Lifestyle

Máte rádi kaviár?

Máte rádi kaviár?

Ten pravý je odjakživa označován jako symbol bohatství a noblesy. K mání jsou i levnější varianty. Kaviár jsou jikry vybraných druhů ryb. Jaký je rozdíl mezi pravým a „nepravým“?

Kvalitní kaviár má velká zrna, která jsou pevná, pružná a bez zápachu (nesmí být cítit rybinou). Čím je starší a méně kvalitní kaviár, tím je kašovitější a slanější.

* Když se mluví o kaviáru, měl by být pouze z jeseterovitých ryb. Ten nejdražší jsou jikry největší sladkovodní ryby vyzy velké. Má jikry asi 3,3–4,5 mm velké, barvy šedo-černé až černé.

* Za nejkvalitnější „nepravý“ kaviár se označuje ten z lososa a dalších lososovitých ryb. Má oranžovo-červenou barvu. Vajíčka lososa gorbuša jsou velká 3–5 mm.

* Může být z jiker candáta, kapra, tuňáka a dalších mořských i sladkovodních ryb.

* Kaviárova pasta se většinou vyrábí z málo vyvinutých jiker nebo z těch, které během solení praskly či se jinak poškodily.

Je natolik výraznou pochutinou, že úplně stačí dát ho na kousek veky, kterou jen lehce potřete máslem. Nebo místo másla servírujte čerstvý sýr.

Čeho si všímat?

Raději si připlaťte a doneste si domů kvalitní výrobek. Důležité je zpracování. Zajímejte se také:

* Kolik bylo k přípravě použito soli (čím méně, tím je kvalitnější, ale i méně trvanlivý, nejkvalitnější může mít maximálně do 7 % soli).

* Je-li dobarvován a čím (například E151 – lesklá nebo brilantní čerň je označena jako alergen)

* Jaká další aditiva obsahuje (čím delší je doba trvanlivosti, tím jich může být více).

V Rusku jsou oblíbené tzv. bliny, což je obdoba našich palačinek. Připravují se z pohankové mouky a zdobí zakysanou smetanou a kaviárem.

V kuchyni i v kosmetice

Kvalitní kaviár našel svou cestu i do kosmetiky. Jeho místo je ale pevně spjato s kuchyní, přesněji s pohoštěním připravovaným na slavnostní příležitosti a večírky. Vryl se nám do paměti jako neoddělitelný společník pravého šampaňského vína. A jak ho servírovat? Ve vybraných podnicích vám ho přinesou na křišťálové míse. Doma stačí obyčejná miska, ze které se nabírá lžičkou (nikdy ne kovovou).

Před podáváním by měly mít teplotu kolem 1–3 °C.

Nikdy ho tepelně neupravujte, zakalí se, ztvrdne a zhořkne.

Zajímavou variantou je růžový kaviár na bramboráku s čepicí zakysané smetany.

Více z Lifestyle

Látkové rolety – nestárnoucí klasika ve stínění

Lifestyle24.9.2021

Šungit, zdravý nerost

Lifestyle23.9.2021

Rolety Den a noc – zábavné a moderní stínění

Lifestyle23.9.2021

Da Vinciho technika malování přežila až do dnešní doby

Lifestyle22.9.2021

Král perel: Mikimoto

Lifestyle21.9.2021

Pečicí papír je prima pomocník

Lifestyle16.9.2021

Jak poznáte, že jste se stali závislými na hazardních hrách?

Lifestyle16.9.2021

Salvatore Ferragamo – Dechberoucí sci-fi

Lifestyle14.9.2021

Kyselý poklad domácnosti

Lifestyle9.9.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Funkce i design v kuchyni
rezidenceonline.cz

Funkce i design v kuchyni

Kuchyňské sestavy jsou v dnešní době variacemi na...
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Strojaři představili už 6. generaci studentské formule
21stoleti.cz

Strojaři představili už 6....

V předvečer dubajského EXPA, kde se závěrem...
U naší branky zvonil muž z jiné doby
skutecnepribehy.cz

U naší branky zvonil muž z...

Mám pro strach uděláno,...
Přijde svatba, nebo rozchod?
nasehvezdy.cz

Přijde svatba, nebo rozchod?

Vztahu herečky EVY...
Václav II. & kutnohorské stříbro: Připravil král mnichy o poklad?
epochaplus.cz

Václav II. & kutnohorské...

Mnich Antonín se právě prochází na kopci nedaleko...
Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Krvavý dárek od duchovního
enigmaplus.cz

Krvavý dárek od duchovního

Přístavní město na pobřeží Tyrhénského moře...
František Kupka začínal u malování pivních tácků
epochaplus.cz

František Kupka začínal u...

Otevře oči, ale myšlenkami je stále pevně upřen na...