutecnepribehy.cz

Manžel mi nakonec odpustil!

Do manželství jsem se hrnula. Stačilo...
Záhady Bass-straitského trojúhelníku. Je děsivější než ten Bermudský?
enigmaplus.cz

Záhady Bass-straitského...

Pokud je řeč o tajuplných lokalitách, ve kterých často mizí...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Nanotechnologie znali už staří Římané
21stoleti.cz

Nanotechnologie znali už staří...

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
10 věcí, které jste nevěděli o královně Alžbětě II.
epochaplus.cz

10 věcí, které jste nevěděli o...

Vždy v dokonale sladěném pastelovém...
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
epochaplus.cz

Hacienda Nápoles Pabla...

Denně vydělal až 60 milionů amerických dolarů....
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz

Zapečená bageta à la caprese

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte...
Je snad herečka Hana Holišová těhotná s přítelem, který je ženatý?
nasehvezdy.cz

Je snad herečka Hana Holišová...

HANA HOLIŠOVÁ (42) si své soukromí...