Zajímavosti

Michelinský průvodce: Světoznámá „bible“ labužníků

Michelinský průvodce: Světoznámá „bible“ labužníků

Svět doputoval od pneumatik ke hvězdě a dobrému jídlu. Pak se zrodila druhá hvězda a lepší degustační zážitek a na úplném vrcholu stojí pár desítek restaurací po celém světě s třemi hvězdami podle Michelina.

Být součástí gastronomické michelin rodinky, je jako projít se v záři reflektorů po červeném koberci. Závist i konkurence jsou tu nejskloňovanějšími výrazy spolu s kreativitou a pečlivostí. I ten sebemenší detail je střeženým tajemstvím.

Přitom původně jde jen o nevinný nápad na sestavení žebříčku těch nejlepších „kusů žvance.“ Vítejte ve světě, kde čas i prostor ovládají hvězdy.

Dva bratři, jeden nápad

Jak může souviset firma na výrobu pneumatik s jídlem? Úplně jednoduše. Za celou myšlenkou dnes opěvovaného průvodce totiž stojí bratrské duo André (1853–1931) a Édouardo (1859–1940) Michelinovi, kteří roku 1888 zakládají dnes světoznámou společnost Michelin. V jejich době je však masové cestování ještě v plenkách, nemluvě o místech, kde se dá složit hlava nebo nasytit kručící žaludek.

A protože bratři Michelinové milují nejen dlouhé vyjížďky, ale hlavně debužírování v prvotřídních podnicích, rozhodnou se vytvořit příručku, která má všechny ostatní orientovat stejným směrem.

Zlidovělý nápad za hranice

První zastávka? Francie. Když světlo světa spatří první Michelinský průvodce píše se rok 1900. Průvodce dávají zákazníkům zdarma jako dárek i poděkování za zakoupené pneumatiky. A úspěch na sebe nenechá dlouho čekat. Inspiraci lidé okamžitě chytnou „za pačesy“ a malá chuťová brožurka se šíří jako lavina.

Netrvá dlouho, než myšlenku přebírají i další státy jako Rakousko, Španělsko, Nizozemí, Portugalsko nebo Velká Británie a Irsko. Hodnocení stojí na třech hvězdách – přičemž platí staré, dobré pravidlo, čím víc, tím líp.

Zatímco jedna hvězda znamená „velmi dobrá restaurace“, tři hvězdičky už znamenají podnik, k němuž se vyplatí cestovat „i přes půl světa.“ I když jsou nyní hvězdičky tou nejdůležitější a zároveň nejžádanější částí celého Michelinského průvodce, poprvé se objevují až roku 1926. Ve více než 12 světových metropolích proto každoročně kuchaři vaří a manažeři vymýšlí nové pochoutky do úmoru, s cílem zaujmout svými mistrovskými díly do té míry, aby si vysloužili alespoň jednu jedinou a vstoupili do gastronomických dějin.

Tajní gastro agenti

Oceňování ale není vůbec žádná sranda. Michelin si na tuto práci najímá hned několik kritiků, kteří poctivě navštěvují všech 4 000 ohodnocených restaurací, jestli udaný standart nadále přetrvává. Svoji návštěvu nikdy dopředu nehlásí, nikdo neví, v jakém počtu se dostaví. Přepadovky musí vykonávat každých 18 měsíců a podle toho hodnocení upravovat.

Nejčastěji jsou oceňovány podniky sídlící v hlavních či největších městech. Popularita „tří hvězdiček“ každým rokem roste, však jde také o jakýsi kuchařský metál. Jakmile restaurace na svoji zlatou metu dosáhne, většinou se v podniku dveře netrhnout. Někteří majitelé proto později žádají i o vyškrtnutí ze seznamu, protože na nic jiného než vaření a udržování luxusního renomé nemají čas.

Mnoha zákazníkům jde navíc jen o fotku než o jídlo, čímž jen zbytečně zdržují obsluhu od práce.

Stověžaté hvězdné poklady

Pro všechny kuchtíky nastává velké očekávání vždy na začátku roku. V tom letošním se podaří obhájit hvězdu hned dvěma pražským restauracím na Starém Městě – La Degustation Boheme Burgeoise sídlící v ulici Haštalská, a Field, kterou je možné najít v ulici U Milosrdných.

Dříve se z podobné slávy těší i v Alcronu, letos na ně však padne smůla, když o třpytivý zázrak přichází.

Více z Zajímavosti

Ožije blboun nejapný v rukou vědců?

Zajímavosti4.12.2023

Šest prstů? Celkem běžná věc!

Zajímavosti30.11.2023

Zářivě bílá: Jak původně vypadaly egyptské pyramidy?

Zajímavosti27.11.2023

Chaloupko, chaloupko, tak je mi vhod! Vážně je to pohádka?

Zajímavosti23.11.2023

Příběh zubní pasty: Od zvířecích kopyt k zázrakům!

Zajímavosti20.11.2023

Kopřiva: Otravný plevel? Zapomeňte!

Zajímavosti16.11.2023

Objevil Benjamin Franklin elektřinu?

Zajímavosti13.11.2023

Azulejos: Modrobílá krása z Portugalska

Zajímavosti8.11.2023

Norimberk 1561: Válčili nad Evropou mimozemšťané?

Zajímavosti6.11.2023
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sněhové stromečky
tisicereceptu.cz

Sněhové stromečky

Zbyly vám po pečení bílky a nevíte co s...
Pravěké sošky žen: Kypré tvary měly zajistit plodnost
epochaplus.cz

Pravěké sošky žen: Kypré...

Sázka na kypré tvary velice dobře živené ženy....
Suzuki představuje zcela nový Swift
iluxus.cz

Suzuki představuje zcela...

Suzuki představuje zcela nový Swift v jeho již...
Útěchu hledá u exmanžela?
nasehvezdy.cz

Útěchu hledá u exmanžela?

Svatba a rozšiřování rodiny? Nic...
Kamenné koule ze slovenského lomu. Vznikly nadpřirozenou cestou?
enigmaplus.cz

Kamenné koule ze slovenského...

Prakticky každý nadšenec do záhad a tajemných koutů...
Moderní jídelna
rezidenceonline.cz

Moderní jídelna

Nezbytná součást multifinkční obytné zóny by měla...
Syn nám vyčítá, že se scházíme s jeho bývalou
skutecnepribehy.cz

Syn nám vyčítá, že se...

Máme s mužem srdce veliké, vejde se nám do něj...
Solné království v Berchtesgadenu
epochanacestach.cz

Solné království v...

Město v jihovýchodním koutě Horního Bavorska stojí...
Továrna na bílkoviny v buňce šlape jako hodinky
21stoleti.cz

Továrna na bílkoviny v buňce...

Užíváte si poklidný večer při dobrém jídle. Vaše tělo ale...
Čokoláda pro chuť i zdraví
panidomu.cz

Čokoláda pro chuť i zdraví

Tahle nebeská pochoutka obsahuje kakaové boby, které v...
George Washington: Životní družku našel ve vdově se dvěma dětmi
epochaplus.cz

George Washington: Životní...

Štěstěna rozhodně provází mladého amerického...
Drsný podraz od jediného syna?
nasehvezdy.cz

Drsný podraz od jediného syna?

Herečka Jaroslava...