Víte, jak připravit nutrii či pilaf, nebo jak servírovat mango?
Jak jíst mango
Mango se sbírá nezralé (zelené a tvrdé), aby se převozem nepoškodilo. Zralé zežloutne, zčervená nebo zezlátne a změkne. Má silně aromatickou vůni. Koupíte-li ještě nezralý plod, vložte ho do papírového sáčku společně s jedním banánem a nechte dozrát.
Jak se porcuje?
Vezměte ostrý nůž, mango položte a uřízněte silný podélný plátek, co nejblíž u pecky. Pak plod otočte a udělejte totéž z druhé strany. Zbude vám střed manga s trochou dužiny a s peckou.
Jak ho servírovat
Připravujete nápoj nebo chcete ovoce rovnou jíst? dužinu z obou odkrojených plátků vydlabejte. Do kompotů a salátu se víc hodí, kdy dužinu v obou půlkách naříznete do mřížky (1×1 cm) tak, aby se nepoškodila slupka.
Ta se potom prohne a vznikne „ježek“ s úhlednými kostkami, které od slupky odřežete.
Co takhle dát si nutrii?
Velmi kvalitní maso z tohoto zvířátka, podobného velké šedivé myši, objevíte na pultech vybraných řeznictví. Je zdravé, lehce stravitelné a složením se podobá králičímu.
Příprava: Šálek vody svařte s octem, solí, bobkovým listem a šesti kuličkami jalovce.
Do nálevu uložte nutrii na dva dny do lednice.● Poté maso osušte, oddělte kýty, hřbet protkněte slaninou, osolte a opepřete.● Slaninu (100 g) nakrájejte na nudličky a rozehřejte na pánvi.
Přidejte jemně usekanou středně velkou cibuli a za stálého míchání nechte zrůžovět.● Vložte připravené porce nutrie a pod pokličkou duste doměkka. Před dokončením šťávu zjemněte kouskem másla a zakápněte citronovou šťávou.● Podávejte s bramborovým knedlíkem.
Znáte pilaf?
Pilaf nebo také pilav tvoří základ z rýže nebo pšenice (bulgur). Je spousta druhů pilafů, může obsahovat zeleninu, ovoce i různé druhy masa.
Na 4 porce:
1 kg skopového masa•200 g kořenové zeleniny•1 cibule•300 g dlouhozrnné rýže•pár zrnek nového koření•4 hřebíčky•na špičku nože muškátového květu•sůl•120 g sádla•petrželka
Maso vcelku dusíme doměkka v tlakovém hrnci v troše slané vody s kořením. Ke konci přidáme zeleninu. Maso pokrájíme na kostky, zeleninu na nudličky. Opranou rýži osmažíme na části sádla, zalijeme procezenou šťávou z masa, přidáme horkou vodu a udusíme.
Ve vymaštěné zapékací míse smícháme osmaženou rýži s masem a zeleninou. Pečeme v troubě asi 30 minut při 200 °C. Před podáváním posypeme petrželkou.
(Foto: Shutterstock)