Lifestyle

Není guláš jako guláš

Není guláš jako guláš

Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním…

Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso během dušení podléváme, a v neposlední řadě i v příloze, jež pak guláši dodá ten správný šmak.

Základem je maso

Maso je při přípravě guláše tou nejdůležitější surovinou. Podle toho, jaký druh zvolíte, budete vybírat i recept. Nejvíc se na klasický guláš hodí hovězí maso, a to většinou kližka., můžete použít i roštěnou, či dokonce pravou svíčkovou. V Česku jsou víc oblíbené guláše vepřové, nebo míchané půl na půl vepřové s hovězím, ale použít lze i uzeninu, drůbež (krůtí a kuřecí) nebo králíka. Vynikající chuťový zážitek si připravíte ze zvěřiny.

Cibule

Správně připravená cibule a její množství má největší vliv na úspěch při vaření guláše. Často se v kuchařkách setkáváte s radou – „kolik masa, tolik cibule“. Znalci však doporučují váhový poměr tři ku dvěma, ve prospěch masa. Pokud přidáte do guláše příliš mnoho cibule, jeho chuť bude nasládlá a nevyvážená.

Paprika

Guláš nemusí být nutně pálivý. Pro jeho přípravu se používá především sladká maďarská paprika, která je naprosto nepostradatelnou ingrediencí. V oficiální kolébce guláše – v Maďarsku – bývá zvykem, že si příznivci ostrého jídla dochucují krmi až na talíři.

Koření

K základním dochucovadlům, která nezbytně patří do guláše, se kromě cibule a papriky ještě řadí česnek, majoránka a pepř. Skladba koření se ovšem zásadně liší u guláše z „divočiny“ (kanec, jelen, srnčí, zajíc,…)


Zahuštění guláše

Maďaři nikdy guláš nezahušťují, proto má taky jejich národní pokrm vzhled hustší polévky. V našich zeměpisných šířkách se traduje, že místo mouky je lepší k zahuštění použít chleba. Profesionální kuchaři ale jednoznačně upřednostňují do guláše tmavou jíšku, která vytvoří i krásnou barvu jídla.

Více z Lifestyle

Bylinková zahrádka ve skle

Lifestyle17.9.2020

Rajské oázy s hříšným soukromím

Lifestyle15.9.2020

Prázdniny v Římě

Lifestyle10.9.2020

Jižní Tyrolsko – Přes hřebeny hor po jedné stopě

Lifestyle8.9.2020

Cestování – Exotické opojení smyslů

Lifestyle3.9.2020

Množíme květiny z babiččiny zahrádky

Lifestyle1.9.2020

Když vás něco štípne

Lifestyle27.8.2020

Manikúra jako ze žurnálu

Lifestyle25.8.2020

Naučte se meditovat

Lifestyle20.8.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat