Zajímavosti

Mléko: Blahodárný elixír života nebo smrti?

Mléko: Blahodárný elixír života nebo smrti?

V republice se chová 587 000 kusů krav. Jedna dojnice ve velkokravíně denně nadojí až 40 litrů. Je to taková zátěž na organismus, že vydrží tak dvě tři sezony, pak jde na porážku. Kravské mléko je nejčastější mléčný produkt vůbec, ovšem podle průzkumů ho vůbec nepije asi 28 procent Čechů. V posledních letech jde o silně kontroverzní tekutinu. Proč…?

Člověk je mlékem odkojený. Kdy jeho tajům poprvé propadá, sice není přesně známo, většinou se ale uvádí doba 10 000 let před Kristem. A dodnes jsme jediní savci, kteří mléko jiného druhu pijí!

Cesta kdysi …

V dobách starověkého Egypta je bílá tekutina povýšena na nápoj králů. Z její chuti se smějí těšit právě jen králové, kněží nebo majetní. Římané a Řekové z ní zase tvarují první sýry. Důkazy o dojení skotu nabízí i archeologické nálezy z oblasti dnešního Rumunska a Maďarska staré 7900–7450 let.

Oba národy ale pravděpodobně mléko pouze zpracovávají do podoby jogurtů či másla.

…A cesta dnes

Cisterna s objemem 16 000 litrů mléka přijíždí do mlékárny. V tanku veze syrový produkt přímo od krav o tučnosti asi 3,8 %. První, co s ním udělají, je, že ho odstředí na smetanu (40 % tuku) a odstředěné mléko s podílem asi 0,03 % tuku. Dva základní typy mléka – 3,5procentní plnotučné a 1,5procentní polotučné – jsou výsledkem pouze namíchaného odstředěné mléko s tím syrovým z cisterny.

Množství cholesterolu dosahuje 0–12 mg. Výzkumy ukazují, že mléko nijak zvláště neovlivňuje tělesnou hmotnost. Neznalost nás přivádí i k mýtu, že má mléko příliš kalorií.

Je to omyl, sklenice polotučného mléka odpovídá energetickému obsahu poloviny jablka.

Čerstvé vs. trvanlivé

Známe dva druhy mléka a podle zákona oba procházejí pasterací. Rozdíl je v teplotě a času: čerstvé mléko vzniká takzvanou šetrnou pasterací, kdy je mléko z cisterny zahřáté na 85 °C po dobu 15 sekund. Vydrží asi tři týdny.

Trvanlivé mléko je naproti tom upravováno vysokoteplotní metodou ošetření (UHT = Ultra-high temperature), kdy je po dobu 2 vteřin vařeno při teplotě 140 °C, tím neotevřené vydrží až půl roku. I proto mnozí zákazníci tvrdí, že trvanlivé mléko neobsahuje téměř žádné vitamíny ani minerály, protože je zničí tepelné ošetření UHT.

Ve skutečnosti se metodou UHT z mléka ztrácí maximálně 10 % výživných látek. Lze tedy tvrdit, že se obsah proteinů, vitamínů a minerálů téměř neliší! U trvanlivého pasterizovaného mléka je garantováno, že se v něm nevyskytují nežádoucí choroboplodné zárodky.

Na druhou stranu někdo argumentuje, že mléko ošetřené UHT už mlékem vlastně ani není, spíš výrobkem z mléka.

Řešení jednoho problému

Rozmach velkochovů krav přichází v 50. léta 20. století, kdy se začínají používat i první dojící zařízení. Konzumaci posouvá kupředu i neustálé šlechtění, spolu s úpravou krmiva a efektivnějším dojením. Průměrná česká kráva za rok nadojí skoro 7 500 litrů průměrného mléka. Celosvětová spotřeba pak ve stejném roce vyšplhá k číslu 183 milionů tun.

K největším spotřebitelům se už dlouhá léta řadí západní Evropa a Spojené státy americké.

Mýty vs. realita

S rostoucími zásobami v naší ledničce se ale čím dál častěji objevují pochybnosti o zdravotní prospěšnosti. Zastánci i odpůrci se proto setkávají ve slovních přestřelkách, které ale nemají dosud jasného vítěze. V České republice o příznivém vlivu pochybuje na 21 procent obyvatel. Na prvním místě bývá laktózová intolerance, která trápí dnes 2–10 procent evropské populace.

Jde o ztrátu schopnosti přijímat laktózu okolo 5 let dítěte. Mléko poté v našem trávicím traktu kvasí a způsobuje řadu obtíží. Mimoto řada velkých studií prokázala jasnou souvislost mezi vznikem rakoviny prostaty nebo vaječníků a nadměrnou konzumací mléka (více než 1 litr/den). Přesné příčiny jsou ale stále předmětem zkoumání.

Na druhou stranu je mléko důležitým a pohodlným zdrojem vápníku, který nejen, že je nezbytný pro pohyb svalů, ale zlepšuje srážení krve. Obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1.

Zdravým kompromisem se zdá být náš vlastní pohled na věc, protože v otázce jídla není nikdy nic jen černé a bílé.

Více z Zajímavosti

Podivuhodné dřeváky: Dá se na nich i bruslit!

Zajímavosti1.12.2022

První zmrazený člověk: Na lék proti rakovině čeká už 55 let!

Zajímavosti24.11.2022

Ťukni tlapou: Dokážou zvířata ovládat počítače?

Zajímavosti21.11.2022

Velký londýnský smog: Konečně známe jeho příčinu!

Zajímavosti14.11.2022

Nenápadný, ale ostrý mixér slaví 100 let!

Zajímavosti10.11.2022

Les Svastika: Hákový kříž uprostřed lesů

Zajímavosti7.11.2022

Čemu jste celý život věřili, ale není to (tak úplně) pravda

Zajímavosti4.11.2022

V objetí chutí: 4 slavná národní jídla

Zajímavosti3.11.2022

Proč pláčeme při krájení cibule?

Zajímavosti31.10.2022
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sovětská stanice Mir: Sprcha? To je pro žabaře…
epochaplus.cz

Sovětská stanice Mir: Sprcha?...

Nezapomenutelná vesmírná stanice Mir, která...
Rozdělí je velké finanční problémy?
nasehvezdy.cz

Rozdělí je velké finanční...

Zpočátku to vypadalo, že...
Mám chlapa k ničemu. Co neudělám, to není!
skutecnepribehy.cz

Mám chlapa k ničemu. Co...

Vím, že to je hodný člověk...
Manuka med: zdraví ze stromu života
panidomu.cz

Manuka med: zdraví ze stromu...

Manuka (lat. Leptospermum scoparium) je druh keřů nebo...
Virální video zachycuje dvojici neidentifikovaných objektů nad San Diegem
enigmaplus.cz

Virální video zachycuje...

V polovině října se na Twitteru objevilo video,...
Budoucnost je ve dřevu, říkají ve Wood Seeds
iluxus.cz

Budoucnost je ve dřevu,...

Stavebnictví, nábytkářský, letecký nebo...
Boloňské špagety jako od italské babičky
tisicereceptu.cz

Boloňské špagety jako od...

Těstoviny s boloňskou omáčkou jsou italskou...
Dřevěná hradba na moři zastavuje perskou invazi
epochaplus.cz

Dřevěná hradba na moři...

Po masakru hrstky statečných přichází obrovská...
Dočká se brzy vysněné rodiny?
nasehvezdy.cz

Dočká se brzy vysněné rodiny?

Dva dlouholeté vztahy herečce...
Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?
21stoleti.cz

Čelí žraloci vyššímu riziku...

Po desetiletích poklesu populace se budoucnost některých druhů...
Chodsko a Domažlicko: Za krásami zřícenin
epochanacestach.cz

Chodsko a Domažlicko: Za...

Kromě hradů, jejichž jména...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...