Lifestyle

Nechte pečivo dýchat!

Nechte pečivo dýchat!

Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma.

Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboje musí zůstat pružné, měkké a vláčné. Pečivo také nesmí ztratit svoji vůni a chuť. Obecně ale samozřejmě platí, že čím čerstvější, tím chutnější.

  • trvanlivější je chléb a pečivo z žitné než z pšeničné mouky. Je to hlavně proto, že žitná mouka si déle podrží vlhkost a s ní i vláčnost a pružnost střídky.
  • bílé pšeničné a jemné pečivo – čím vyšší obsah tuku, tím delší trvanlivost, ale také tak příjemná křupavost.
  • chléb, ve kterém je maximálně 10 % pšeničné mouky. Do 5 dnů.

Kam s tím doma? Přece do chlebovky!

  • Pokud jsme přinesli pečivo či chleba domů v plastovém obalu, hned je z něj vyndáme.
  • Plastový obal od pečiva už nepoužijeme na potraviny, může se stát zdrojem plísní.
  • Vlažný nebo teplý chleba a pečivo necháme před uložením vychladnout.
  • Pečivo a hlavně chleba zabalíme do čisté utěrky z bavlněné nebo lněné tkaniny.
  • V utěrce je uložíme do větrané chlebovky s otvory.
  • Chlebovku pravidelně vymýváme a vyklepáváme z ní drobečky.
  • Podle možnosti chlebovku neukládáme v kuchyni, ideální je suchá spíž.

Kam rozhodně ne:

Plastový sáček – zhouba křehkosti, semeniště plísní

V neprodyšném plastovém obalu:

  • chlebu i pečivu sice zůstane vláčná a měkká střídka, ale kůrka ztratí křehkost.
  • po 3 a více dnech takového uložení chleba začne plesnivět.
  • plíseň se po 3 dnech bezpečně zakousne i do jemného pečiva s vlhkými náplněmi (koláče, buchty…).

Osvědčený tip Paní domu: Neodolali jsme nádherně vypečenému pecnu chleba, ale není šance ho rychle sníst? Čerstvý bochník rozkrojíme na čtvrtiny. Každou zvlášť vložíme do 2 mikrotenových sáčků, vytlačíme co nejvíc vzduchu a sáčky pevně zavážeme. Vložíme do mrazáku na -18 °C. Kůrka sice nebude křupat, ale chléb vydrží 2-3 měsíce.

Rozmrazujeme zabalený, pomalu, nejlépe přes noc.

Více z Lifestyle

Posaďte se v pracovně jako v superautě

Lifestyle6.12.2022

Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Lifestyle5.12.2022

„Taková chybovost podpisů je vyloučena,“ říká Tomáš Březina ke své kandidatuře na Prezidenta České republiky

Lifestyle5.12.2022

Nejnovější trend v bydlení: monochromatický interiér a jak jej aplikovat v ložnici

Lifestyle2.12.2022

Manuka med: zdraví ze stromu života

Lifestyle2.12.2022

Říká se, že šedý zákal….

Lifestyle1.12.2022

Piaget oživuje hravou eleganci

Lifestyle29.11.2022

Top 10 nejlepších casin na světě

Lifestyle28.11.2022

Podívejte se na nejtrendovější pánské zimní bundy pro nadcházející sezónu. Tohle si nemůžete nechat ujít!

Lifestyle25.11.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články