Věda

Nový výzkum ukazuje: sobi se zmenšují!

Nový výzkum ukazuje: sobi se zmenšují!

Lidé ve své historii domestikovali spoustu druhů, ať to byli ptáci, savci nebo i hmyz. Zatímco u některých druhů byl člověk úspěšný, u takových jelenů a jeho příbuzných se domestikace tolik nedařila. Pravda, archeologické nálezy hovoří o jelenech chovaných pro maso, ale jediným skutečně užitným zvířetem z čeledi jelenovitých je sob polární.

Drsný subarktický sever klade tvrdé nároky na přežití. Zdrojů je zde málo a je třeba s nimi šetřit. Pro národy zde žijící je sob doslova darem z nebes. Vždyť bývá chován nejen pro maso či mléko, ale je využíván i k tahu či jako dopravní prostředek.
Není vyloučeno, že v budoucnosti sob získá ještě jednu funkci: domácího mazlíčka. Podle studie amerických vědců se totiž sobí populace záhadně zmenšuje, takže za pár desetiletí by sobi mohli mít velikost středního psa.

Sobi hubnou

Nová britská studie došla k nečekaným číslům: V průběhu posledních patnácti let klesla průměrná váha dospělého soba žijícího na Špicberkách v Severním ledovém oceánu o 12 %. Důvod? Badatelé se kloní k názoru, že toto nemalé snížení tělesné hmotnosti mají na svědomí jevy, které jsou vyvolány klimatickými změnami. Postupný pokles hmotnosti přitom ohrožuje životaschopnost sobí populace: „Dvanáct procent se nemusí zdát příliš, ale vzhledem k tomu, jak důležitá je tělesná hmotnost pro reprodukci a přežití druhu, to je potenciálně obrovský problém,“ uvedl hlavní autor studie Steve Albon z britského Institutu Jamese Huttona.

Hladový a slabý

Podle badatelů je reálné riziko, že pokud by váha sobů nadále klesala, počet zástupců tohoto druhu by zvolna, avšak jistě ubýval. Je otázkou, zda by se pak sobi nedostali na stránky, kde si žádný druh nepřeje být, tedy do Červené knihy ohrožených druhů. V roce 2016 byl podle údajů Národního úřadu pro oceán a atmosféru pro Arktidu jedním z nejteplejších v historii. Konkrétní dopady takového stavu se pak přímo dotýkají sobů. Když místo sněžení prší, zemský povrch v těchto končinách pokryje v noci led. Sobi se pak skrze něj nemohou dostat k potravě, kterou především v zimě tvoří lišejníky. „Sobi hladoví, samice přicházejí o svá mláďata nebo je rodí příliš slabá na to, aby v tak drsném prostředí, jako je Arktida, přežila,“ uvedla ve svém prohlášení Britská ekologická společnost. Úbytek a zmenšování sobů by nenarušil pouze arktické ekosystémy. Jak již bylo zmíněno, pro některé národy je sob nenahraditelným zvířetem. A zdejším lidem by asi nevystačilo vědomí toho, že jejich zdroj obživy se promění v pouhého domácího mazla…

Věda
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Věda

Jsou kvantové fluktuace měřitelné?

Věda20.8.2019

Mezi nejcitovanějšími vědci je řada Čechů

Věda16.8.2019

Sprosťárny: Zakázané ovoce slov

Věda13.8.2019

Největší včelu světa je možné potkat v Indonésii

Věda9.8.2019

Mladá vynálezkyně pomáhá hendikepovaným. Mění je v superhrdiny

Věda9.8.2019

Novinky z Marsu: Samá voda

Věda6.8.2019

Co znamená nové BMW M8? Mnichovský masakr mimořádným „emkovým“ motorem mimo myslitelné mantinely

Věda2.8.2019

Čekají nás auta na metanol?

Věda30.7.2019

Jak se žije robozvířatům?

Věda26.7.2019

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies