Cherimoya
Vzhled a chuť: Plod tvarem připomíná jahodu, ale obrovitou – velikost bývá velikost kolem 20 cm. Má hnědozelenou šupinatou a kožovitou slupkou. Dužnina je šťavnatá, má barvu slonové kosti a obsahuje velká černá semena.
Její chuť je sladká, lehce pikantní, připomíná lahodné smetanové karamely. Ovoce koupíme i tvrdší, doma nám při pokojové teplotě postupně změkne.
Jak se to jí: Přesně k jídlu je, když plod opatrně zmáčkneme a plod pod tlakem povolí. Rozkrojíme ho. Dužninu vybereme lžičkou rovnou do pusy. Semena se nejedí, ve větším množství mohou být i jedovatá.
Liči
Vzhled a chuť: Podle odrůdy je zralé liči hnědočervené, růžové nebo bílé, velké 3-4 cm. Uvnitř je perlově bílá měkká dužnina a v ní jedno velké semeno. Dužnina má sladkou, mírně nakyslou chuť. Připomíná mandarinky.
Musíme je koupit zralá, doma nám už nedojdou. Správně zralé liči jde perfektně vyloupnout i vypeckovat!
Jak se to jí: Ostnatou slupku liči oloupeme prsty a dužninu jíme jako třešně.
Tamarillo
Vzhled a chuť: Lesklé červené plody vzhledem připomínají soudková rajčata. Uvnitř je žlutá dužnina podobná dužnině švestek a purpurová semena, která se mohou jíst. Tamarillo má zajímavou sladkokyselou chuť.
Jak se to jí: Ovoce rozpůlíme a celý vnitřek vyjíme lžičkou. Slupka se nedá jíst.
Karambola
Vzhled a chuť: Lesklé plody s hvězdicovitým průřezem, barva může být od světle zelené přes světle žlutou až do zlatožluté. Mají osvěžující kyselou nebo sladkokyselou chuť, jsou šťavnaté a trochu křupavé.
Jak se to jí: Omyté a osušené karamboly zbavíme nožem špiček a potom plody nakrájíme na půlcentimetrové plátky ve tvaru hvězdiček. Pokud je chceme jíst samotné, krátce je povaříme s cukrem.