Lifestyle

Tuhle zeleninu neznáte?

Tuhle zeleninu neznáte?

Co to je? Díváte se na podivuhodnou zeleninu, která vás láká, ale zároveň se bojíte, že byste to s ní neuměli. Ničeho se nebojte, my vám trochu pomůžeme.
Zatímco s exotickým ovocem si víme rady, se zeleninou už je to horší. Přitom mnozí z nás měli na dovolených možnost tu cizokrajnou ochutnat. A leccos se k nám dováží ať už do supermarketů nebo do specializovaných asijských obchodů. A pokud nevíte, jak se to či ono upravuje, je vždycky nejlepší se zeptat.

Pekingské zelí známe všichni.

Bambusové výhonky

Pamatujeme je konzervované a používali jsme je, když jsme se pokusili o čínskou kuchyni. Jsou křupavé mají jemnou až neutrální chuť a přijímají chuť koření. Pokud je objevíte čerstvé, musíte oloupat svrchní vrstvu a dužinu pak nakrájíte na podélné plátky, které vaříte dokud nezměknou, tedy cca 30 minut. Pak je nakrájíte na požadovanou velikost. Ale pokud je chcete teprve vyzkoušet, kupte klidně konzervované, které stačí jen opláchnout.

Bambusové výhonky se hodí do asijských pokrmů s masem, ale i do polévek nebo do rýže.

Čajot

Název této exotické zeleniny pochází ze slova chayote (dýně), jenž má základy ve španělštině. Jeho původní domovinou je Střední Amerika. Vypadá jako avokádo nakřížené s hruškou. Nemá ale nic společného ani s jedním z výše jmenovaných. Patří do čeledi tykvovitých. Tedy do stejné skupiny, do níž patří patison, cuketa nebo tykev. Ostatně konzistencí tyto plody rovněž připomíná. Chuťově se však více přibližuje okurce, kedlubně či chřestu, i když na rozdíl od nich je spíše nevýrazný, takže je potřeba podle chuti přikořenit.

Čajot je je možné péct, smažit, plnit i nakládat.

Okra

Říká se jí také jedlý ibišek nebo lady’s fingers (dámské prsty). Je to zelenina zelená jako fazole, křehká jako okurka, ochmýřená jako kiwi. Koupit ji můžeme čerstvou nebo sušenou. Čerstvou můžeme vařit vcelku nebo nakrájenou na asi jeden centimetr a půl široké dílky. Sušená okra se před vařením musí 24 hodin předem namočit do vody. Je dobré ji řádně vyprat, vyčistíte ji tak od jemného prachu, který ulpívá na povrchu. Podává se pečená, vařená, smažená, obalovaná nebo v páře.

Okra je vynikající je restovaná jako fazolky s máslem a petrželovou natí.
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Více z Lifestyle

Slunce jako iluze

Lifestyle20.2.2020

Hranolky a zdravá strava? I tohle se dá skloubit!

Lifestyle19.2.2020

Po hedvábné stezce

Lifestyle18.2.2020

Tajemství nádivek

Lifestyle13.2.2020

Značky s hvězdným rodokmenem

Lifestyle11.2.2020

Zuby jako perličky, zn. Ihned!

Lifestyle7.2.2020

Dvanáct centimetrů slasti

Lifestyle4.2.2020

Potraviny, které vám zklidní trávení

Lifestyle30.1.2020

Strážci pokladu

Lifestyle28.1.2020

Výjimečný internetový magazín zabývající se nejzajímavějšími články z oblasti vědy a poznání, planety Země, historie, zajímavostí a lifestyle!

Copyright © RF-Hobby s.r.o | Zásady ochrany osobních údajů | Cookies