Z domácího grilování se už pomalu stává zaběhnutý rituál. V něm hraje důležitou roli správné náčiní a další pomocníci.
Pomůcky na grilování nejsou podmínkou, ale určitě vám napomohou k tomu, že se grilování stane skutečným požitkem pro všechny.
Rozděláme oheň
Negrilujete na plynu, nebo na elektřině? Potřebujete kvalitní palivo. Nikdy ho nezapalujte lihem, může dojít k výbuchu. Krbové zápalky jsou tak dlouhé, že si nikdy nespálíte prsty. Dmychadlo dokáže oheň pořádně rozpálit. Posouží i podpalovací kostky (PE-PO).
Krom toho je nezbytná i malá lopatka a kleště na uhlí, dá se jimi dalo uhlí v grilu lépe přemístit.
Nejdůležitější jsou kleště
S vidlicemi opatrně. Maso se během grilování nesmí napichovat. Šťáva by pak vytékala na uhlí, což vyvolá nežádoucí kouří a vyšší plameny, které maso mohou spálit. Při přepalování tuku vznikají škodlivé látky. Používejte alobal nebo hliníkové misky.
Zachytí odkapávající šťávu z masa a pomáhají lepšímu opékání. Aby maso při opékání nevysychalo a zůstalo šťavnaté a aromatické, potíráme je během grilování kořeněným olejem nebo pivem. Abyste měli po ruce všechny pomocníky – pořiďte si rovnou celou sadu.
(foto: Shutterstock)