Lifestyle

Nechte pečivo dýchat!

Nechte pečivo dýchat!

Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma.

Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboje musí zůstat pružné, měkké a vláčné. Pečivo také nesmí ztratit svoji vůni a chuť. Obecně ale samozřejmě platí, že čím čerstvější, tím chutnější.

  • trvanlivější je chléb a pečivo z žitné než z pšeničné mouky. Je to hlavně proto, že žitná mouka si déle podrží vlhkost a s ní i vláčnost a pružnost střídky.
  • bílé pšeničné a jemné pečivo – čím vyšší obsah tuku, tím delší trvanlivost, ale také tak příjemná křupavost.
  • chléb, ve kterém je maximálně 10 % pšeničné mouky. Do 5 dnů.

Kam s tím doma? Přece do chlebovky!

  • Pokud jsme přinesli pečivo či chleba domů v plastovém obalu, hned je z něj vyndáme.
  • Plastový obal od pečiva už nepoužijeme na potraviny, může se stát zdrojem plísní.
  • Vlažný nebo teplý chleba a pečivo necháme před uložením vychladnout.
  • Pečivo a hlavně chleba zabalíme do čisté utěrky z bavlněné nebo lněné tkaniny.
  • V utěrce je uložíme do větrané chlebovky s otvory.
  • Chlebovku pravidelně vymýváme a vyklepáváme z ní drobečky.
  • Podle možnosti chlebovku neukládáme v kuchyni, ideální je suchá spíž.

Kam rozhodně ne:

Plastový sáček – zhouba křehkosti, semeniště plísní

V neprodyšném plastovém obalu:

  • chlebu i pečivu sice zůstane vláčná a měkká střídka, ale kůrka ztratí křehkost.
  • po 3 a více dnech takového uložení chleba začne plesnivět.
  • plíseň se po 3 dnech bezpečně zakousne i do jemného pečiva s vlhkými náplněmi (koláče, buchty…).

Osvědčený tip Paní domu: Neodolali jsme nádherně vypečenému pecnu chleba, ale není šance ho rychle sníst? Čerstvý bochník rozkrojíme na čtvrtiny. Každou zvlášť vložíme do 2 mikrotenových sáčků, vytlačíme co nejvíc vzduchu a sáčky pevně zavážeme. Vložíme do mrazáku na -18 °C. Kůrka sice nebude křupat, ale chléb vydrží 2-3 měsíce. Rozmrazujeme zabalený, pomalu, nejlépe přes noc.

Více z Lifestyle

Bvlgari Hotel Roma – Nový klenot v kolébce módy

Lifestyle19.1.2021

Jak jedí u sousedů?

Lifestyle14.1.2021

Nejčastější mýty o zubech

Lifestyle13.1.2021

Triumfální módní opojení s logem Louis Vuitton

Lifestyle12.1.2021

Resort Blackcomb: Největší a nejlepší

Lifestyle7.1.2021

Na zdraví…

Lifestyle5.1.2021

Zahřejte svůj hrníček

Lifestyle31.12.2020

Exkluzivní trezory: Bezpečné, nedobytné i okázalé

Lifestyle29.12.2020

Monako – Ráj chutnající po hazardu a moci

Lifestyle22.12.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hygge: Dánský recept na dokonalé bydlení
panidomu.cz

Hygge: Dánský recept na...

Nová životní filozofie, která zasahuje také do...
Nejznepokojivější práce? Mimo jiné i umývač oken na nejvyšší budově světa
epochaplus.cz

Nejznepokojivější práce? Mimo jiné...

Práce je nedílnou součástí...
Touha či zamilovanost?
nasehvezdy.cz

Touha či zamilovanost?

Myslíte si, že jste zamilovaní až po uši,...
S hypnózou je lepší si nezahrávat
enigmaplus.cz

S hypnózou je lepší si...

Dolores Jay trpí bolestmi zad, a proto...
Vrhla se do náruče jinému?
nasehvezdy.cz

Vrhla se do náruče jinému?

Sympatická herečka Lucie Benešová (46) momentálně...
Nový Jičín: Město klobouků
epochanacestach.cz

Nový Jičín: Město klobouků

Návštěvnické centrum...
Zdravé množství soli: Ani málo, ani moc
panidomu.cz

Zdravé množství soli: Ani...

Bohužel u soli rada z titulku málokdy odpovídá...
Turkmenistán: Brána do pekla hoří již 50 let
epochaplus.cz

Turkmenistán: Brána do pekla...

Turkmenistán je země, která toho cestovatelům...
Úspěch českého SPACE týmu společnosti Atos
21stoleti.cz

Úspěch českého SPACE týmu...

Český SPACE tým společnosti Atos se bude podílet na...
Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR
21stoleti.cz

Zdravější pivo? Vědci poprvé...

Více léčivých látek a hořkých kyselin v chmelu...
Bílá Šumava zahřeje
epochanacestach.cz

Bílá Šumava zahřeje

Příroda se uložila ke...
Mořský věnec podomácku
panidomu.cz

Mořský věnec podomácku

Také si z dovolené přivážíte kamínky, lastury, mušle? A...