Lifestyle

Vyznáte se v exotickém ovoci?

Vyznáte se v exotickém ovoci?

Cherimoya

Vzhled a chuť: Plod tvarem připomíná jahodu, ale obrovitou – velikost bývá velikost kolem 20 cm. Má hnědozelenou šupinatou a kožovitou slupkou. Dužnina je šťavnatá, má barvu slonové kosti a obsahuje velká černá semena. Její chuť je sladká, lehce pikantní, připomíná lahodné smetanové karamely. Ovoce koupíme i tvrdší, doma nám při pokojové teplotě postupně změkne.

Jak se to jí: Přesně k jídlu je, když plod opatrně zmáčkneme a plod pod tlakem povolí. Rozkrojíme ho. Dužninu vybereme lžičkou rovnou do pusy. Semena se nejedí, ve větším množství mohou být i jedovatá.

Liči

Vzhled a chuť: Podle odrůdy je zralé liči hnědočervené, růžové nebo bílé, velké 3-4 cm. Uvnitř je perlově bílá měkká dužnina a v ní jedno velké semeno. Dužnina má sladkou, mírně nakyslou chuť. Připomíná mandarinky. Musíme je koupit zralá, doma nám už nedojdou. Správně zralé liči jde perfektně vyloupnout i vypeckovat!

Jak se to jí: Ostnatou slupku liči oloupeme prsty a dužninu jíme jako třešně.

Tamarillo

Vzhled a chuť: Lesklé červené plody vzhledem připomínají soudková rajčata. Uvnitř je žlutá dužnina podobná dužnině švestek a purpurová semena, která se mohou jíst. Tamarillo má zajímavou sladkokyselou chuť.

Jak se to jí: Ovoce rozpůlíme a celý vnitřek vyjíme lžičkou. Slupka se nedá jíst.

Karambola

Vzhled a chuť: Lesklé plody s hvězdicovitým průřezem, barva může být od světle zelené přes světle žlutou až do zlatožluté. Mají osvěžující kyselou nebo sladkokyselou chuť, jsou šťavnaté a trochu křupavé.

Jak se to jí: Omyté a osušené karamboly zbavíme nožem špiček a potom plody nakrájíme na půlcentimetrové plátky ve tvaru hvězdiček. Pokud je chceme jíst samotné, krátce je povaříme s cukrem.

Více z Lifestyle

Pepř není jen černý a bílý

Lifestyle2.7.2020

Haute couture němých tváří

Lifestyle30.6.2020

Kvalitní pomůcky pro snadné grilování

Lifestyle25.6.2020

Milionová síla světla a přírody

Lifestyle23.6.2020

Perla s pohnutým osudem

Lifestyle18.6.2020

Návrat k poctivému chlebu

Lifestyle16.6.2020

Čarování s čokoládou

Lifestyle11.6.2020

Mezi krásou a ošklivostí

Lifestyle9.6.2020

Dobré rady do kuchyně

Lifestyle2.6.2020
Lifestyle
Časopis, který by vás mohl zajímat