Také vám chutnají přírodní ovocné šťávy? Kromě toho, že jsou lahodné, dodají tělu i spoustu vitamínů a stopových prvků. Ovocné bary s čerstvě lisovanými džusy prožívají boom. A přitom nejsou vůbec levné.
Nápoj je ale osvěžující, zdravý a zažene chutě na sladké. K dokonalosti džusů je třeba jediné – kvalitní a vyzrálé ovoce!
Čím ovoce prospívá?
Pomeranče
Jsou cenné pro obsah vitamínu C a vitaminu skupiny B, hlavně biotinu, který se stará o zdravé vlasy a pokožku. Zapomenout nesmíme ani na kyselinu pantotenovou a listovou.
Citróny
Jsou známé pro svou vysokou koncentraci vitaminu C. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle.
Hrušky
Z velké částí obsahují vodu (přes 80%), která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a odstraňuje zácpu. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitamin C, B, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Důležitá je i vláknina.
Jablka
Obsahují cukry, ovocné kyseliny, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru, mangan, pektiny, třísloviny, vonné látky a celulózu. Tyto složky bez chemie a vedlejších účinků posilují náš organismus.
Grapefruit
Obsahuje plno vitaminů a účinných látek, zejména vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu.
Je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.
Mandarinky
Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, pektinu a vlákniny.