reklama
Lifestyle

Umíte vývar?

Umíte vývar?

Dobrý vývar je základem všech chutných polévek a omáček. Není těžké jej připravit, a když vývar uskladníte do ledničky nebo mrazáku, budete ho mít vždy po ruce stejně jako polévkové kostky a přitom bude daleko chutnější.

Základní surovinou bývají obvykle syrové kosti z masa, ryb, drůbeže nebo zvěřiny, ke kterým se přidávají zelenina, bylinky, koření, někdy i trocha vína nebo sherry pro zlepšení chuti.

Co se týká použití vývarů v kostkách nebo prášku, můžeme je samozřejmě v časové nouzi použít, ale musíme počítat s tím, že přece jen se jejich chuť od domácího vývaru liší a můžeme tím konečnou chuť jídla i pokazit.

Pravidla přípravy poctivého vývaru

1) Všechny ingredience by měly být čerstvé a kvalitní. Vývar vaříme při mírné teplotě několik hodin, aby měl chutnou a vyváženou skladbu.

2) Vývar nesmíme vařit příliš prudce, protože pak nebude čistý. Dlouhé a pomalé vaření vede k mnohem lepším výsledkům. Čím déle se vývar vaří, tím lepší má chuť, protože jak se tekutina v průběhu vaření vypařuje, dochází ke koncentraci chuti a zahušťování vývaru. Vždy používáme hrnec s dobře těsnicí pokličkou, aby se tekutina nevypařovala příliš rychle. Zakrýváme však jen část hrnce.

Důležité je, abychom z povrchu odstraňovali veškerý nadbytečný tuk a kosti, aby nebyl vývar příliš mastný. Jakmile je vývar hotový, necháme ho vychladnout. Pak ho dáme na několik hodin do ledničky, aby se na povrchu usadil veškerý tuk. Plochou děrovanou lžící potom tuk z povrchu sebereme.

Můžeme také použít savý kuchyňský papír.

3) Nikdy nepřidáváme do vývaru sůl během vaření, protože značná část tekutiny se vypaří, a nakonec bychom mohli zjistit, že je vývar přesolený.

4) Hotový vývar necháme stydnout maximálně 3 hodiny. Poté ho ještě 10–15 minut povaříme.

Více z Lifestyle

Mýty o striích: Hubnutí nepomůže

Lifestyle6.10.2022

Panthère de Cartier: Souznění nespoutanosti a elegance

Lifestyle4.10.2022

Hledáte netradiční pánský parfém? Tyto vůně vám doslova vyrazí dech

Lifestyle29.9.2022

Skřípnutý nerv bolí jako čert

Lifestyle29.9.2022

Opeřená karafa skrývá nejvytříbenější koňak Hennessy

Lifestyle27.9.2022

Měsíček lékařský je malý zázrak

Lifestyle22.9.2022

Největší modrý diamant utržil miliardu

Lifestyle20.9.2022

Mám tě ráda jako… sůl

Lifestyle15.9.2022

Delikátní skvost s logem chodce

Lifestyle13.9.2022
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat

Nenechte si ujít další zajímavé články

Původ života na zemi? Živočišné druhy vznikly z hniloby!
epochaplus.cz

Původ života na zemi?...

Veškerý život na Zemi stvořil Bůh, tvrdila odpradávna...
Z velké kamarádky se stal nepřítel!
nasehvezdy.cz

Z velké kamarádky se stal...

Je to jako noční můra....
Jak chutná bazalka pod vodou?
21stoleti.cz

Jak chutná bazalka pod vodou?

Nachází se 8 metrů pod mořskou hladinou a bují...
Tichomořské sídlo Matta Damona
rezidenceonline.cz

Tichomořské sídlo Matta Damona

Poprvé za celá desetiletí se věhlasný...
Navenek ranař, uvnitř romantik
skutecnepribehy.cz

Navenek ranař, uvnitř romantik

Když jsem byla malá,...
Pověst, která nejspíš lže: Dali lidé v Poličce lupičům na frak?
epochaplus.cz

Pověst, která nejspíš lže: Dali...

Město Polička na Českomoravské vrchovině bylo založeno...
Spolek Cesta Česka slavnostně otevřel Poutní cestu Říp–Blaník
epochanacestach.cz

Spolek Cesta Česka slavnostně...

Poutní cesta Říp–Blaník...
Lehký bramborový salát
tisicereceptu.cz

Lehký bramborový salát

Odlehčenější varianta klasického bramborového...
Uteče jí Hecko raději za jinou?
nasehvezdy.cz

Uteče jí Hecko raději za...

Ještě ani neporodila své první...
Ukládejte své šperky stylově
panidomu.cz

Ukládejte své šperky stylově

Kde máte prstýnky, řetízky, náramky a náušnice?...
Dalo se smrti Caesara či amerických astronautů zabránit?
enigmaplus.cz

Dalo se smrti Caesara či...

Římský vojevůdce, politik a jeden z...
Restaurace Triton sází na artovou gastronomii
iluxus.cz

Restaurace Triton sází na...

Restaurace Triton dostala do vínku hned několik...