Zajímavosti

Mléko: Blahodárný elixír života nebo smrti?

Mléko: Blahodárný elixír života nebo smrti?

V republice se chová 587 000 kusů krav. Jedna dojnice ve velkokravíně denně nadojí až 40 litrů. Je to taková zátěž na organismus, že vydrží tak dvě tři sezony, pak jde na porážku. Kravské mléko je nejčastější mléčný produkt vůbec, ovšem podle průzkumů ho vůbec nepije asi 28 procent Čechů. V posledních letech jde o silně kontroverzní tekutinu. Proč…?

Člověk je mlékem odkojený. Kdy jeho tajům poprvé propadá, sice není přesně známo, většinou se ale uvádí doba 10 000 let před Kristem. A dodnes jsme jediní savci, kteří mléko jiného druhu pijí!

Cesta kdysi …

V dobách starověkého Egypta je bílá tekutina povýšena na nápoj králů. Z její chuti se smějí těšit právě jen králové, kněží nebo majetní. Římané a Řekové z ní zase tvarují první sýry. Důkazy o dojení skotu nabízí i archeologické nálezy z oblasti dnešního Rumunska a Maďarska staré 7900–7450 let.

Oba národy ale pravděpodobně mléko pouze zpracovávají do podoby jogurtů či másla.

…A cesta dnes

Cisterna s objemem 16 000 litrů mléka přijíždí do mlékárny. V tanku veze syrový produkt přímo od krav o tučnosti asi 3,8 %. První, co s ním udělají, je, že ho odstředí na smetanu (40 % tuku) a odstředěné mléko s podílem asi 0,03 % tuku. Dva základní typy mléka – 3,5procentní plnotučné a 1,5procentní polotučné – jsou výsledkem pouze namíchaného odstředěné mléko s tím syrovým z cisterny.

Množství cholesterolu dosahuje 0–12 mg. Výzkumy ukazují, že mléko nijak zvláště neovlivňuje tělesnou hmotnost. Neznalost nás přivádí i k mýtu, že má mléko příliš kalorií.

Je to omyl, sklenice polotučného mléka odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka.

Čerstvé vs. trvanlivé

Známe dva druhy mléka a podle zákona oba procházejí pasterací. Rozdíl je v teplotě a času: čerstvé mléko vzniká takzvanou šetrnou pasterací, kdy je mléko z cisterny zahřáté na 85 °C po dobu 15 sekund. Vydrží asi tři týdny.

Trvanlivé mléko je naproti tom upravováno vysokoteplotní metodou ošetření (UHT = Ultra-high temperature), kdy je po dobu 2 vteřin vařeno při teplotě 140 °C, tím neotevřené vydrží až půl roku. I proto mnozí zákazníci tvrdí, že trvanlivé mléko neobsahuje téměř žádné vitamíny ani minerály, protože je zničí tepelné ošetření UHT.

Ve skutečnosti se metodou UHT z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek. Lze tedy tvrdit, že se obsah proteinů, vitamínů a minerálů téměř neliší! U trvanlivého pasterizovaného mléka je garantováno, že se v něm nevyskytují nežádoucí choroboplodné zárodky.

Na druhou stranu někdo argumentuje, že mléko ošetřené UHT už mlékem vlastně ani není, spíš výrobkem z mléka.

Řešení jednoho problému

Rozmach velkochovů krav přichází v 50. léta 20. století, kdy se začínají používat i první dojící zařízení. Konzumaci posouvá kupředu i neustálé šlechtění, spolu s úpravou krmiva a efektivnějším dojením. Průměrná česká kráva za rok nadojí skoro 7 500 litrů průměrného mléka. Celosvětová spotřeba pak ve stejném roce vyšplhá k číslu 183 milionů tun.

K největším spotřebitelům se už dlouhá léta řadí západní Evropa a Spojené státy americké.

Mýty vs. realita

S rostoucími zásobami v naší ledničce se ale čím dál častěji objevují pochybnosti o zdravotní prospěšnosti. Zastánci i odpůrci se proto setkávají ve slovních přestřelkách, které ale nemají dosud jasného vítěze. V České republice o příznivém vlivu pochybuje na 21 procent obyvatel. Na prvním místě bývá laktózová intolerance, která trápí dnes 2–10 procent evropské populace.

Jde o ztrátu schopnosti přijímat laktózu okolo 5 let dítěte. Mléko poté v našem trávicím traktu kvasí a způsobuje řadu obtíží. Mimoto řada velkých studií prokázala jasnou souvislost mezi vznikem rakoviny prostaty nebo vaječníků a nadměrnou konzumací mléka (více než 1 litr/den). Přesné příčiny jsou ale stále předmětem zkoumání.

Na druhou stranu je mléko důležitým a pohodlným zdrojem vápníku, který nejen, že je nezbytný pro pohyb svalů, ale zlepšuje srážení krve. Obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1.

Zdravým kompromisem se zdá být náš vlastní pohled na věc, protože v otázce jídla není nikdy nic jen černé a bílé.

Více z Zajímavosti

Nelítostná smrt Gianniho Versace: Proč musel zemřít slavný návrhář?

Zajímavosti22.2.2024

Loď svobody: Plovoucí město, kde by chtěl žít každý

Zajímavosti19.2.2024

Indiánský lapač snů: Opravdu zahání zlé energie?

Zajímavosti15.2.2024

Kufr pro blázny? Přeci ten na kolečkách!

Zajímavosti12.2.2024

Anglická Jedová zahrádka: Radši ani nepřivonět!

Zajímavosti8.2.2024

Minipůjčka je připravena každý den v týdnu

Zajímavosti6.2.2024

České Chicago: V zámoří jako doma!

Zajímavosti5.2.2024

Král lovců rozedranec: Na útok mu stačí 6 milisekund!

Zajímavosti1.2.2024

Route 66: Opravdová legenda mezi dálnicemi

Zajímavosti29.1.2024
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Při procházce obejděte celý (rybník) Svět!
epochanacestach.cz

Při procházce obejděte celý...

Jihočeské rybníky jsou pojmem, který asi zná každý...
Unikátní ultra-temná galaxie
epochaplus.cz

Unikátní ultra-temná galaxie

V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem...
Fenomenální pozvednutí očního okolí
iluxus.cz

Fenomenální pozvednutí...

Naše oči mají pozoruhodnou schopnost...
Kdo ji dostal z nejhoršího a drží ji roky nad vodou?
nasehvezdy.cz

Kdo ji dostal z nejhoršího...

Není žádný tajemstvím, že se...
Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!
21stoleti.cz

Šlechtici modrou krev nemají,...

Když se hovoří o modré krvi, mluví se zpravidla o...
Práskne manžel do stolu a odejde od ní?
nasehvezdy.cz

Práskne manžel do stolu...

Herečka Berenika Kohoutová (33)...
Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?
epochaplus.cz

Co se stane s vaším tělem,...

Kouření škodí zdraví, to je fakt. Jenže zbavit se...
Stále populární sprchové vaničky
rezidenceonline.cz

Stále populární sprchové...

Přestože mnozí uživatelé dávají přednost...
Svítili si starověcí Egypťané žárovkou?
enigmaplus.cz

Svítili si starověcí Egypťané...

Skvostný chrám zasvěcený bohyni Hathor v Dendeře...
Zelenina za syrova? Tyhle druhy rozhodně ne!
panidomu.cz

Zelenina za syrova? Tyhle...

V módě jsou zeleninové saláty a rozmixované...
Gábince by bylo osmnáct
skutecnepribehy.cz

Gábince by bylo osmnáct

Byla by plnoletá. Moje vnučka. Co by asi dělala?...
Nekynuté lívance
tisicereceptu.cz

Nekynuté lívance

Potřebujete 170 g hladké mouky 1 lžíci prášku do...