Nizozemská restaurace De Daltons na sebe nedávno strhla pozornost médií, když představila novinku v podobě ultra exkluzivního hamburgeru s přezdívkou Zlatý chlapec, který se stal tím nejdražším hamburgerem světa.
Co dostanete za cenu přes sto tisíc korun?
Kafetérie De Daltons ve městě Voorthuizen na první pohled nevypadá nijak výjimečně, proto překvapí, že právě tady vzniklo gurmánské dílo, které svou cenou i surovinami předčí řadu nejvyhlášenějších michelinských restaurací.
A přitom jde jen o obyčejný hamburger. Nicméně tímhle podobnost s klasickou americkou pochoutkou v podstatě končí. Stačí se podívat jen na výčet surovin.
Kaviár i Dom Perignon
Z čeho se tedy nejdražší hamburger světa skládá? Masovou složku tu tvoří delikátní a velmi drahé hovězí wagyu, které doplňují prémiová hovězí žebírka a maso aljašského královského kraba.
Najdete tu kaviár z jeseterů Beluga, bílé lanýže i exkluzivní šunku Paleta Iberico Bellota. Oblíbené smažené cibulové kroužky jsou při přípravě potírány šampaňským Dom Perignon a rajčata nakládaná v matcha čaji.
Majonéza je pak povýšena chutí uzených kachních vajec a barbecue omáčka zase obsahuje přepychovou kávu Kopi Luwak a whisky Macallan Single Malt. Všechny tyto delikátní ingredience jsou pak naaranžovány do šafránové bulky, obalené ve zlatém prachu.
Není tedy divu, že příprava jedné porce si vyžádá devět hodin příprav a stojí 5 tisíc eur, tedy v přepočtu asi 128 tisíc korun.
Pozlacené ruce
Vůbec prvním zákazníkem, který burger ochutnal, se stal předseda Královské nizozemské asociace pro potraviny a nápoje Rober Wilemese.
Ten pochválil šéfkuchaře za talent harmonicky sladit tak pestrou paletu ingrediencí, pozastavil se pak jen nad tím, že když se do delikátního pokrmu pustíte rukama, zůstanou vám na nich stopy zlatého prachu.
To, že ochutnal Golden Boye jako první, ale nebyla náhoda. Nejdražší hamburger na světě byl totiž vytvořen s charitativními záměry. Majitel restaurace Robert Jan de Veen poslal výtěžek z první prodané porce na podporu potravinových bank.
Rezervace předem
Restaurace De Daltons nyní netrpělivě čeká, až organizace Official World Record Association potvrdí, že Golden Boy svou cenou skutečně překonal světový rekord. Majitel ale nepochybuje, že má vítězství jisté.
V tom případě by jeho výtvor překonal dosavadního držitele rekordu, a to hamburger o hmotnosti 22 kilogramů vyrobený v americkém Oregonu a také hamburger Fleur vyrobený v kuchyni kasina Mandalay Bay v Las Vegas, který obsahuje hovězí maso Wagyu, foie gras, hobliny černých lanýžů a víno Chateau Petrus z roku 1995 přímo z oblasti Bordeaux.
Pokud byste chtěli holandský rekordní burger ochutnat, musíte si vyřídit rezervaci minimálně dva týdny dopředu a zaplatit zálohu 750 eur.