Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma.
Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboje musí zůstat pružné, měkké a vláčné. Pečivo také nesmí ztratit svoji vůni a chuť. Obecně ale samozřejmě platí, že čím čerstvější, tím chutnější.
- trvanlivější je chléb a pečivo z žitné než z pšeničné mouky. Je to hlavně proto, že žitná mouka si déle podrží vlhkost a s ní i vláčnost a pružnost střídky.
- bílé pšeničné a jemné pečivo – čím vyšší obsah tuku, tím delší trvanlivost, ale také tak příjemná křupavost.
- chléb, ve kterém je maximálně 10 % pšeničné mouky. Do 5 dnů.
Kam s tím doma? Přece do chlebovky!
- Pokud jsme přinesli pečivo či chleba domů v plastovém obalu, hned je z něj vyndáme.
- Plastový obal od pečiva už nepoužijeme na potraviny, může se stát zdrojem plísní.
- Vlažný nebo teplý chleba a pečivo necháme před uložením vychladnout.
- Pečivo a hlavně chleba zabalíme do čisté utěrky z bavlněné nebo lněné tkaniny.
- V utěrce je uložíme do větrané chlebovky s otvory.
- Chlebovku pravidelně vymýváme a vyklepáváme z ní drobečky.
- Podle možnosti chlebovku neukládáme v kuchyni, ideální je suchá spíž.
Kam rozhodně ne:
Plastový sáček – zhouba křehkosti, semeniště plísní
V neprodyšném plastovém obalu:
- chlebu i pečivu sice zůstane vláčná a měkká střídka, ale kůrka ztratí křehkost.
- po 3 a více dnech takového uložení chleba začne plesnivět.
- plíseň se po 3 dnech bezpečně zakousne i do jemného pečiva s vlhkými náplněmi (koláče, buchty…).
Osvědčený tip Paní domu: Neodolali jsme nádherně vypečenému pecnu chleba, ale není šance ho rychle sníst? Čerstvý bochník rozkrojíme na čtvrtiny. Každou zvlášť vložíme do 2 mikrotenových sáčků, vytlačíme co nejvíc vzduchu a sáčky pevně zavážeme. Vložíme do mrazáku na -18 °C. Kůrka sice nebude křupat, ale chléb vydrží 2-3 měsíce.
Rozmrazujeme zabalený, pomalu, nejlépe přes noc.
Facebook
Twitter
RSS