Zajímavosti

(Ne)milované kuchyňské náčiní: Je libo zlepšovák, paní domácí?

(Ne)milované kuchyňské náčiní: Je libo zlepšovák, paní domácí?

Pohrozit nezbednému capartovi vařečkou, pusu mu zacpat talířem toastů a sobě nalít pořádný šálek kávy. V kuchyni hospodyňky plavou jako ryby ve vodě, s každým dalším zlepšovákem se mění v „superženy“, zatímco dřív si musí vystačit jen s holýma rukama.

Ďáblův nástroj ve zlatě (11. století)

Malý trojzubec, který si ze všech jídel nejvíc notuje se saláty, to je vidlička. V minulosti má ale pověst nástroje políbeného ďáblem. Jak jinak si vysvětlit, že byzantská princezna po jejím použití z ničeho nic těžce onemocní? Však na ní všichni poddaní koukají s neskrývaným šokem a opovržením. Nic na tom nezmění ani to, že je vidlička ze zlata. Do příborníků se proto sune šnečím tempem.

Napodruhé a bez kacířských předsudků to s ní risknou v 16. století Italové, když ji využívají k napichování ovoce či špaget. Do Evropy ji popostrčí Kateřina Medicejská (1519‒1589), která ji na francouzském dvoře vynáší do nebes.

Pak už bez ní šlechta nedá ani ránu.

Podusíme a uvidíme… (1679)

Sezvat bandu strávníků na pořádný dlabanec a přitom jim o svém novém vynálezu vymluvit díru do hlavy. Takovou strategii zvolí i Denis Papin (1647–1713), když chce prorazit se svým obřím tlakovým monstrem, pro které se později vžije název „papiňák“. Celou dobu touží geniální fyzik zkrotit páru, až jí nakonec procpe hospodyňkám do kuchyně.

Jsme v Londýně roku 1679, když si Britská společnost pochutnává na kvalitně podušeném mase, rozplývajícím se na jazyku. Boule za ušima má i Sir Christopher Wren (1632–1723), kterého nadšení z tlakového vaření semele natolik, že místo projektování raději ve volných chvílích sepisuje recepty a potraviny, kterým by úprava s vyšším tlakem mohla dodat na chuti.

Když ale o dva roky později vychází o Papinově objevu první pojednání, označí ho autoři za „novou digestor čili přístroj ke změkčení kostí“. Už tehdy ale zvládá zkrátit vaření francouzských lahůdek o polovinu, masu zase umožní díky vysokým teplotám (až 130°C) zachovat chuťové vlastnosti.

A jako bonus sežehne všechny bakterie „na prach“.

Chlebové solárium (1909)

Balancovat s drátěným roštem nad ohněm ve snaze opéct si krajíček chleba stojí naše předky nejeden spálený krajíc a doživotně poznamenané prsty. Teprve když se roku 1893 do všeho vloží Alan MacMasters (1865–1927), švihák s nagelovanou patkou a skotským přízvukem, nastává obrat. Stvoří totiž elektrický opékač toastů. Topná tělíska se mu ale neustále přehřívají.

Super přístroj kvůli tomu nejde vůbec na dračku. Kombinace ze slitin niklu a chromu umíchaná v roce 1905 vytvoří půdu pro komerční topinkovač General Electric. Čtyři topná tělíska a mřížky tvoří cennou trofej, kterou si americké hospodyňky závidí. Vystřelení topinky a její přistání na nazdobeném talířku s sebou přináší 30.–40.

léta, kdy už ve všech domácnostech pulzuje elektřina a na pultech vyčkává krájený toastový chléb.

Ohřívací vlny (1946)

Boucháme v nich popcorn, rozmrazujeme maso a studené polotovary probouzíme teplem k životu. A to všechno stisknutím tlačítka. K objevení mikrovlnky ale paradoxně přispěje čokoláda! Americký vědátor Percy Spencer (1894–1970) totiž bez ní nedá ani ránu, když se mu ale jednou při práci s magnetronem promění tabulky v kakao, svitne mu myšlenka.

Světem tehdy doznívají poslední válečné výstřely, a jakmile utichnou, už klepe na dveře patentového úřadu a elektrický ohřívač jídla patentuje. O rok později pod záštitou firmy RaytheonCorp představuje 340 kilové monstrum vysoké 1,8 metru s cenovkou 5000 dolarů (dnes zhruba 1 264 424 korun).

Na svou nynější, skladnou velikost se smrskne až na počátku „šedesátek“, kdy je komerční boom v USA v plném proudu. Jedinou zemí, které leží mikrovlnná novinka těžce v žaludku, je SSSR, zdejší vláda má totiž strach o zdraví svých obyvatel.

Do našich končin se spása všech kuchařinek i milovníků rychlých večeří dostává ve velkém až po sametové revoluci.

(Zdroj: Shutterstock.com, Wikipedia.org)

Více z Zajímavosti

Opuštěná místa – tak trochu vyšší úroveň urbexu

Zajímavosti30.7.2021

7 mylných předpovědí: Člověk nemůže létat a televize se neuchytí

Zajímavosti29.7.2021

Édouard Manet: Olympia

Zajímavosti26.7.2021

3 nejdražší modelky současnosti

Zajímavosti22.7.2021

Jak manipulace poslala na smrt nevinného člověka

Zajímavosti21.7.2021

Jedna žurnalistka provedla pokus: zaregistrovala se na stránkách s webkamerami BongaCams a vydělala si 800 eur!

Zajímavosti20.7.2021

Aféra Contergan: Lék, který má na svědomí tisíce znetvořených dětí

Zajímavosti19.7.2021

Nejdražší kosmetika: Mýdlo za 60 000 korun, krém za 20 000 korun!

Zajímavosti15.7.2021

Kámen, nůžky, papír? Na náhodu nespoléhejte!

Zajímavosti12.7.2021
Zajímavosti
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Originální Land Cruiser Toma Hankse jde do dražby
iluxus.cz

Originální Land Cruiser Toma...

Aukční dům Bonhams milovníkům...
Lze Covid vyléčit vitamíny, alkoholem či bělícími prostředky? To opravdu ne…
21stoleti.cz

Lze Covid vyléčit vitamíny,...

U většiny onemocnění s mediálním přesahem se dříve nebo...
Nelehké pátrání po dědečkovi Adolfa Hitlera
epochaplus.cz

Nelehké pátrání po...

Vyznat se v podivných vztazích prvního...
Jedna noc plná vášně a lásky
skutecnepribehy.cz

Jedna noc plná vášně a lásky

Když mi zavolal můj bývalý...
Jak myslí hluší?
epochaplus.cz

Jak myslí hluší?

Myslení, každý si asi umí představit, co...
Utíká Sabina před samotou do práce?
nasehvezdy.cz

Utíká Sabina před samotou do...

Devátým rokem je SABINA...
Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Uteče krásné Lucii její další koloušek?
nasehvezdy.cz

Uteče krásné Lucii její...

Půvabná moderátorka Lucie...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
5 nejzáhadnějších útvarů na Marsu
enigmaplus.cz

5 nejzáhadnějších útvarů na...

Na fotografiích Marsu se už desítky let...
Chilli con carne Mexico
tisicereceptu.cz

Chilli con carne Mexico

Suroviny na 4 porce 1 červená paprika 150 g...
8 tipů, co se skvrnami od deodorantu
panidomu.cz

8 tipů, co se skvrnami od...

Bez deodorantu to nejde, ale s ním… Ano,...