Lifestyle

Mražení je malá věda

Mražení je malá věda

Patříte k těm, co přinesou nákup a narychlo nastrkají koupené jídlo do špajzu, do ledničky či do šuplíků v mrazáku? Anebo pečlivě potraviny roztřídíte, očistíte a v odpovídajícím obalu uložíte tam, kam správně patří?

Maso a drůbež – musí být čerstvá, zvěřina i uleželá. Drůbež mrazíme vcelku, nebo naporcovanou, případně i vykostěnou. Zmrazenou pak musíme sníst za 4–6 měsíců. Maso zbavíme tuku a stejně jako drůbež jej ukládáme v uzavíratelných plastových boxech nebo sáčcích.

Co patří do mrazáku?

Ne všechny potravinářské produkty se k zmrazování hodí.

  • Vhodné potraviny: maso, drůbež, ryby, většina drobnějšího ovoce – třeba jahody, meruňky a švestky, dále těsta, polotovary, hotová jídla.
  • Vhodné z části: u mléčných produktů záleží na obsahu tuku, smetana a máslo lze mrazit bez problémů, ale jen do dvou měsíců, nízkotučné mléko se však znehodnotí.
  • Nevhodné potraviny: k mražení se nehodí potraviny s vysokým podílem vody – hroznové víno, avokádo, banány, syrové brambory, saláty, okurky, rajčata, lilek, křen, cibule, ředkvičky, z mléčných pak jogurty, tvaroh a vejce – ať už vařená, nebo smažená získají „gumovou“ konzistenci. Syrová se zas srazí, ale oddělené, lehce posolené či pocukrované žloutky a bílky se zmrazit dají, maximálně však na měsíc.
  • Zakázané potraviny: do mrazáku nikdy nepatří šumivé nápoje (minerálky, sodovka, kolové nápoje). Po zmrznutí by mohly explodovat! Neukládejte sem ani margaríny, sádlo či oleje. Tuk mrazením žlukne – takže pokud zamrazujete masový vývar, usazený tuk raději odeberte. Dále nezmrazujeme všechny potraviny a jídla, která už jednou byla zamrazená a rozmrazená.

Více z Lifestyle

Čokoláda, která roste na stromě

Lifestyle9.7.2020

Prokletý skvost

Lifestyle7.7.2020

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat