Lifestyle

Tuhle zeleninu neznáte?

Tuhle zeleninu neznáte?

Co to je? Díváte se na podivuhodnou zeleninu, která vás láká, ale zároveň se bojíte, že byste to s ní neuměli. Ničeho se nebojte, my vám trochu pomůžeme.Zatímco s exotickým ovocem si víme rady, se zeleninou už je to horší. Přitom mnozí z nás měli na dovolených možnost tu cizokrajnou ochutnat. A leccos se k nám dováží ať už do supermarketů nebo do specializovaných asijských obchodů.

A pokud nevíte, jak se to či ono upravuje, je vždycky nejlepší se zeptat.

Pekingské zelí známe všichni.

Bambusové výhonky

Pamatujeme je konzervované a používali jsme je, když jsme se pokusili o čínskou kuchyni. Jsou křupavé mají jemnou až neutrální chuť a přijímají chuť koření. Pokud je objevíte čerstvé, musíte oloupat svrchní vrstvu a dužinu pak nakrájíte na podélné plátky, které vaříte dokud nezměknou, tedy cca 30 minut. Pak je nakrájíte na požadovanou velikost.

Ale pokud je chcete teprve vyzkoušet, kupte klidně konzervované, které stačí jen opláchnout.

Bambusové výhonky se hodí do asijských pokrmů s masem, ale i do polévek nebo do rýže.

Čajot

Název této exotické zeleniny pochází ze slova chayote (dýně), jenž má základy ve španělštině. Jeho původní domovinou je Střední Amerika. Vypadá jako avokádo nakřížené s hruškou. Nemá ale nic společného ani s jedním z výše jmenovaných. Patří do čeledi tykvovitých. Tedy do stejné skupiny, do níž patří patison, cuketa nebo tykev. Ostatně konzistencí tyto plody rovněž připomíná.

Chuťově se však více přibližuje okurce, kedlubně či chřestu, i když na rozdíl od nich je spíše nevýrazný, takže je potřeba podle chuti přikořenit.

Čajot je je možné péct, smažit, plnit i nakládat.

Okra

Říká se jí také jedlý ibišek nebo lady’s fingers (dámské prsty). Je to zelenina zelená jako fazole, křehká jako okurka, ochmýřená jako kiwi. Koupit ji můžeme čerstvou nebo sušenou. Čerstvou můžeme vařit vcelku nebo nakrájenou na asi jeden centimetr a půl široké dílky. Sušená okra se před vařením musí 24 hodin předem namočit do vody.

Je dobré ji řádně vyprat, vyčistíte ji tak od jemného prachu, který ulpívá na povrchu.

Podává se pečená, vařená, smažená, obalovaná nebo v páře.

Okra je vynikající je restovaná jako fazolky s máslem a petrželovou natí.

Více z Lifestyle

Posaďte se v pracovně jako v superautě

Lifestyle6.12.2022

Svědek obžaloby – mrazivá povídka od Agathy Christie vás dostane

Lifestyle5.12.2022

„Taková chybovost podpisů je vyloučena,“ říká Tomáš Březina ke své kandidatuře na Prezidenta České republiky

Lifestyle5.12.2022

Nejnovější trend v bydlení: monochromatický interiér a jak jej aplikovat v ložnici

Lifestyle2.12.2022

Manuka med: zdraví ze stromu života

Lifestyle2.12.2022

Říká se, že šedý zákal….

Lifestyle1.12.2022

Piaget oživuje hravou eleganci

Lifestyle29.11.2022

Top 10 nejlepších casin na světě

Lifestyle28.11.2022

Podívejte se na nejtrendovější pánské zimní bundy pro nadcházející sezónu. Tohle si nemůžete nechat ujít!

Lifestyle25.11.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články