Vitamínové doplňky a preparáty, kterými se na jaře bráníme proti hrozící chřipce a nachlazení a draze je kupujeme v lékárnách, nám už vzhledem k mírné zimě rostou přímo pod okny anebo na nejbližší louce.
Kopřiva dvoudomá
Výhonky mladých kopřiv mají vynikající čisticí účinky pro organismus. Navíc obsahuje velmi mnoho minerálních látek, vitamin C, provitamin A, vitaminy skupiny B a další biologicky aktivní látky.
Působí močopudně, snižuje hladinu krevního cukru, užívá se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu.

*V kuchyni: Spařené a nahrubo pokrájené mladé výhonky kopřiv lze použít na mnoho způsobů (zpracované vydrží v mrazáku i rok).
Vynikající jsou přidávané do leča, nádivek, nákypů, polévek či do těsta na bramboráky zvané kopřiváky, dají se zapékat například s bramborami, pórkem, sýrem. Vaří se i kopřivové pivo.
Česnek medvědí
Čerstvé zelené listy medvědího česneku (pozor, nesplést si s velmi podobnými, ale jedovatými listy konvalinkovými) jsou výborné pro jarní omlazovací kúru, protože odhleňují a čistí žaludek, střeva, ledviny i krev a odstraňují tak z těla škodlivé látky…Léčí i chronické kožní choroby a snižuje krevní tlak.

*V kuchyni: Hodí se všude, kde se používá česnek. Je jemnější.
Popenec břečťanovitý
V lidovém léčitelství se používá při průjmech, kašli, zahlenění dýchacích cest a ledvinových kamenech.

*V kuchyni: Pro svou příjemnou vůni a chuť divočiny, připomínající něco mezi šalvějí a bazalkou, se používá mladá nať, která podporuje trávení, čistí krev a rozpouští hleny.
Výborná je na chleba s máslem, do pomazánek, bramborové polévky, karbanátků, omáček, na maso.
Sedmikráska chudobka
Téměř všude rostoucí sedmikrásky jsou cennou jarní kuchyňskou surovinou. Obsahují vitamin C, minerály a další účinné látky.

*V kuchyni: Drobné listy a květy sedmikrásek se přidávají do salátů, nádivek, pomazánek, karbanátků, omáček, míchaných vajíček, rizota i těstovin. Lze jimi sypat chleba s máslem, omeletu nebo je používat na zdobení koláčů a zákusků.