Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru.
Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.
Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme. Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Více z Lifestyle

Výstřední hrátky Miuccii Prady

Lifestyle23.2.2021

Jak se konečně vyspat do růžova

Lifestyle18.2.2021

Pod pokličkou inovačního centra: jak se vymýšlí úplně nové šampony a testují nové plenky

Lifestyle16.2.2021

Luis Vuitton otevřel skvost s novou sférou exkluzivity

Lifestyle16.2.2021

Posaďte se, prosím!

Lifestyle11.2.2021

Ostrý člun s pohodlím superjachty

Lifestyle9.2.2021

Vypěstujte si vlastní banány

Lifestyle4.2.2021

Unikátní poklad pro opravdové znalce

Lifestyle2.2.2021

Znáte exotické ovoce?

Lifestyle28.1.2021
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Dokonalá umělá inteligence? Ano, ale s daty o všech lidech
enigmaplus.cz

Dokonalá umělá inteligence?...

DARPA. Tak zní název jedné z...
Pohádkové město
panidomu.cz

Pohádkové město

Český Krumlov si takový název určitě zaslouží, a...
Týna ze Slunečné si chce prosadit změnu
nasehvezdy.cz

Týna ze Slunečné si chce...

Tak takhle jsme ji ještě neviděli! Čeští...
Jiří Sýkora: Vařit jsem si začal na střední…
panidomu.cz

Jiří Sýkora: Vařit jsem si...

Vícebojař a rodák z Třebíče Jiří Sýkora...
Perseverance hlásí úspěšné přistání
epochaplus.cz

Perseverance hlásí úspěšné...

Ve čtvrtek 18. února 2021 ve 21:43...
Víte, co nepatří do myčky a proč?
panidomu.cz

Víte, co nepatří do myčky a...

Myčka je skvělá pomocnice. Kdo ji má, už by se jí...
Ptačí park ve východních Čechách
epochanacestach.cz

Ptačí park ve východních...

Josefovské louky, ptačí...
Srdeční selhání je na pořadu dne
21stoleti.cz

Srdeční selhání je na...

Čeští kardiologové varují: zanedbané infarkty, neochota...
Darujte plazmu, vyzývají odborníci
21stoleti.cz

Darujte plazmu, vyzývají...

Pacienti po autonehodách, s popáleninami, při...
Proč ho tak vychvaluje?
nasehvezdy.cz

Proč ho tak vychvaluje?

Herečka Eva Decastelo (42), známá ze...
Nejdražší kosmetika: Mýdlo za 60 000 korun, krém za 20 000 korun!
epochaplus.cz

Nejdražší kosmetika: Mýdlo za...

Luxusní dřevěná krabička skrývá poklad,...
Vodní zámek Červená Lhota: Jaké záhady jsou s ním spjaty?
epochanacestach.cz

Vodní zámek Červená Lhota:...

Vodní zámek Červená...